Westvleteren Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Hej. Pytanie do praktyków: czy podczas lagerowania lub cichej fermentacji otwieracie fermentor? A może stale jest niedomkniety? Czy jeśli przez te 2 miesiące ani na chwile go nie uchyle,co2 znajdzie dla siebie ujście, czy rozsadzi mi fermentor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Sookojnie nic nie rozsadzi. U mnie na cichej zawsze domkniety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Będziesz widział po pokrywce jak będzie za dużo CO2, ale pewnie znajdzie sobie ujście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Ja zamykam wiekiem z rurka fermentacyjna. Jak bedzie pracowalo to nie boje sie ze gdzies sie rozszczelni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Hej. Pytanie do praktyków: czy podczas lagerowania lub cichej fermentacji otwieracie fermentor? A może stale jest niedomkniety? Czy jeśli przez te 2 miesiące ani na chwile go nie uchyle,co2 znajdzie dla siebie ujście, czy rozsadzi mi fermentor? Jeżeli dasz go do 4C Co2 powinno rozpuszczać się w piwie, jeżeli coś się naprodukuje ale.... Ogólnie podczas lagerowania nie powinna zachodzić fermentacja, po to zlewa się na nie po zakończeniu definitywnym burzliwej więc teoretycznie nie powinno być żadnego gazu Ot co w praktyce jeszcze mi nie wypchnęło pokrywy podczas lagerowania, a jak nawet by to zrobiło to upuścić trochę gazu i tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Hej. Pytanie do praktyków: czy podczas lagerowania lub cichej fermentacji otwieracie fermentor? A może stale jest niedomkniety? Czy jeśli przez te 2 miesiące ani na chwile go nie uchyle,co2 znajdzie dla siebie ujście, czy rozsadzi mi fermentor? Jeżeli dasz go do 4C Co2 powinno rozpuszczać się w piwie, jeżeli coś się naprodukuje ale.... Ogólnie podczas lagerowania nie powinna zachodzić fermentacja, po to zlewa się na nie po zakończeniu definitywnym burzliwej więc teoretycznie nie powinno być żadnego gazu Ot co w praktyce jeszcze mi nie wypchnęło pokrywy podczas lagerowania, a jak nawet by to zrobiło to upuścić trochę gazu i tyle No właśnie... to ciekawe. Potrzymałem na burzliwej... 15 dni. Zeszło ładnie do 2 BLG z 12, więc chyba ok (TFT nie zrobiłem, zapomniałem). Jeszcze bulkało raz na minutę, ale stwierdziłem, że nie będę za długo trzymać na burzliwej, bo jeszcze autoliza zajdzie i będzie kicha. /BŁĄD?/. Zlałem, przeniosłem a zimne miejsce. Po 12 godzinach 8 stopni, po 24 5,5. Fermentor się wybrzuszył. Na chwilę leciutko uchyliłem wieko i uleciało sporo gazu. Hm... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Uleciał gaz, który wytrącił się przy przelewaniu i rozpuszczony był w piwie. Nic niezwykłego tu nie zaszło. Po drugie to jeszcze jest cicha - prawdziwe lagerowanie następuje tak na prawdę w 3 pojemniku ale widać w piwowarstwie domowym tego za bardzo nie rozróżniają ludzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Uleciał gaz, który wytrącił się przy przelewaniu i rozpuszczony był w piwie. Nic niezwykłego tu nie zaszło. Po drugie to jeszcze jest cicha - prawdziwe lagerowanie następuje tak na prawdę w 3 pojemniku ale widać w piwowarstwie domowym tego za bardzo nie rozróżniają ludzie. Nie rozróżniają bo w wiki jeszcze nie wszystko zostało napisane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Uleciał gaz, który wytrącił się przy przelewaniu i rozpuszczony był w piwie. Nic niezwykłego tu nie zaszło. Po drugie to jeszcze jest cicha - prawdziwe lagerowanie następuje tak na prawdę w 3 pojemniku ale widać w piwowarstwie domowym tego za bardzo nie rozróżniają ludzie. Nie rozróżniają bo w wiki jeszcze nie wszystko zostało napisane. Dziękuję Wam za uwagi. Mój tok rozumowania był taki, że po burzliwej zlewam