karnat1 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Minęło 10 dni od wysłania maila do sklepów. Na 16 sklepów na maila w kilku słowach/zdaniach odpowiedziało 5 sklepów. Jestem pozytywnie zaskoczony odpowiedziami ponieważ każdy ze sklepów wyraził chęć pomocy w omawianym problemie - obiecali, że przyjrzą się temu i w razie potrzeby postarają się skorygować swoje instrukcje czy też zestawy. Jeden ze sklepów chce nawet opracować dokładną instrukcję od A do Z z zaakcentowaniem różnych problemów, jakie mogą napotkać podczas warzenia piwowarzy, czy też rozwiązań, jakimi mogą się oni wspomóc w tych problemach. Miło mi, że chociaż te kilka odpowiedzi przyszło Jakby chociaż w jakiejś części udało się wdrożyć łatwiejsze rozwiązania dla początkujących żeby nie pojawiały się "dziwne" pytania to już będzie sukces Możesz napisać jakie sklepy odpowiedziały, a także, który ze sklepów zaoferował dokładna instrukcję warzenia od a do z. Dlaczego? A dlatego, żebyśmy byli bardziej świadomi u kogo warto robić zakupy z gotowych zestawów surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macko91 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Też jestem za tym abyś udostępnił nazwy sklepów. Uważam, że taka chęć współpracy zwiększa wiarygodność sklepu, co jest dość ważne dla młodych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) W alepiwo.pl na pewno będą zmiany instrukcji dotyczące fermentacji, zalecenia bez cichej poza piwami chmielonymi na zimno czy lagerami. Będzie też w kilku przypadkach lepsze przystosowanie ilości drożdży do ekstraktu początkowego. Będzie też krótka wzmianka o "dobrych warunkach fermentacji". Receptury były testowane więc tu zmian nie będzie. Sporo pracy więc chwile to potrwa, jest pełnia sezonu i sklep ma na głowie teraz multum zamówień. Edytowane 19 Lutego 2016 przez WiHuRa brprzemek2805 i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W alepiwo.pl na pewno będą nowe instrukcje dotyczące fermentacji, zalecenia bez cichej poza piwami chmielonymi na zimno czy lagerami. Będzie też w kilku przypadkach lepsze przystosowanie ilości drożdży do ekstraktu początkowego. Będzie też krótka wzmianka o "dobrych warunkach fermentacji". Sporo pracy więc chwile to potrwa, jest pełnia sezonu i sklep ma na głowie teraz multum zamówień. Piotrek wspomniał o tym w mailu. Optymizmem napawa takie podejście do tematu. Mam nadzieję, że wszystkie sklepy pozytywnie do tego podejdą. Początkującym będzie dużo łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Narzucacie na siłę swoją rację, a nie pomagacie początkującym. Uważacie, że cicha jest zła - ok, ale jak ktoś ma inne zdanie? Dla mnie to nie wygląda jak list otwarty tylko wyeliminowanie cichej. Raczej poszedłbym w kierunku: burzliwa aż do braku zmiany Blg w jakimś tam odstępie czasu (do ustalenia w jakim), a później cicha lub nie, przedstawienie plusów i minusów. Nie widzę sensu zakazywania cichej, bo tak się zachowujecie. BezCichejNazi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 BezCichejNazi.Ale Ty tak serio, czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Raczej poszedłbym w kierunku: burzliwa aż do braku zmiany Blg w jakimś tam odstępie czasu (do ustalenia w jakim), a później cicha lub nie, przedstawienie plusów i minusów. Nie widzę sensu zakazywania cichej, bo tak się zachowujecie. 1.Proponuję poczytać http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji bo zamęt w głowach siejesz brakiem znajomości tematu fermentacja cicha jest dobre tylko przelewanie piwa może być złe 2. jeśli nie pomagamy początkującym to po co czytać to forum? 3. zdanie można mieć swoje tylko czy to znaczy, że ma się rację? 4. w fermentacji liczy się raczej "zdanie" drożdży 5. ja się nie znam. ja tylko lubię dobre piwo KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Narzucacie na siłę swoją rację, a nie pomagacie początkującym. Uważacie, że cicha jest zła - ok, ale jak ktoś ma inne zdanie? Dla mnie to nie wygląda jak list otwarty tylko wyeliminowanie cichej. Przeczytałeś ten list w ogóle? Przecież tam nie ma mowy o cichej jako takiej. Problemem jest za krótka burzliwa i do tego odnosi się cały list. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Widzę odświeżenie tematu... A propo listu - ktoś coś wie? Będą zmiany? Sklepy dały jakiś odzew? Na niektórych stronach www sklepów widziałem opisy zestawów, że np. tyle i tyle blg/litrów piwa przy danej wydajności warzelni. Zauważyłem też, że do niektórych stylów jak np. IIPA czy piwa dolnej fermentacji są z zestawie 2 saszetki drożdży lub info o dokupieniu drugiej. Czyli coś dało. A reszta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się