Skocz do zawartości

Browar Ejl


wizi

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, wizi napisał(a):

Wyślesz zdjęcie?

Jak będę warzył i nie zapomnę, to nie ma problemu :D

 

Drut z nierdzewki chwyciłem pętęlką za obydwa uchwyty z hopsidera:

Hop Spider 25x10 INOX 300 μm (000144) • Cena, Opinie • Warniki 12615484494  • Allegro

...i przyczepiam do tych nóżek pod kosz:

image.thumb.png.c4e7c7dcdf3a4358079e61aec24f24d8.png

 

Sam drut nie ma kontaktu z brzeczką, więc nie starałem się o atesty czy kwasoodporność. Bazooki oczywiście nie używam, zdjęcie pożyczone z google. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wizi napisał(a):

Czy hop spider nie jest wtedy czasem pod kątem?

Mam kociołek 50l i ten największy możliwy kosz (bodajże 30x15cm) i jest minimalnie pod kątem, ale wątpię żeby to w czymś przeszkadzało. Dodatkowo na gotowanie włączam pompę i wpuszczam górną rurkę tak, żeby brzeczka w koszu była ciągle w obiegu. Maksymalnie ładowałem ~250g chmielu i nie miałem problemów z zatkaniem pompy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieźle. Bardziej obawiałem się stabilności ale tak sobie pomyślałem, że z jednego drutu można zrobić coś ala obręcz, przełożyć po łapkami hop spidera i przyczepić do uchwytu na kosz, po drugiej stronie od łapek. Pozostałe dwa druty na wprost od łapek do najbliższych uchwytów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Warka 52

 

Podpiwkowe

04/02/2024

 

Komentarz: Tym razem nietypowo. Coś ala podpiwek, ale zacieranie zamiast cukru. Ma być niskoalkoholowy i bez chmielu. Start w 14 st. C w mniej niż 12h. W 3 dniu S-04 zaczęły zwalniać, więc w kolejnym zaczynam podnosić temperaturę.

 

image.png.c5141595b39dea5b45db9bb87ae018c6.png

 

 

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 53

 

Hefeweizen

17/02/2024

 

Komentarz: Warzenie z przygodami. Będzie to najdroższe piwo w historii browaru. Do kosztów trzeba doliczyć spaloną wkrętarkę przy śrutowaniu. Dokończyłem wiertarką. Zapomniałem wrzucić sita, więc wydajność słaba. Start w 16-17 st. C. Po 3 dniach w 18 stopniach fermentacja spowalnia. Podnosimy temperaturę.

 

image.png.c6536a51be836358bcdc8d0204c38070.png

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wizi napisał(a):

No będzie +5zl za butelkę. Chyba, że taniej uda się naprawić

Jak by coś, to daj znać. Mam w domu wolna korbę od mojego gniotownika, która leży nieużywana. Nakłady zerowe ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.01.2016 o 10:59, wizi napisał(a):

Warka 3

Muntons Irish Style Stout
04/12/2013

 

LiaQgcG.png

Siemka :) ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach :) a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, Panama_536 napisał(a):

Siemka :) ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach :) a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów ;)

Grzechy początkującego. Za to starałem się kontrolować temperaturę fermentacji. Piwa były fermentowane w styropianowej lodówce. Mierzyłem ekstrakt parę razy zanim zabutelkowalem, co wraz z kontrolą temperatury dawało mi jakąś pewność braku granatów. Piwa i tak były pełne wad, co pokazały metryki z konkursów. Więc wydłużyłem czas fermentacji i o wiele bardziej przykładam się do sterowania temperaturą fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Przydałoby się zabutelkować te półroczne piwa. Może pod koniec miesiąca znajdę chwilę. I teraz zagwostka. Użyć gęstwy czy nie. Korci mnie, aby poeksperymentować. Z drugiej strony szkoda pracy, jak nie wystartują. Albo zrobię jakieś startery w słoikach.

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.08.2024 o 00:13, korzen16 napisał(a):

Znam ten problem;

Ta. Choroby, urazy, imprezy rodzinne, długa lista rzeczy do zrobienia, więc na hobby nie starcza czasu. Najgorsze, że nie pamiętam czy mam jakieś zapasowe drożdże, a nie mam jak sprawdzić. Przydałoby się ogarnąć kącik piwowara, zabutelkować stare piwa i dzień później uwarzyć kolejne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.