wojek Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Mam pytanie właśnie zaczęły się przymrozki a ja zostawiłem na balkonie buteleczkę z jodowym wskaźnikiem skrobii - czy mozna go jeszcze używać jeśli był w minusowej temperaturze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Mam pytanie właśnie zaczęły się przymrozki a ja zostawiłem na balkonie buteleczkę z jodowym wskaźnikiem skrobii - czy mozna go jeszcze używać jeśli był w minusowej temperaturze?? Chyba najprościej będzie go sprawdzić używając papki z mąki. Jeśli się zabarwi to znaczy, że jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojek Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 To brzmi sensownie - dziękuję za radę i idę sprawdzić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 A ja mym pytanie jak długo w ogóle jodowy wskaźnik skrobi nadaje sie do użytku. Przeglądałem ostatnio opakowanie, ale nie ma tam na ten temat ani słowa (albo jestem bardziej ślepy niż sądziłem)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 W sumie to się nigdy nie wdrożyłem w wskaźnik. Zapewne to roztwór jodu w jodku potasu, czyli jodyna. Zamknięty to kilka miesięcy spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Z chemicznego punktu widzenia albo może sie wykrystalizować lub wyparuje. W pierwszym przepadku w roztworze (na dnie butelki) wydzieli sie krystaliczny jod (raczej niemożliwe) lub jod ulotni (wyparuje) się z roztworu ale w tym momencie zobaczysz ze go tam nie ma bo roztwór stanie sie przeźroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Ja używam swojego od początku mojej przygody z zacieraniem, czyli 3 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Dzięki za informacje:) Bałem się, że nadejdzie taki dzień, że jodowy wskaźnik skrobi z powodu przeterminowania nie będzie działał tak, jak powinien, a ja nie będę o tym wiedział, ale widzę, że mi to nie grozi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Ja radzę sprawdzić od czasu do czasu wskaźnik sposobem takim jak opisałam powyżej, gdyż zdarzyło mi się, że wskaźnik nie działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Ja radzę sprawdzić od czasu do czasu wskaźnik sposobem takim jak opisałam powyżej, gdyż zdarzyło mi się, że wskaźnik nie działał. A ja sprawdzam z mąką + troszkę wody bez zbędnych ceregieli. Mam dodatkowe pytanie bo sam zaczynałem od płynu lugola z apteki. Czy ten wskaźnik specjalny do skrobi to różni się czymś szczególnym od lugola czy to powiedzmy to samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 nie używam,ale teraz może sie przydać jak chmura radioaktywna nadciągnie na nas . ponoć ciężko to kupić w ostatnich czasach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Cieszę się bardzo, że mam jeszcze płyn lugola - w tej chwili próbując go kupić najadłbym się wstydu a może nawet wzbudził panikę. Chociaż z rodzinką śmiejemy się, że w razie katastrofy atomowej będziemy bezpieczni - płyn lugola jest, zapasy piwa, którym można się żywić są - możemy się zabunkrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Ja używam swojego od początku mojej przygody z zacieraniem, czyli 3 lata. No i właśnie mi chyba przestał działać. Znaczy on przestał działać chyba już dawno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Mojemu kończy się przydatność jakoś w maju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Mi właśnie się skończył i powiem wam ,że kupić teraz płyn Lugola to niełatwa sprawa. Objechałem kilka aptek i nic.. Dopiero w jednej kupiłem jodynę. Wydaje mi się , że powinno zadziałać. Wzrok farmaceutki, w wiadomych okolicznościach, kiedy zapytałem czy jest płyn Lugola - bezcenny PS. ( Dodam , że miałą okulary , zsunęła je lekko na nos i spojrzała na mnie znad okularów , całość okraszając wymownym "hmmm..." ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 a ja jak pytałem się w aptekach (kiedyś) o płyn lugola to usłyszałem że na zamówienie na receptę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Bez recepty - to wiem na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Mój używam od 2007 - miałem taką duuużą butelkę. Dziś podczas prób albo barwi na żółto albo czerwono - czasem lekki fioletowy Także chyba działą. Poza tym jak chce mi się sprawdzać Blg to akurat wszystko zgadza się z przepisem. W zdolności odfermentowania też nie ujmuje - drożdże idą na brzeczce jak burza. Jaki z tegomorał ? Skoro piwo wychodzi jak trzeba to próba jodowa również jest miarodajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Cześć. Jaki z tegomorał ? Skoro piwo wychodzi jak trzeba to próba jodowa również jest miarodajna. Sory, ale to co napisałeś się nie trzyma ni kupy ni dupy, albo nie ogarniam Twojego spojrzenia na warzenie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Miałem wskaźnik kupiony jeszcze z całym zestawem z BA... z czasem zaczął wskazywać brak skrobii coraz wcześniej, doszło nawet do 10 min. Nieufny jednak w jego wskazania - trzymałem się zasad... i słusznie, jak się potem okazało . Kupiłem Lugolę na glicerynie (bodaj), bo roztwór wodny już wyszedł z użycia, no i dopiero wyszło... ... polegając na jego wskazaniach zacieranie jednotemperaturowe przedłużam z reguły o 5 - 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Mam płyn Lugola, który ma ze 20 lat Działa dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Cześć. A ja używam jodyny (jak nie zapomnę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Mam płyn Lugola, który ma ze 20 lat Działa dobrze Wesoły! Po katastrofie w Czarnobylu lugolę należało wypić a nie zabierać do domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Wczoraj sprawdziłem w domu i okazało się, że w buteleczce są już resztki na dnie. Na 1-2 warki wystarczy. Byłem w aptece zapytać się o płyn Lugola ale nie ma. Zobaczę w innych. Przezornie od razu mówię, że potrzebny mi jest do sprawdzania obecności skrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Może być dowolny roztwór jodu, na jodynę nie ma takiego parcia w aptekach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi