ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 W dniu 26.05.2023 o 07:38, wizi napisał(a): Wyślesz zdjęcie? Rozwiń Jak będę warzył i nie zapomnę, to nie ma problemu Drut z nierdzewki chwyciłem pętęlką za obydwa uchwyty z hopsidera: ...i przyczepiam do tych nóżek pod kosz: Sam drut nie ma kontaktu z brzeczką, więc nie starałem się o atesty czy kwasoodporność. Bazooki oczywiście nie używam, zdjęcie pożyczone z google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Dzięki. Czy hop spider nie jest wtedy czasem pod kątem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 W dniu 30.05.2023 o 11:18, wizi napisał(a): Czy hop spider nie jest wtedy czasem pod kątem? Rozwiń Mam kociołek 50l i ten największy możliwy kosz (bodajże 30x15cm) i jest minimalnie pod kątem, ale wątpię żeby to w czymś przeszkadzało. Dodatkowo na gotowanie włączam pompę i wpuszczam górną rurkę tak, żeby brzeczka w koszu była ciągle w obiegu. Maksymalnie ładowałem ~250g chmielu i nie miałem problemów z zatkaniem pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Nieźle. Bardziej obawiałem się stabilności ale tak sobie pomyślałem, że z jednego drutu można zrobić coś ala obręcz, przełożyć po łapkami hop spidera i przyczepić do uchwytu na kosz, po drugiej stronie od łapek. Pozostałe dwa druty na wprost od łapek do najbliższych uchwytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 (edytowane) Warka 52 Podpiwkowe 04/02/2024 Komentarz: Tym razem nietypowo. Coś ala podpiwek, ale zacieranie zamiast cukru. Ma być niskoalkoholowy i bez chmielu. Start w 14 st. C w mniej niż 12h. W 3 dniu S-04 zaczęły zwalniać, więc w kolejnym zaczynam podnosić temperaturę. Edytowane 7 Lutego 2024 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2024 (edytowane) Warka 53 Hefeweizen 17/02/2024 Komentarz: Warzenie z przygodami. Będzie to najdroższe piwo w historii browaru. Do kosztów trzeba doliczyć spaloną wkrętarkę przy śrutowaniu. Dokończyłem wiertarką. Zapomniałem wrzucić sita, więc wydajność słaba. Start w 16-17 st. C. Po 3 dniach w 18 stopniach fermentacja spowalnia. Podnosimy temperaturę. Edytowane 20 Lutego 2024 przez wizi ciezkicoswybrac i korzen16 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2024 W dniu 18.02.2024 o 09:13, wizi napisał(a): Będzie to najdroższe piwo w historii browaru. Do kosztów trzeba doliczyć spaloną wkrętarkę przy śrutowaniu. Rozwiń Ojo joj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 W dniu 18.02.2024 o 21:10, korzen16 napisał(a): Ojo joj Rozwiń No będzie +5zl za butelkę. Chyba, że taniej uda się naprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 W dniu 19.02.2024 o 06:14, wizi napisał(a): No będzie +5zl za butelkę. Chyba, że taniej uda się naprawić Rozwiń Jak by coś, to daj znać. Mam w domu wolna korbę od mojego gniotownika, która leży nieużywana. Nakłady zerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 27 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 W dniu 10.01.2016 o 09:59, wizi napisał(a): Warka 3 Muntons Irish Style Stout 04/12/2013 Rozwiń Siemka ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 W dniu 27.02.2024 o 05:38, Panama_536 napisał(a): Siemka ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów Rozwiń Grzechy początkującego. Za to starałem się kontrolować temperaturę fermentacji. Piwa były fermentowane w styropianowej lodówce. Mierzyłem ekstrakt parę razy zanim zabutelkowalem, co wraz z kontrolą temperatury dawało mi jakąś pewność braku granatów. Piwa i tak były pełne wad, co pokazały metryki z konkursów. Więc wydłużyłem czas fermentacji i o wiele bardziej przykładam się do sterowania temperaturą fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 (edytowane) Przydałoby się zabutelkować te półroczne piwa. Może pod koniec miesiąca znajdę chwilę. I teraz zagwostka. Użyć gęstwy czy nie. Korci mnie, aby poeksperymentować. Z drugiej strony szkoda pracy, jak nie wystartują. Albo zrobię jakieś startery w słoikach. Edytowane 13 Sierpnia 2024 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Znam ten problem; W lodówce siedzi trzymięsięczna warka do zabutelkowania, a w fermentorze już ponad miesięczna - plan jest na jutro coś zabutelkować, ale zobaczymy co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2024 W dniu 14.08.2024 o 21:13, korzen16 napisał(a): Znam ten problem; Rozwiń Ta. Choroby, urazy, imprezy rodzinne, długa lista rzeczy do zrobienia, więc na hobby nie starcza czasu. Najgorsze, że nie pamiętam czy mam jakieś zapasowe drożdże, a nie mam jak sprawdzić. Przydałoby się ogarnąć kącik piwowara, zabutelkować stare piwa i dzień później uwarzyć kolejne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2024 W dniu 16.08.2024 o 08:04, wizi napisał(a): Przydałoby się ogarnąć kącik piwowara Rozwiń Właśnie to zabiera mi cały wolny czas. wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego W dniu 4.02.2024 o 23:19, wizi napisał(a): Warka 52 Podpiwkowe 04/02/2024 Rozwiń W dniu 18.02.2024 o 09:13, wizi napisał(a): Warka 53 Hefeweizen 17/02/2024 Rozwiń Chyba ryzyko granatów minęło. Przydałoby się zabutelkować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się