Jump to content

Przedłużająca się burzliwa, powtórne powstanie piany.


Recommended Posts

Z racji tego, że to mój pierwszy post, dzień dobry wszystkim!

Problem dotyczy mojej warki AIPA-15Blg, drożdże użyte to MangrooveJack M44, temp. fermentora 18/19°C

Z racji tego, że dziś mija 10 dzień fermentacji burzliwej i zaobserwowaniu że piana już opadła postanowiłem zmierzyć kontrolnie Blg. Przed otwarciem CO2 jeszcze wydostawało się z rurki. Po zmierzeniu próbki refraktometr wyświetlił 9°brx. Stwierdziłem, że zamykam baniak i jutro sprawdza powtórnie i jeżeli się wskazanie nie zmieni to przeleje na cichą.

Z racji że fermentor mam przezroczysty, zaobserwowałem że znów powstała wysoka piana na ok.1cm, bulgotanie nie występuje.

Czy powtórne powstanie piany to zwiastun jakiegoś problemu? Czy piwo ma szansę jeszcze dofermentować?

Te drożdże to dla mnie zagadka, ogromne lagi, niezbyt dynamiczna fermentacja i ta piana do tego.

Link to comment
Share on other sites

Z racji tego, że to mój pierwszy post, dzień dobry wszystkim!

Problem dotyczy mojej warki AIPA-15Blg, drożdże użyte to MangrooveJack M44, temp. fermentora 18/19°C

Z racji tego, że dziś mija 10 dzień fermentacji burzliwej i zaobserwowaniu że piana już opadła postanowiłem zmierzyć kontrolnie Blg. Przed otwarciem CO2 jeszcze wydostawało się z rurki. Po zmierzeniu próbki refraktometr wyświetlił 9°brx. Stwierdziłem, że zamykam baniak i jutro sprawdza powtórnie i jeżeli się wskazanie nie zmieni to przeleje na cichą.

Z racji że fermentor mam przezroczysty, zaobserwowałem że znów powstała wysoka piana na ok.1cm, bulgotanie nie występuje.

Czy powtórne powstanie piany to zwiastun jakiegoś problemu? Czy piwo ma szansę jeszcze dofermentować?

Te drożdże to dla mnie zagadka, ogromne lagi, niezbyt dynamiczna fermentacja i ta piana do tego.

 

Czytałeś o tych drożdżach? One są generalnie dość leniwe, 2 tygodnie bitej fermentacji na nich to minimum. Po za tym przeliczasz brix kalkulatorem? Robisz korektę alkoholową? bo z 15,5 brix (15 blg) - 9 brix to jest 4,66 blg więc nie tak znowu wysoko. Jeżeli zacierałeś więcej dekstrynującą to odfermentowanie byłoby okej. Druga sprawa nie zaglądaj do fermentora bo możesz złapać coś! Cholera teraz wie czy to co Ci ponownie zbudowało pianę to nie dzikusy. Na pewno pojawiła się ta piana? Tylko nie zaglądaj znowu.

 

I teraz odpowiedź na pytania, to nie koniecznie zwiastun czegoś złego podniosłeś temperature i drożdże mogły ruszyć znowu do pracy, więc zostaw je jeszcze na jakiś tydzień w spokoju. Tak może dofermentować ale nie musi nikt nie jest wróżką i tego dokładnie Ci nie powie. Pomijam fakt, że pewnie dałeś jedną saszetkę drożdży na 20 litrów 15 blg co samo w sobie może powodować złą pracę drożdży i niedofermentowanie ale to już sobie doczytaj o zadawaniu prawidłowej ilości komórek drożdży bo tematów jest multum o tym na forum.

 

A tu masz link do tematu o tych drożdżach: http://www.piwo.org/topic/11102-mangrove-jacks-m44-us-west-coast-yeast/ Przeczytaj go dokładnie. 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za zainteresowanie.

Tak, czytałem o tych drożdżach, ale już po fakcie :-) Generalnie, po 2 dniach od nastawienia miałem już krążki piany, tak że z opóźnieniem, ale ruszyły.

