Radek Kotarski Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Witajcie, potrzebuję wsparcia braci forumowej w dość nietypowym temacie Otóż, od tamtego roku mam przyjemność tworzyć program "Podróże z historią" w TVP2 (gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć to tu jest link do VOD: http://vod.tvp.pl/21558859/podroze-z-historia). Wybierając tematy na wiosenną ramówkę pomyślałem, że nasze domowe piwowarstwo zasługuje na taki odcinek. Chciałbym w nim pokazać metody warzenia piwa sprzed kilkuset lat i na ekranie uwarzyć warkę. Oczywiście nie może odbyć się to w plastikowych fermentorach i ze sprzętem, którego używam do warzenia na co dzień, więc chciałbym Was zapytać o kontakty/miejsca/ślady, które umożliwiłyby nam pokazanie całości w godnych i przede wszystkim - historycznie poprawnych warunkach. Przykładam dużą wagę do detali, ponieważ np. robiąc odcinek o dawnym wykuwaniu miecza (http://vod.tvp.pl/23260919/piekno-wykute-w-stali) zrekonstruowaliśmy w 100% kuźnię spełniającą średniowieczne standardy. Jestem gotowy zrobić coś podobnego przy temacie piwa, ale być może słyszeliście o miejscu lub człowieku, który zajmuje się taką tematyką i chociaż wstępnie jest tam gotowy plan nagraniowy. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek informację w tej sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Chętnie pomogę, wysłałem PW Ponadto jak do tej pory pokazami piwowarskimi na imprezach historycznych zajmowała się ekipa pana Mariana Kawki http://warzeniepiwa.com.pl/ acz bardziej jako pokaz procesów piwowarskich w historycznej aranżacji plenerowej niż archeologia eksperymentalna sensu stricto Edytowane 7 Lutego 2016 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Ciekawy pomysł, trzymam kciuki za powodzenie projektu. buncol100 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Oglądałem co prawda nie całe - wypiekanie chleba, na plus, temu pomysłowi tym bardziej kibicuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Chyba, w którymś z odcinków Tournee Generale byli w browarze muzeum gdzie warzyli tak jak przed rewolucją przemysłową. zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Nie wiem czy nie za mało "historyczne" metody, ale potencjał do nakręcenia fajnego materiału będziesz miał u Chłopów Bosych spod Dobrego Miasta ;-) Pewien browarnik o nich pisał http://browarnik.blogspot.com/2014/10/spotkanie-z-duchem-kraftu-wizyta-w.html a swój program robił u nich też Karol Okrasa. https://chlopi.wordpress.com/kontakt/ Edytowane 8 Lutego 2016 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Kotarski Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Dziękuję za dotychczasowe tropy Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Dziękuję za dotychczasowe tropy Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa to od razu otwórz browar rzemieślniczy. co się będziesz szczypał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Dziękuję za dotychczasowe tropy Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa Tenczynek rekonstruuje XV-wieczny browar. Na fb Marka Jakubiaka pojawilo sie zdjęcie XV-wiecznego pieca wraz z zapowiedzią odtworzenia całego procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter90 Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 kibicuje, kibicuje jako historyk z wykształcenia tym bardziej, chętnie pomógłbym w badaniach tematu ale czasu mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 http://vod.tvp.pl/25142129/sekrety-browarnego-kotla Link do programu. Dziś miał premierę w tv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Dupa error 404 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Dupa error 404 http://vod.tvp.pl/25244698/wynik-wyszukiwania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 http://vod.tvp.pl/25142129/sekrety-browarnego-kotla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) http://vod.tvp.pl/25244698/sekrety-browarnego-kotlaWywalili cały odcinek i jest tylko 20 sek zapowiedzi. edycja, znów dostępna całość 26min. Edytowane 9 Maja 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Nie linkuje, ale odcinek jest. Trzeba wyszukać sobie guglarką. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Oglądałem dziś w tv. Odcinek 17, Detenice w Czechach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Coś z tymi linkami jest, w razie w, tutaj link bezpośrednio do strony całego cyklu, a tam już wystarczy kliknąć odcinek. http://vod.tvp.pl/21558859/podroze-z-historia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Kotarski Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało Lary, brewness i camilos 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 A no to wszystko jasne. Mnie sie podobało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Ok, ale ja wyglądał ten transfer, ręcznie czy pompa i rura ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało Może zmontujecie internetową wersję "behind the scenes" z technicznymi niuansami i problemami z jakimi się zetknęliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 przy kadzi zaciernej widziałem ręczną pompę? Radku, tak było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się