Skocz do zawartości

Podróże z historią TVP 2 - program o dawnym warzeniu piwa


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

potrzebuję wsparcia braci forumowej w dość nietypowym temacie :) Otóż, od tamtego roku mam przyjemność tworzyć program "Podróże z historią" w TVP2 (gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć to tu jest link do VOD: http://vod.tvp.pl/21558859/podroze-z-historia).

 

Wybierając tematy na wiosenną ramówkę pomyślałem, że nasze domowe piwowarstwo zasługuje na taki odcinek. Chciałbym w nim pokazać metody warzenia piwa sprzed kilkuset lat i na ekranie uwarzyć warkę. Oczywiście nie może odbyć się to w plastikowych fermentorach i ze sprzętem, którego używam do warzenia na co dzień, więc chciałbym Was zapytać o kontakty/miejsca/ślady, które umożliwiłyby nam pokazanie całości w godnych i przede wszystkim - historycznie poprawnych warunkach. 

 

Przykładam dużą wagę do detali, ponieważ np. robiąc odcinek o dawnym wykuwaniu miecza (http://vod.tvp.pl/23260919/piekno-wykute-w-stali) zrekonstruowaliśmy w 100% kuźnię spełniającą średniowieczne standardy. Jestem gotowy zrobić coś podobnego przy temacie piwa, ale być może słyszeliście o miejscu lub człowieku, który zajmuje się taką tematyką i chociaż wstępnie jest tam gotowy plan nagraniowy. 

 

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek informację w tej sprawie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chętnie pomogę, wysłałem PW

Ponadto jak do tej pory pokazami piwowarskimi na imprezach historycznych zajmowała się ekipa pana Mariana Kawki http://warzeniepiwa.com.pl/

acz bardziej jako pokaz procesów piwowarskich w historycznej aranżacji plenerowej niż archeologia eksperymentalna sensu stricto

Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy nie za mało "historyczne" metody, ale potencjał do nakręcenia fajnego materiału będziesz miał u Chłopów Bosych spod Dobrego Miasta ;-) 

Pewien browarnik o nich pisał http://browarnik.blogspot.com/2014/10/spotkanie-z-duchem-kraftu-wizyta-w.html a swój program robił u nich też Karol Okrasa.

 

https://chlopi.wordpress.com/kontakt/

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za dotychczasowe tropy :) Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za dotychczasowe tropy :) Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa :)

to od razu otwórz browar rzemieślniczy. co się będziesz szczypał :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziękuję za dotychczasowe tropy :) Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa :)

Tenczynek rekonstruuje XV-wieczny browar. Na fb Marka Jakubiaka pojawilo sie zdjęcie XV-wiecznego pieca wraz z zapowiedzią odtworzenia całego procesu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji

Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji

Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało :)

 

Może zmontujecie internetową wersję "behind the scenes" z technicznymi niuansami i problemami z jakimi się zetknęliście?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.