osmaro Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Witam wszystkich. Chciałbym Was prosić o sprawdzenie receptury na Dunkelweizen. Proszę o radę jeśli chodzi o chmielenie w jakiej ilości i na ile. Mój zasyp to 9 KG 4.5 kg pilzneński 2 kg pszeniczny 0.9 kg monachijski typ II 0.9 kg wiedeński 0.7 kg pszeniczny karmelowy Zacieranie w 27 l wodyW 65 stopni na 60 min W 72 stopniach na 20 min Chmielenie: 25 g Marylka 60 min 15 g Cascade 10 min Drożdże: WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Marylka;). Ja bym zwiekszyl ilość pszenicznego. Zamien ilość pszenicznego z ilością pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 No i ten cascade raczej nie pasuje. Rzuć lubelski 25g od początku na 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmaro Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Czy z Cascade zrezygnować całkowicie i Zastąpić go Lubuskim, czy też połączyć Marylkę i Lubuski ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Robiłeś kiedyś jakieś piwo? Czytałeś coś na tym forum? Widziałeś jakieś receptury? Czy tylko trollujesz... A receptura cała do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) @krzysiek9999: wyluzuj. Każdy z nas aczynal.Osmaro:Po pierwsze nie maryLka, a maryNka.. wywal cascade, marynke i lubuskiego możesz zostawić, ale max 30 g. J.w.: wrzuc 25g marynki od poczatku. Powinno być ok. Pogooglaj kalkulatory IBU. Pomagają. Edytowane 6 Lutego 2016 przez Westvleteren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Proszę o radę jeśli chodzi o chmielenie w jakiej ilości i na ile. Receptura nie jest wcale zła. Drobne zmiany i będzie dobrze. Pszenicznego oczywiście za mało, 50% to minimum. Pilzneńskiego więcej niż 2kg nie syp. Chmiel Lubelski tylko, ok 60 g. Resztę możesz zostawić tak jak sobie wymyśliłeś. Edytowane 6 Lutego 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Pszenicznego przynajmniej 50% zasypu, więc zamieniłbym ilościowo pilzneński z pszenicznym. Chyba trochę za jasne będzie jak na dunkelweizena. Ile planujesz uwarzyć litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmaro Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Chciałem podziękować wszystkim za wskazane rady. Będzie to Moja III warka z procesem zacierania. Pierwszą zrobiłem z gotowego zestawu surowców, była to Pszenica USA. Jeśli chodzi o forum to studiuję je od dłuższego czasu i szukam czegoś w swoich klimatach. Chcę eksperymentować z różnymi zasypami oraz słodami. Fakt Podana przeze mnie receptura jest moim pomysłem na podane piwo. Korzystając z PPPP wyszło mi, iż piwo będzie miało za jasną barwę. Dlatego poprosiłem o radę doświadczoną kadrę Piwowarów. Jeśli w jakikolwiek sposób uraziłem Pana krzysiek9999 to przepraszam. Jednak piszemy tutaj głównie wymieniając się poglądami oraz zasięgając rady. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł by zmodyfikować podaną recepturę to proszę do sugestie. Z podanego zasypu chciałem uzyskać koło 35-40 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmaro Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Po zmodyfikowaniu receptury wygląda ona tak: 2.0 kg pilzneński 3.5 kg pszeniczny 1 kg monachijski typ II 1 kg wiedeński 1.5 kg pszeniczny karmelowy Barwa powinna wyjść 37 EBC wedle przeliczników przy warce 30 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) 1,5 kg karmelowego sprawi, że piwo może nie nadawać się do wypicia. W wiki, przeczytasz, że dunkelweizeny warzone są z pszenicznego oraz monachijskiego i / lub wiedeńskiego. Nie wiem ile masz słodów, ale może spróbuj zrobić 3kg pszenicznego, 3 kg monachijskiego. Kolor będzie obok widełek, ale smak lepszy niż z 1,5 kg karmelowego. Ewentualnie 0,5 karmelowego tylko do wysładzania? Nie wiem, tutaj wymyślam. Ale uproszczenie zasypu zdecydowanie polecam. edit: uzupełnienie umkniętego słodu Edytowane 7 Lutego 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Jeśli w jakikolwiek sposób uraziłem Pana krzysiek9999 to przepraszam Zawsze razi mnie lenistwo i wygodnictwo. Odbieram to jako lekceważenie Użytkowników forum. Oczywiście, każdy zaczynał i każdy miał wątpliwości przy najprostszych i najbardziej oczywistych sprawach. Jednak należałoby poświęcić chociaż trochę wysiłku i dobrej woli. Wystarczy wejść na wiki i sprawdzić opis BJCP gdzie pod hasłem "Dunkelweizen" sekcja "Surowce" czytamy: "Według prawa niemieckiego, przynajmniej 50% zasypu musi stanowić słód pszeniczny, ale niektóre wersje są warzone z udziałem nawet 70%; Reszta to przeważnie słód monachijski i/albo wiedeński. (...) Mała ilość szlachetnych chmieli używana jest tylko dla nadania goryczki." Od razu widać, że na 9-kilogramowy zasyp 2kg pszenicznego (2,7kg razem z karmelowym) to zdecydowanie za mało. Tak samo chmielenie powinno być tylko na 60', chociaż akurat tu można poeksperymentować - nie będzie to może klasyczna pszenica, ale może da się wypić. Polecam również przeglądanie receptur doświadczonych piwowarów. Dunkelweizen jest co prawda wrzucony tylko jeden, ale za to Mistrza Jejskiego Dodatkowo "Marylka" i "Lubuski" jednak rażą i dają po oczach... Polecam więcej samodzielności, myślenia i czytania ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Zawsze razi mnie lenistwo i wygodnictwo. Odbieram to jako lekceważenie Użytkowników forum.100% racji. jednak dla dobra forum oraz nerwów Twoich i użytkowników staraj się mniej upuszczać ciśnienia poprzez posty. inni odpowiadają i ćwiczą sobie swoją wiedzę. i niech tak zostanie. Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dunkelweizen jest co prawda wrzucony tylko jeden, ale za to Mistrza Jejskiego Wypraszam sobie takie inwektywy! Co do receptury to jednak muszę polecić moją z naciskiem na drożdże i temp. fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się