Do przeliczenia stopni brzeczki fermentującej użyłem specjalnego kalkulatora dla pomiaru refraktometrem.

Zacierałem 40/62C i 20/72C, tak że na wytrawnie.

Tak, dalem jedną saszetkę drożdży.

Ta piana wygląda mi na taką typową, jak z C02 na piwie w szklance. Może po otworzeniu fermentora, zmniejszyło się ciśnienie na górze i dwutlenek stworzył pianę na powierzchni?

To już takie moje przemyślenie :-)

Edited by mazi-1986
Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie zamierzasz chmielić na zimno nie przelewaj na cichą. Piwo i tak się wyklaruje. Choć to AIPA więc pewnie będziesz chmiel na zimno

 

Jutro raczej nie sprawdzaj. Nie ma sensu codziennie grzebać. Poczekaj lepiej 3-4 dni i wtedy sprawdź.

 

O ile podniosłeś temp fermentacji?

Edited by boniek4
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za zainteresowanie.

Tak, czytałem o tych drożdżach, ale już po fakcie :-) Generalnie, po 2 dniach od nastawienia miałem już krążki piany, tak że z opóźnieniem, ale ruszyły.

Do przeliczenia stopni brzeczki fermentującej użyłem specjalnego kalkulatora dla pomiaru refraktometrem.

Zacierałem 40/62C i 20/72C, tak że na wytrawnie.

Tak, dalem jedną saszetkę drożdży.

Ta piana wygląda mi na taką typową, jak z C02 na piwie w szklance. Może po otworzeniu fermentora, zmniejszyło się ciśnienie na górze i dwutlenek stworzył pianę na powierzchni?

To już takie moje przemyślenie :-)

 

No to tak nie wiem po co pytasz jak wiesz i czytałeś :P To ile to piwo ma blg według twoich obliczeń? Bo podawałeś w brixach wszystko.

 

Całkiem możliwe, że po podniesieniu temperatury CO2 się uwolnił i spowodował niską pianę. Choć 1 C to tak naprawdę nic... Jednak mówię lepiej zaczekać z tydzień i dopiero przelać na cichą - jest zasada przy chmieleniu na zimno, że piwo musi być w 100% dofermentowane, ponieważ czasem po dodaniu chmielu do niedofermentowanego piwa możemy dostać mętną zupę i wtedy jeszcze ciężej będzie to sklarować.

Link to comment
Share on other sites

Głównie chodziło mi o tą pianę, o drożdże wprost nie pytałem, stwierdziłem tylko że są specyficzne i szokują jeśli wcześniej używało się Fermentisòw :-)

9°brx to wskazanie refraktometru. Po wpisaniu do kalkulatora zawartości cukru brzeczki nastawnej i pozornej zawartości cukru brzeczki fermentującej kalkulator wyliczył, że będzie to ok. 5blg :-)

Link to comment
Share on other sites

Głównie chodziło mi o tą pianę, o drożdże wprost nie pytałem, stwierdziłem tylko że są specyficzne i szokują jeśli wcześniej używało się Fermentisòw :-)

9°brx to wskazanie refraktometru. Po wpisaniu do kalkulatora zawartości cukru brzeczki nastawnej i pozornej zawartości cukru brzeczki fermentującej kalkulator wyliczył, że będzie to ok. 5blg :-)

Staraj się sprawdzać gęstość po fermentacji za pomocą spławika. To przeliczanie może i działa, ale pod warunkiem, że oba pomiary są wykonane z dużą dokładnością.

Link to comment
Share on other sites

 

Głównie chodziło mi o tą pianę, o drożdże wprost nie pytałem, stwierdziłem tylko że są specyficzne i szokują jeśli wcześniej używało się Fermentisòw :-)

9°brx to wskazanie refraktometru. Po wpisaniu do kalkulatora zawartości cukru brzeczki nastawnej i pozornej zawartości cukru brzeczki fermentującej kalkulator wyliczył, że będzie to ok. 5blg :-)

Staraj się sprawdzać gęstość po fermentacji za pomocą spławika. To przeliczanie może i działa, ale pod warunkiem, że oba pomiary są wykonane z dużą dokładnością.

