Skocz do zawartości

West Coast IPA prośba o weryfikację


Pryxfus

Rekomendowane odpowiedzi

Po 6 warkach z zestawów, chcę zrobić coś swojego. Padło na West Coast IPA ala Modern Drinking Pinty które mi ostatnio posmakowało.

 

Zamówiłem:

Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg

Słód Pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann 1 kg 

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg (bo lubię ten jedwabisty smak)

Chmiele:

Chinook 100 g granulat 12,7% aa

Cascade 100 g granulat 8,1% aa

Citra 100 g granulat 13,5% aa

Drożdże US-05.

 

Planuję zacierać w 22 litrach wody najpierw przez godzinę w temperaturze 68-70 stopni, potem mash out kwadrans w temperaturze 78 stopni.

 

Nie wiem ile będę potrzebował wody do wysładzania - myslę o 12 lirach.

 

Chmielenie:

20 minuta gotowania 50 g Chinook,

40 minuta gotowania kolejne 50 g Chinook,

60 minuta gotowania 50 g Cascade,

kolejne 50 g Cascade wsypię jak temperatura spadnie poniżej 75 stopni

100 gram Citry zostawię do chmielenia na cichej w dwóch porcjach po 50 g.

 

Proszę o ocenę receptury i uwagi dla początkującego piwowara, za wszystkie uwagi z góry dziękuję.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za wysoka temperatura zacierania na wytrawne piwo. Ilość potrzebnej wody do wysładzania możesz policzyć sobie np. przy pomocy tego arkusza 

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Jeśli chcesz piwo na modłę Modern Drinking to tam całe chmielenie poszło na ostatnie 15 minut gotowania i na kolejne etapy. Piwo nie było chmielone tradycyjnie na goryczkę i smak.

 

Jeszcze się podepnę: 

Jak ma być west coast to na słodzie pilzneńskim a nie pale ale. No i na chmielach ze starego zbioru nie widzę na razie sensu robić takich piw.

 

Pilzneński bo jest jaśniejszy tak? Czy jest jeszcze jakiś powód. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pilzneński bo jest jaśniejszy tak? Czy jest jeszcze jakiś powód.

Bo jaśniejszy i przekłada się to też na smak. Pilzneński wnosi czystą, taką właśnie pilsową słodowość, pale ale natomiast zahacza już o takie nuty lekko ciasteczkowe (zależy jeszcze jaki, bo co słodownia to jest parę EBC różnicy). Jak chcesz wytrawnie to nie chcesz tak intensywnej słodowości. Błąd często się powtarza i bierze stąd, że amerykanie w swoich recepturach piszą "pale 2-row" co jest ichnim najjaśniejszym słodem, niedostępnym u nas, którego najlepszym odpowiednikiem jest właśnie pilzneński. Jak chodzi im o nasz pale ale to z reguły piszą coś w stylu 'english pale'.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.