właśnie na lagerowanie od razu. Zlałem z burzliwej o do 2 st. dałem. Źle? Post napisałem lagerowanie/cicha, w sensie, że dotyczy obu (niezależnych) procesów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Po drugie to jeszcze jest cicha - prawdziwe lagerowanie następuje tak na prawdę w 3 pojemniku Namieszałeś w głowach, to teraz wyjaśnij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 (edited) A proszę Cię bardzo: http://www.piwo.org/topic/6456-lagerowanie/ http://www.piwo.org/topic/12370-lagerowanie/ Czytać forum tam wszystko jest wyjaśnione. Bonus dla leniwych: Choć nie ze wszystkim się zgodzę co w tym filmie jest. Wujek google też pozwala na wyszukiwanie haseł wpiszcie leżakowanie, kondycjonowanie i lagerowanie. Sprawdźcie różnicę. Edited January 21, 2016 by Undeath Westvleteren 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Dzięki. Wiele wyjaśnia. U mnie to w ogóle inna historia, bo fermentacja była w 14, a na ostatnie 2 dni 16,5;). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Po drugie to jeszcze jest cicha - prawdziwe lagerowanie następuje tak na prawdę w 3 pojemniku ale widać w piwowarstwie domowym tego za bardzo nie rozróżniają ludzie.Czyli co, Twoim zdaniem nie da się zrobić lagerowania w drugim pojemniku? Przecież tu bardziej kluczowa jest temperatura, a nie to ile razy przelejesz piwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Oskaliber: to była pewnie przenośnia. Chodzi o to, żeby odróżnić te dwa procesy. Można przecież po burzliwej od razu lagerować (tak zresztą najczęściej się dzieje, z tego, co widzę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Po drugie to jeszcze jest cicha - prawdziwe lagerowanie następuje tak na prawdę w 3 pojemniku ale widać w piwowarstwie domowym tego za bardzo nie rozróżniają ludzie.Czyli co, Twoim zdaniem nie da się zrobić lagerowania w drugim pojemniku? Przecież tu bardziej kluczowa jest temperatura, a nie to ile razy przelejesz piwo. Nie tylko Bartek tutaj ma znaczenie jeszcze czas Da radę zrobić to w jednym pojemniku tylko przy takim schemacie fermentacji co kolega podał, powinien jeszcze zrobić cichą. Trochę średnio lagerować też z osadami i drożdżami bez obawy o autolizę, wszędzie piszą, żeby całkowicie się ich pozbyć. Kolejna rzecz lagerowanie 2 tygodnie nie ma sensu to jest wtedy cicha fermentacja moim zdaniem nawet jeżeli jest przeprowadzona w temperaturze leżakowania. Lagerowanie trwa powyżej 2 miesięcy tak jak robiono to kiedyś w browarach i jaskiniach lodowych. Kiedyś to było wymuszone brakiem technologii ale przy obecnych możliwościach, pojęcia te się przeplatają i zatarła się ta czasowa granica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 O, to też ważne, co teraz napisałeś. To może podnieść temperaturę na tydzień? Czy zostawić w niskiej i po prostu przelaż za 10-14 dni? Co radzisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 O, to też ważne, co teraz napisałeś. To może podnieść temperaturę na tydzień? Czy zostawić w niskiej i po prostu przelaż za 10-14 dni? Co radzisz? Zostaw już jak jest i nie przelewaj Ja bym bardziej pokusił się o leżakowanie butelek w 4C po refermentacji w Twoim przypadku i małym doświadczeniu, a z czasem jak doczytasz o tym i zdobędziesz trochę praktyki dopiero kombinował w taki sposób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Leżakowanie oczywiście murowane. Zostawiam na Lagerowaniu min. 30 dni (taki był plan), a potem do butli i na kolejne 30 dni. Będzie ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Nie tylko Bartek tutaj ma znaczenie jeszcze czas Da radę zrobić to w jednym pojemniku tylko przy takim schemacie fermentacji co kolega podał, powinien jeszcze zrobić cichą. Trochę średnio lagerować też z