Culter Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Cześć, Czytając sobie o gorzelnictowie dowiedziałem się, że drożdże zadaje się tam do zacieru (schłodzonego) PRZED przepompowaniem do kadzi fermentacyjnej. Dzięki temu drożdże zaczną szybciej opanowywać środowisko, co zmniejsza ryzyko infekcji. Czy uważacie, że przeniesie tej praktyki do piwowarstwa domowego miałoby sens? Np: Podczas chłodzenia w garnku, gdy temperatura obniży się do temperatury zadania drożdży, od razu zaszczepić brzeczkę (w garze) i dopiero później zająć się procesem przelewania do fermentora i napowietrzaniem. Wydaje mi się, że jeśli miało by to zmniejszyć ryzyko infekcji (nawet minimalnie) to warto zmienić nawyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 W jaki sposób miało by zmniejszyć ryzyko infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Raczej to będzie bez znaczenia, z tym że cześć drożdży może Ci w osadach zostać. A w gorzelnictwie nie chłodzą w przepływie, że mogą sobie wcześniej drożdże zadać? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Przecież drożdże nie opanują Ci środowiska w 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 To by miało sens tylko, jakbyś potrzymał dłużej, ale wtedy znowu brzeczka nie jest napowietrzona, więc drożdże i tak się nie namnożą, a nawet ich żywotność może się pogorszyć. Najbliższą opcją jest szybkie schłodzenie, przelanie, napowietrzenie i od razu zadanie drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Przecież drożdże nie opanują Ci środowiska w 5 minut. Dodać je w górnym zakresie optimum temperaturowym (np: 30 stopni) i dalej obniżać do temperatury nastawienia fermentacji. To już nie jest 5min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dodać je w górnym zakresie optimum temperaturowym Drożdże zadaje sie w temp w której będa fermentowały! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Przecież drożdże nie opanują Ci środowiska w 5 minut. Dodać je w górnym zakresie optimum temperaturowym (np: 30 stopni) i dalej obniżać do temperatury nastawienia fermentacji. To już nie jest 5min. Jak wyżej. To stresuje drożdże i może odbić się na ich pracy. Poza tym brzeczka jest nienatleniona. A pierwsze co zaczną robić żeby opanować środowisko to zużywać tlen, który powinny mieć na starcie, żeby zdrowo się namnażać. e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) W alkoholu destylowanym, w przeciwienstwie do piwowarstwa, smak początkowego alkoholu przed destylowaniem nie ma dużego wpływu na smak końcowy alkoholu. Dlatego że ma to mało znaczenia, często fermentuje się cały zacier na kwaśno, razem z zacierem, etc, etc. Takiego "piwa" byś nie wypił z powodu obrzydliwego smaku. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się