El Patryko Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Witam, ja i mój znajomy uwarzylismy w podobnym czasie Lagera, Oboje użyliśmy chmielu Saaz (reszta chmieli się różniła). W obu naszych piwach jest dziwny aromat jakby chloru. Dodam że ja użyłem wodę z butelki znajomy z kranu.Jakieś pomysły panowie. Dodam że z upływem czasu ten aromat zanika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, ja i mój znajomy uwarzylismy w podobnym czasie Lagera, Oboje użyliśmy chmielu Saaz (reszta chmieli się różniła). W obu naszych piwach jest dziwny aromat jakby chloru. Dodam że ja użyłem wodę z butelki znajomy z kranu.Jakieś pomysły panowie. Dodam że z upływem czasu ten aromat zanika. Chloru? A precyzyjniej? Bo to może być po prostu zakażenie chlorofenol, albo źle identyfikujecie ten aromat. Chlor jako sam w sobie związek w piwie nie da rady otrzymać. Wiesz ja powiem tak, najłatwiej zrzucić na chmiel albo słód, ale szczerze przy niechcianych i dziwnych aromatach stawiam zawsze na pierwszym miejscu infekcję i złą fermentacje. Więc poszukałbym powodu w innym miejscu. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Tylko, że chlorofenol za nic nie zaniknie. Chyba, że chodzi o przyzwyczajenie nosa podczas picia, a po jakimś czasie przy kolejnej butelce jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Może inaczej czy Saaz ma jakiś specyficzny aromat nie spotykany w innych chmielach ?? Póki co nie pijemy tych piw ale przed rozlewem smak i aromat był o wiele silniejeszy niż teraz. Piwo po nalaniu nie ma żadnych oznak zakażenia. To jest bardzo dziwny zapach nie do konca chlorowy ale idący wtym kierunku apteczano-chmielowym dziiaj otworzę kolejną butelkę naleje sprawdze i zdam relację ze zdjęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Witam, ja i mój znajomy uwarzylismy w podobnym czasie Lagera, Oboje użyliśmy chmielu Saaz (reszta chmieli się różniła). W obu naszych piwach jest dziwny aromat jakby chloru. Dodam że ja użyłem wodę z butelki znajomy z kranu.Jakieś pomysły panowie. Dodam że z upływem czasu ten aromat zanika. Chloru? A precyzyjniej? Bo to może być po prostu zakażenie chlorofenol, albo źle identyfikujecie ten aromat. Chlor jako sam w sobie związek w piwie nie da rady otrzymać. Wiesz ja powiem tak, najłatwiej zrzucić na chmiel albo słód, ale szczerze przy niechcianych i dziwnych aromatach stawiam zawsze na pierwszym miejscu infekcję i złą fermentacje. Więc poszukałbym powodu w innym miejscu. Wiesz rozumiłbym gdybyśmy wraz ze znajomy uwarzyli jedną warke. Ale tutaj problem polega na tym że pomiędzy moją a jego warka jest różnica powiedzmy 2 tygodni. Użyliśmy innych składników. roniliśmy to w 2 różnych miejscach. jedyne co to fermentowało na tym samym strychu. czyli są dwa czynniki wspólne miejsce fermentacji i chmiel. Na tym strychu e tym samym czasie fermentuje jakieś 6 warek i żadna inna nie ma takiego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 A tym Saazem to kiedy chmieliliście? Był też na cichej? Chmiel jak dla mnie odpada. Szukałbym przyczyny gdzie indziej? A jakiej chemii używacie do fermentorów i butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Wiesz rozumiłbym gdybyśmy wraz ze znajomy uwarzyli jedną warke. Ale tutaj problem polega na tym że pomiędzy moją a jego warka jest różnica powiedzmy 2 tygodni. Użyliśmy innych składników. roniliśmy to w 2 różnych miejscach. jedyne co to fermentowało na tym samym strychu. czyli są dwa czynniki wspólne miejsce fermentacji i chmiel. Na tym strychu e tym samym czasie fermentuje jakieś 6 warek i żadna inna nie ma takiego problemu. Może kwestia przypadku? Zdarza się i tak Może inaczej czy Saaz ma jakiś specyficzny aromat nie spotykany w innych chmielach ?? Póki co nie pijemy tych piw ale przed rozlewem smak i aromat był o wiele silniejeszy niż teraz. Piwo po nalaniu nie ma żadnych oznak zakażenia. To jest bardzo dziwny zapach nie do konca chlorowy ale idący wtym kierunku apteczano-chmielowym dziiaj otworzę kolejną butelkę naleje sprawdze i zdam relację ze zdjęciem. Tak Saaz ma specyficzny aromat, ale nigdy w życiu bym go nie określił jako chlorowy No to czekamy z niecierpliwością... