redlum Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) To teraz muszę się zastanowić czy brać ten, czy jednak promaga Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru tylko promag sporo więcej kosztuje - w moim wypadku to prawie na hop stoper będę miał Edit: wymiennik już w domu. Rok produkcji 2007 - więc to pewnie wyprzedaż leżaków. Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) tylko promag sporo więcej kosztuje - w moim wypadku to prawie na hop stoper będę miał Ależ ja nic nie sugerowałem Tylko wyraziłem swoje zastanowienie. Ostatecznie chyba wezmę ten sam co Ty PS: http://www.ebay.pl/itm/262628835366 Lokalizacja przedmiotu: München, Niemcy Wysyłka do: Niemcy I dziwić się, że człowiek potem ma wątpliwości? Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 @Enethion Aukcja usunięta z ebaya. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Aukcja usunięta z ebaya. U mnie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Spacje z linku trzeba usunąć, dopiero teraz spojrzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Nawet jej nie zauważyłem Usunięta dla potomnych. A wracając do tematu: też zakupiłem ten z allegro i teraz czekam aż przyjdzie. Ciekawe jaki rocznik dostanę ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Jak wam się sprawują te wymienniki SWEP z allegro? Dają radę w warkach 10-15l? Czy może lepiej zainwestować w jakiegoś Promaga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Jak podłączacie złącza typu szybkozłączka ogrodowa do tego wymiennika SWEP? A raczej do "złączy" wlotowych i wylotowych tego typu? Edytowane 14 Września 2017 przez Maciejeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Ucięte na pół nyple dwustronne sześciokątne 1/2 i po takiej połówce, nałożone i przyspawane do króćca wymiennika. Maciejeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Prośba o radę , wymienniki Promag, który lepszy : WYMIENNIK CIEPŁA 25 PŁYTOWY 35 kW czy WYMIENNIK CIEPŁA 30 płyt PŁYTOWY 30kW 3/4'' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Myślę że drugi, większa powierzchnia wymiany ciepła. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Ale mniej kw - a to jest chyba wskaźnik wydajności wymiennika.Pomimo tego brałbym ten drugi bo ma wyjście 3/4 cala a nie 1cal jak ten pierwszy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Dzięki redlum i mateos ! Kupione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Wydajność zależy też od przepływu, my chłodzimy grawitacyjnie lub wymuszamy przepływ słabą pompką, więc bardziej patrzymy na powierzchnie wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Teraz zobaczyłem na wymiennikach promag są kreski w którą stronę ma przepływać ciecz. Czy będzie różnica jeśli oba przepływy będą odwrotnie? Na swep nie ma oznaczeń więc po prostu puszczam brzeczke tym z gwintem a wodę przeciwbierznie. Ktoś się pytał jak podłącza się "zasilanie". Ja na wejściu wody mam wąż ogrodowy. Zaś na wyjściu rurkę typu "food". Trochę jest ona sztywna I wywraca mi wymiennik (nie jest on w żaden sposób przymocowany, leży sobie obok garnka). Jakby ktoś miał inny sposób bez spawania to proszę o fotki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Zobacz jaki WiHuRa ma stojak na wymiennik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 tylko u niego rurki są węższe - u mnie 16mm potrójna warstwa - jest bardzo sztywna i nie chce się wyprostować - temu szukam jakiegoś w miarę prostego sposobu - aby z tych szerokich końcówek wyjść na jakąś wąską rurkę ok 8mm. Ja przelewam grawitacyjnie - chociaż może raz przetestuje pompkę czy będzie lepiej czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Już widze że pozycja wymiennika nie ma znaczenia, bo wszędzie gdzie jest to używane w inst. CO - zawsze pionowo. Ale ma jeszcze pytanie ogólnie do wymienników i konkretnie do tego SWEP - tam jest strzałeczka - ale kierunek czego ona pokazuje. Wiem że brzeczka i woda - przeciwbieżnie, ale czy jest jakiś konkretny kierunek co w ktorą stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Zadałem to samo pytanie parę postów wyżej i nie otrzymałem odpowiedzi. U mnie działa po pierwszym podłączeniu. W drugą stronę nie testowałem bo nie mam jak podłączyć garnka do tego dużego kroćca. Czy do takiego kroćca do podłączenia węża da się nałożyć jakąś przejściówkę aby wyjść z gwintem? Czy trzeba kawałek węża i na końcu lustrzany krociec z gwintem na wyjściu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) 10 godzin temu, redlum napisał: . Czy do takiego kroćca do podłączenia węża da się nałożyć jakąś przejściówkę aby wyjść z gwintem? Czy trzeba kawałek węża i na końcu lustrzany krociec z gwintem na wyjściu? Mnie lewatywa dospawał gwinty 1/2 cala - ma to mam wkręcone przejściówki typu John Guest na wąż 3/8 ( i tu mam problem z zakupem pasującego), ale można po taniości kupić na króciec do węża ogrodowego - zalezy jak całe orurowanie sie projektuje. Dodam że w instrukcji montażu nowych SWEPów - równorzędnie traktowane jest podłączenie równoległe jak przeciwbieżne. Edytowane 19 Października 2017 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Czyli bez spawania się nie obejdzie. Wiec zostaje przy swoim rozwiązaniu. Jak coś wymyślę to wrzucę fotki jak to wygląda. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Cześć, warzę w garnku 70 litrowym, do chłodzenia idzie około 60 litrów. Moja chłodnica jest trochę za mała i zastanawiam się nad wymiennikiem. Czy przy moich warkach jest sens kupować taki wymiennik: http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/69-wymiennik-ciepła-40-płytowy-45kw-34.html# Czy wystarczy o 100zł tańszy: http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/109-wymiennik-ciepla-30-plytowy-30kw.html# Brzeczkę pompuję pompą i tutaj kolejne pytanie, czy przez wymiennik brzeczka idzie od razu do fermentora, czy wraca się ją przez jakiś czas do kotła warzelnego żeby zbijać temperaturę? Jeżeli chodzi o wodę to ma około 7 do 10 stopni. Filtrowanie chmielin to hopstopper i hopspider. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 2 godziny temu, maciek1221 napisał: Cześć, warzę w garnku 70 litrowym, do chłodzenia idzie około 60 litrów. Moja chłodnica jest trochę za mała i zastanawiam się nad wymiennikiem. Czy przy moich warkach jest sens kupować taki wymiennik: http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/69-wymiennik-ciepła-40-płytowy-45kw-34.html# Czy wystarczy o 100zł tańszy: http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/109-wymiennik-ciepla-30-plytowy-30kw.html# Brzeczkę pompuję pompą i tutaj kolejne pytanie, czy przez wymiennik brzeczka idzie od razu do fermentora, czy wraca się ją przez jakiś czas do kotła warzelnego żeby zbijać temperaturę? Jeżeli chodzi o wodę to ma około 7 do 10 stopni. Filtrowanie chmielin to hopstopper i hopspider. Pozdrawiam Ja kupiłem ten drugi, potem rozbudowałem browar i dokupiłem drugi dla efektywniejszego chłodzenia. Więc ja bym brał ten z większą powierzchnią wymiany ciepła. Brzeczkę schładzasz od razu do fermentatora. Chyba że chcesz zrobić hop stand i chmielić w 70-80°C. Wtedy zawracasz wsypujesz chmiel. Potem już do wiadra. Jeśli nie masz problemu z ilością wody do chłodzenia, to wystarczy ci ten tańszy, po prostu będziesz potrzebował więcej wody i czas chłodzenia się wydłuży. Ale na schłodzenia 50l brzeczki wystarczy. Przy takiej temp. wody to powiedzmy 50l brzeczki - 25-30min - do 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Pamiętaj że będzie cię ograniczał hopstoper. Ja wybrałem najtańszy wymiennik za 80zl z allegro. Przy spuszczaniu max. 2l na minutę w zupełności starcza. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Również kupiłem SWEP i jeśli potrzebował bym więcej płyt to opłaca się 2x Swep kupić. Co do podłączenia to króciec 1/2 cala wkręcam na stałe pod wyjście za pompą, oczywiście trójnik i zawór przed wymiennikiem. A na resztę króćców idzie dopasować węże skręcane na opaski. Nic nie trzeba spawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi