Skocz do zawartości

Zaszczepienie drożdżami już w kotle


Culter

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czytając sobie o gorzelnictowie dowiedziałem się, że drożdże zadaje się tam do zacieru (schłodzonego) PRZED przepompowaniem do kadzi fermentacyjnej. Dzięki temu drożdże zaczną szybciej opanowywać środowisko, co zmniejsza ryzyko infekcji.

Czy uważacie, że przeniesie tej praktyki do piwowarstwa domowego miałoby sens?

Np:

Podczas chłodzenia w garnku, gdy temperatura obniży się do temperatury zadania drożdży, od razu zaszczepić brzeczkę (w garze) i dopiero później zająć się procesem przelewania do fermentora i napowietrzaniem.

Wydaje mi się, że jeśli miało by to zmniejszyć ryzyko infekcji (nawet minimalnie) to warto zmienić nawyki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej to będzie bez znaczenia, z tym że cześć drożdży może Ci w osadach zostać.

A w gorzelnictwie nie chłodzą w przepływie, że mogą sobie wcześniej drożdże zadać?

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To by miało sens tylko, jakbyś potrzymał dłużej, ale wtedy znowu brzeczka nie jest napowietrzona, więc drożdże i tak się nie namnożą, a nawet ich żywotność może się pogorszyć. Najbliższą opcją jest szybkie schłodzenie, przelanie, napowietrzenie i od razu zadanie drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Przecież drożdże nie opanują Ci środowiska w 5 minut.

Dodać je w górnym zakresie optimum temperaturowym (np: 30 stopni) i dalej obniżać do temperatury nastawienia fermentacji. To już nie jest 5min.

 

Jak wyżej. To stresuje drożdże i może odbić się na ich pracy. Poza tym brzeczka jest nienatleniona. A pierwsze co zaczną robić żeby opanować środowisko to zużywać tlen, który powinny mieć na starcie, żeby zdrowo się namnażać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W alkoholu destylowanym, w przeciwienstwie do piwowarstwa, smak początkowego alkoholu przed destylowaniem nie ma dużego wpływu na smak końcowy alkoholu. Dlatego że ma to mało znaczenia, często fermentuje się cały zacier na kwaśno, razem z zacierem, etc, etc. Takiego "piwa" byś nie wypił z powodu obrzydliwego smaku.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.