lesiux Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Witam, Chcę wykonać test fft na drożdzach piekarskich, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile ich dać na próbkę powiedzmy 200ml. Pomoże ktoś? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Chleb pieczesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. hmmm.... za wiki Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Są drożdżepiwowarskie które odfermenowują głeboko inne znowu nie. Jak odfermentowują piekarnicze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Podobno płytko ale nie sprawdzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 z początku robiłem kilka razy tak, że próbce dałem odfermentować przez kilka dni na drożdżach z brzeczki, po czym dodawałem (aby mieć pewność) drożdży piekarniczych. nigdy nie zeszło niżej. więc na pewno nie są bardziej żarłoczne niż US-05, S-04 itp. co wcale nie oznacza, że dofermentowują płycej. potrafię sobie wyobrazić, że poziom dofermentowania może również zależeć od ich stężenia (pół łyżeczki na ok 100ml to dużo), ale czy mam rację? - nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. hmmm.... za wiki Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. dokładnie tym wpisem z wiki się sugerowałem. Nie mam więcej drożdzy, na których robię właśnie piwo. Piwo już fermentuje drugi tydzień. Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę. Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze, także moim zdaniem ilość drożdzy pozostająca w pojemniku po rehydratacji drożdzy jest za mała. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez lesiux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Niestety, aby wykonać test poprawnie musisz użyć tych samych drożdży. hmmm.... za wiki Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych suchych drożdży piekarniczych w ilości ok. pół łyżeczki - dadzą wynik z błędem do +/-0.5Blg. dokładnie tym wpisem z wiki się sugerowałem. Nie mam więcej drożdzy, na których robię właśnie piwo. Piwo już fermentuje drugi tydzień. Ja robię tak, że po prostu do słoika w którym nawadniałem drożdże, albo w którym trzymałem gęstwę wlewam trochę brzeczki. Zawsze tych drożdży trochę tam zostaje, nawet jak uda Ci się je wlać do fermentora tak, że nie zostanie żadna grudka to ta ilość da sobie radę. Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze, także moim zdaniem ilość drożdzy pozostająca w pojemniku po rehydratacji drożdzy jest za mała. albo dajesz niepotrzebnie dużo brzeczki jeszcze nie zdarzyło mi się żebym miał rozbieżne wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 wlewałem tyle co zostaje po pomiarze blg spławikiem czyli ok 100ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 potrafię sobie wyobrazić, że poziom dofermentowania może również zależeć od ich stężenia (pół łyżeczki na ok 100ml to dużo), ale czy mam rację? - nie wiem Nie powinien. Robiłem tak dwa razy już, ale FFT zawsze odfermentowało słabiej niż piwo w fermentorze To znaczy że zbyt szybko sprawdzasz FFT (albo trzymaj w wyższej temperaturze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 po tygodniu to chyba nie za szybko? Testy były robione latem, a temperatury wiadomo jakie były w tym roku, więc raczej nie za nisko. Chyba, że tą próbkę dogrzewać trzeba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 A napowietrzałeś FFT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Potrząsając mocno w słoiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) To Ci powiem że dziwne Może rzeczywiście za mało drożdży dałeś ale ja ostatnio robiłem FFT na tym co zostało na ściankach kolby w której robiłem starter i dużo raczej tego nie było Edytowane 3 Grudnia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Się podepnę: krótko i na temat: FFT na US-05 (gęstwa II szarża) start 14* Blg koniec 4,5°Blg Coś strasznie słabo odfermentowane a fermentuje 4 doby w 21°C Ilość drożdży jedna stołowa łyżka do butelki 0,5 napowietrzone jak cholera. Ufać takiemu wynikowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Czy ufać to nie wiem ale wynik pomiaru jest całkiem normalny biorąc pod uwagę moje doświadczenie z US-05. Teraz mi kończy fermentować AIPA zacierana mocno wytrawnie i zeszły do 3blg (z 15,5), wcześniej raczej okolice ~4-4,5 (z 15-17blg). sasq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Sasq sprawdź sobie za kolejne 4 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Ufać takiemu wynikowi? Ufać. Raz, że wynik nie wydaje mi się podejrzany, dwa - opisany sposób przeprowadzenia testu wydaje się być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 No dobra daje draniowi czas do soboty (równo tydzień) i zobaczymy czy coś jeszcze zejdzie. Jak rozumiem to co mam w fermentorze będzie o 0* - 0,5* wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Jak rozumiem to co mam w fermentorze będzie o 0* - 0,5* wyżej? Tak zazwyczaj jest, ale uwzględnij też różnice temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Sie wie próbka dla spławika zawsze do 20* doprowadzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się