Pryxfus Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Po 6 warkach z zestawów, chcę zrobić coś swojego. Padło na West Coast IPA ala Modern Drinking Pinty które mi ostatnio posmakowało. Zamówiłem: Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg Słód Pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann 1 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg (bo lubię ten jedwabisty smak) Chmiele: Chinook 100 g granulat 12,7% aa Cascade 100 g granulat 8,1% aa Citra 100 g granulat 13,5% aa Drożdże US-05. Planuję zacierać w 22 litrach wody najpierw przez godzinę w temperaturze 68-70 stopni, potem mash out kwadrans w temperaturze 78 stopni. Nie wiem ile będę potrzebował wody do wysładzania - myslę o 12 lirach. Chmielenie: 20 minuta gotowania 50 g Chinook, 40 minuta gotowania kolejne 50 g Chinook, 60 minuta gotowania 50 g Cascade, kolejne 50 g Cascade wsypię jak temperatura spadnie poniżej 75 stopni 100 gram Citry zostawię do chmielenia na cichej w dwóch porcjach po 50 g. Proszę o ocenę receptury i uwagi dla początkującego piwowara, za wszystkie uwagi z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Planuję zacierać w 22 litrach wody najpierw przez godzinę w temperaturze 68-70 stopni Za wysoko. WC IPA ma być z tego co pamiętam wytrawna, więc temperatury raczej 66>64oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Jak zostanie Ci około 1 plato do przefermentowania dodaj cukru żeby drożdże zeszły niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Jak ma być west coast to na słodzie pilzneńskim a nie pale ale. No i na chmielach ze starego zbioru nie widzę na razie sensu robić takich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Jak zostanie Ci około 1 plato do przefermentowania dodaj cukru żeby drożdże zeszły niżej. Szczo? Nie rozumiem sensu takiego zabiegu, możesz rozwinąć o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Za wysoka temperatura zacierania na wytrawne piwo. Ilość potrzebnej wody do wysładzania możesz policzyć sobie np. przy pomocy tego arkusza http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Jeśli chcesz piwo na modłę Modern Drinking to tam całe chmielenie poszło na ostatnie 15 minut gotowania i na kolejne etapy. Piwo nie było chmielone tradycyjnie na goryczkę i smak. Jeszcze się podepnę: Jak ma być west coast to na słodzie pilzneńskim a nie pale ale. No i na chmielach ze starego zbioru nie widzę na razie sensu robić takich piw. Pilzneński bo jest jaśniejszy tak? Czy jest jeszcze jakiś powód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Pale ale jest tostowy, ciasteczkowy, co w west coast ipa nie jest pożądane. Pilzneński jest bardziej słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Pilzneński bo jest jaśniejszy tak? Czy jest jeszcze jakiś powód. Bo jaśniejszy i przekłada się to też na smak. Pilzneński wnosi czystą, taką właśnie pilsową słodowość, pale ale natomiast zahacza już o takie nuty lekko ciasteczkowe (zależy jeszcze jaki, bo co słodownia to jest parę EBC różnicy). Jak chcesz wytrawnie to nie chcesz tak intensywnej słodowości. Błąd często się powtarza i bierze stąd, że amerykanie w swoich recepturach piszą "pale 2-row" co jest ichnim najjaśniejszym słodem, niedostępnym u nas, którego najlepszym odpowiednikiem jest właśnie pilzneński. Jak chodzi im o nasz pale ale to z reguły piszą coś w stylu 'english pale'. Roberto89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Opierając się na składzie Modern Drinking poskładałem coś takiego: http://brewness.com/pl/recipe/west-coast-ipa-3/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 za duzo carapilsa panie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiechu Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Opierając się na składzie Modern Drinking poskładałem coś takiego: http://brewness.com/pl/recipe/west-coast-ipa-3/view Kosztowałeś już to piwko ? Chmiel dodany tylko na 15 minut dał dobrą goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Jak efekty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Chyba się zatruł tym piwem, bo coś długo odpowiedzi nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się