 

 

Co masz na myśli? Używam tylko refraktometru, fakt co jakiś czas trzeba go sprawdzać na destylce czy wskazuje zero (ale to samo z spławikiem) i do tej pory mnie nie zawiódł. Nawet dodam, że dostałem wyniki laboratoryjne jednego z piw i różnica wynosiła 0,02 blg z moimi obliczeniami wg. kalkulatora. A spławiki bez certyfikacji też kłamią i powiedziałbym, że są bardziej nie dokładne. 

Link to comment
Share on other sites

Co masz na myśli? Używam tylko refraktometru, fakt co jakiś czas trzeba go sprawdzać na destylce czy wskazuje zero (ale to samo z spławikiem) i do tej pory mnie nie zawiódł. Nawet dodam, że dostałem wyniki laboratoryjne jednego z piw i różnica wynosiła 0,02 blg z moimi obliczeniami wg. kalkulatora. A spławiki bez certyfikacji też kłamią i powiedziałbym, że są bardziej nie dokładne.

 

Zadanie jest źle uwarunkowane, gdy stężenie alkoholu jest duże. Sam też używam refraktometru + kalkulator na brewersfriend.com. Do refraktometru pobierana jest mala próbka z duzej objętości - raczej trudno być pewnym, że błąd pomiaru nie jest większy niż 0.2Brix rozdzielczości refraktometru. Sprowadza się to do tego, że jeśli błąd odczytu przed fermentacją jest 0.5 i po fermentacji 0.5 to blad wyliczenia jest wiekszy niz 0.5.

 

Jesli wyszlo ci 0.02 blg to tylko przypadek, aczkolwiek imponujacy. No i mialem na mysli rady dla poczatkującego piwowara, a nie takiego wyjadacza jak ty :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

jest zasada przy chmieleniu na zimno, że piwo musi być w 100% dofermentowane

W ostatnim numerze "Piwowara" Piotr Wypych (coder) podaje, że lepiej chmielić na zimno gdy drożdże jeszcze są ciut aktywne - łatwiej pozbyć się wtedy tlenu dostarczonego z wrzuconym chmielem. Ponoć w browarach przemysłowych chmieli się na ok. 1,5 Blg przed końcem. 

Link to comment
Share on other sites

 

jest zasada przy chmieleniu na zimno, że piwo musi być w 100% dofermentowane

W ostatnim numerze "Piwowara" Piotr Wypych (coder) podaje, że lepiej chmielić na zimno gdy drożdże jeszcze są ciut aktywne - łatwiej pozbyć się wtedy tlenu dostarczonego z wrzuconym chmielem. Ponoć w browarach przemysłowych chmieli się na ok. 1,5 Blg przed końcem. 

 

 

Dobra ale to całkiem inna skala i całkiem inna technologia, są pewne różnice, w piwowarstwie widzę taką zależność i można to zauważyć śledząc notatki osób, które wygrywają konkursy w tym Czesława, który też o tym pisał swego czasu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

W ostatnim numerze "Piwowara" Piotr Wypych (coder) podaje, że lepiej chmielić na zimno gdy drożdże jeszcze są ciut aktywne - łatwiej pozbyć się wtedy tlenu dostarczonego z wrzuconym chmielem. Ponoć w browarach przemysłowych chmieli się na ok. 1,5 Blg przed końcem.

 

Advanced Dry Hopping sekcja Timing is everything

jedni robią tak - inni robią inaczej

Link to comment
Share on other sites

 

 

Advanced Dry Hopping sekcja Timing is everything jedni robią tak - inni robią inaczej

 

Zgadza się. Dlatego nie można mówić, że 100-procentowe odfermentowanie przed dodaniem chmielu na zimno jest obowiązkową zasadą, bo niektórzy dodają przy 90% i też wychodzi im dobre piwo.

Link to comment
Share on other sites

Witam ponownie po krótkiej przerwie :-) Piwo aktualnie przelane na cichą i nachmielone na zimno. Mam pytanie, czy śmiało mogą klarować piwo żelatyną na 3 dni przed rozlewem? Dodam że nie będę już chmielił.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.