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 A tym Saazem to kiedy chmieliliście? Był też na cichej? Chmiel jak dla mnie odpada. Szukałbym przyczyny gdzie indziej? A jakiej chemii używacie do fermentorów i butelek? Piwo było na cichej, nie było chmielenia na zimno w obu przypadkach, oboje używamy oxi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Ja wiem czy Saaz ma dziwny aromat? Nie powiedziałbym. Saaz pachnie mniej więcej jak ta nuta chmielowa w Pilsner Urquellu. Bez powąchania tego przez kogoś, kto wie co nieco o sensoryce, będzie ciężko dojść do jakichś sensownych wniosków, bo Twoje określenia tego aromatu są dosyć niejasne. Jak Wam się chce bawić to możecie mi wysłać butelkę Chyba, że warzycie w Londynie, no to nie ma za bardzo sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Saaz ma specyficzny aromat, może nie dziwny ale inny. Chlorowy, ciekawe choć zupełnie nie trafne skojarzenie Z czasem nauczysz się go rozpoznawać, on tak ma. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 nie robiliście na tej samej gęstwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 nie robiliście na tej samej gęstwie ? Nie na tej samej gęstwie ale ten sam typ drożdzy i chmiel od tego samego dostawcy. Dzisiaj dałem znajomej skosztować i też pierwsze skojarzenie było chlor no nic myśle że sposobem bedzie zrobienie herbatki z saaza i porównanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 U mnie np. po płukaniu butelek oxi zostaje zapach, który można porównać do chloru. Ale w piwie tego nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Może to po prostu infekcja - apteka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 po płukaniu butelek oxi zostaje zapach dziwne,dziwne doktorze ,chyba że to taki do prania jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Może to po prostu infekcja - apteka? No to była przecież pierwsza sugestia jaka padła. Tylko dziwne, że trafiłaby się w dwóch warkach robionych w innych miejscach. No ale miejsce fermentacji jest wspólne, więc w sumie w jakimś stopniu taka możliwość istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wiem, że padła, ale jakby nikt nie zwrócił na to uwagi. Infekcja nie wybiera, codziennie co najmniej jedna warka na świecie jest zakażona właśnie apteką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Robionych w różnych, ale fermentowanych w tym samym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Ja wiem czy Saaz ma dziwny aromat? Nie powiedziałbym. Saaz pachnie mniej więcej jak ta nuta chmielowa w Pilsner Urquellu. Bez powąchania tego przez kogoś, kto wie co nieco o sensoryce, będzie ciężko dojść do jakichś sensownych wniosków, bo Twoje określenia tego aromatu są dosyć niejasne. Jak Wam się chce bawić to możecie mi wysłać butelkę Chyba, że warzycie w Londynie, no to nie ma za bardzo sensu. wyslij na pw adres a możenóż wysle ci to zorientuje sie co do kwoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Witam, ja i mój znajomy uwarzylismy w podobnym czasie Lagera, Oboje użyliśmy chmielu Saaz (reszta chmieli się różniła). W obu naszych piwach jest dziwny aromat jakby chloru. Dodam że ja użyłem wodę z butelki znajomy z kranu.Jakieś pomysły panowie. Dodam że z upływem czasu ten aromat zanika Ok panowie, otwarłem kolejną butelkę wczoraj wieczorem, dziwny aromat zanika. piwo po nalaniu do szklaniki nie ma żadnych oznak zakażenia. może to ja mam jakiś lewy zmysł smaku ale wynika z tego żeto chmiel który poprostu sie reguluje po czasie. dzięki tak czy siak za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się