osadami i drożdżami bez obawy o autolizę, wszędzie piszą, żeby całkowicie się ich pozbyć. Kolejna rzecz lagerowanie 2 tygodnie nie ma sensu to jest wtedy cicha fermentacja moim zdaniem nawet jeżeli jest przeprowadzona w temperaturze leżakowania. Lagerowanie trwa powyżej 2 miesięcy tak jak robiono to kiedyś w browarach i jaskiniach lodowych. Kiedyś to było wymuszone brakiem technologii ale przy obecnych możliwościach, pojęcia te się przeplatają i zatarła się ta czasowa granica.A, no dobra, teraz jak rozwinąłeś to się z grubsza zgadzamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 A lagerowanie nie powinno być w pojemnikach wypełnionych piwem do pełna? Tak aby była minimalna ilość powietrza? Chyba po to głównie przelewa się do trzeciego pojemnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Temperatura 2°C. Jest dobrze. Ale! Na dnie rzeczywiście zebral się osad. Ok. 3-4 mm. Warto to teraz zlac do 3 fermentora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 A lagerowanie nie powinno być w pojemnikach wypełnionych piwem do pełna? Tak aby była minimalna ilość powietrza? Chyba po to głównie przelewa się do trzeciego pojemnika. Oczywiście minimalna ilość powietrza zapobiega infekcji, ale jeżeli stworzymy sobie poduszkę z CO2 tlenu nie powinno być. Temperatura 2°C. Jest dobrze. Ale! Na dnie rzeczywiście zebral się osad. Ok. 3-4 mm. Warto to teraz zlac do 3 fermentora? Zostaw już jak jest, nie kombinuj bo się dorobisz infekcji. Przetrzymaj tak z 2 tygodnie i zlej do butelek, potem zrefermentuj je i wstaw ponownie do 2C i zapomnij na 2 miesiące. Moim zdaniem leżakowanie piwa w takiej temperaturze w warunkach domowych najlepiej zrobić w butelkach - po to by unikać tego ciągłego przelewania. Westvleteren już pisałem, że masz za mało doświadczenia by przelewać sobie ot tak o, doradzam jednak to butelkowanie, a kiedyś jak już nabędziesz więcej doświadczenia kombinował z lagerowaniem piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 A lagerowanie nie powinno być w pojemnikach wypełnionych piwem do pełna? Tak aby była minimalna ilość powietrza? Chyba po to głównie przelewa się do trzeciego pojemnika. Oczywiście minimalna ilość powietrza zapobiega infekcji, ale jeżeli stworzymy sobie poduszkę z CO2 tlenu nie powinno być. Temperatura 2°C. Jest dobrze. Ale! Na dnie rzeczywiście zebral się osad. Ok. 3-4 mm. Warto to teraz zlac do 3 fermentora? Zostaw już jak jest, nie kombinuj bo się dorobisz infekcji. Przetrzymaj tak z 2 tygodnie i zlej do butelek, potem zrefermentuj je i wstaw ponownie do 2C i zapomnij na 2 miesiące. Moim zdaniem leżakowanie piwa w takiej temperaturze w warunkach domowych najlepiej zrobić w butelkach - po to by unikać tego ciągłego przelewania. Westvleteren już pisałem, że masz za mało doświadczenia by przelewać sobie ot tak o, doradzam jednak to butelkowanie, a kiedyś jak już nabędziesz więcej doświadczenia kombinował z lagerowaniem piwa. OK, tak zrobię, dzięki. Ostatnie pytanie: refermentację w butelkach prowadzić w jakiej temperaturze? MAX było na fermentacji nawet 17 na koniec. 15 będzie ok? I dla potwierdzenia: drożdży nie dodawać? Dorzucam cukier (4g na butlę) i odstawiam. Będzie ok? Więcej pytań nie będzie, spokojnie:). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Dorzucam cukier (4g na butlę) i odstawiam. Będzie ok? nie będzie OK. Skąd te 4g na butelkę i jak długo jeszcze trza wszystkim tłumaczyć, że do każdego piwa i dal każdego piwowara inna ilość jest OK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 No dobrze. To jak policzyć ilość cukru? Lager Wiedeński, ok. 18 litrów zostało po przelaniu na cichą. 12 BLG, odfermentowało do 2. Coś jeszcze trzeba wiedzieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.