Łyskacz Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 To może nie będę się bawił w kręcenie i kupię tą co jest w ogłoszeniu na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Dlaczego? Bo pierwsze działasz, potem się zastanawiasz a na sam koniec pytasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Dlaczego? Bo pierwsze działasz, potem się zastanawiasz a na sam koniec pytasz Acha OK No trudno taki mam styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) czy taka grzałka http://allegro.pl/grzalka-nurkowa-2000w-230v-eliko-w-040-oryginal-i5263175682.html będzie ok żeby wspomóc kociołek Lidlowy w gotowaniu brzeczki? Edytowane 30 Września 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 czy taka grzałka http://allegro.pl/grzalka-nurkowa-2000w-230v-eliko-w-040-oryginal-i5263175682.html będzie ok żeby wspomóc kociołek Lidlowy w gotowaniu brzeczki? Tak. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Przetestowałem wczoraj kociołek. Jestem pozytywnie zaskoczony. Zagotował brzeczkę bez wspomagania grzałką. Wystarczyła tylko otulina z maty na szybę samochodową. Parę postów wcześniej pisałem, że odpuszczam kociołek ala Lidl. No cóż zmieniam zdanie. Jeszcze tylko drobny tuning dzięki koledze Fuki33 i będzie pełnia szczęścia Edytowane 3 Października 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Cześć. Piwo warzone 02.10. https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Polskie-Ale-12-BLG-/939. Oznaki burzliwej zanikły, piany coraz mniej, zapach ok, wygląd ok. Fermentowane w zakresie 16 - 18*. Od 4 dni Blg utrzymuje się na poziomie 3 z początkowego 12. Smak ok. Pytanie: piwo jest mętne co można z tym zrobić? W chwili obecnej wyjąłem fermentor z lodówki bo chcę żeby drożdżaki dojadły co mają tam dojeść. Chcąc uniknąć niemiłej niespodzianki (przegazowanie i ponad centymetrowy osad syfu w butelce) z poprzedniej warki chcę potrzymać piwo w temperaturze pokojowej do niedzieli i wtedy też butelkować. Dobrze kombinuję? Co mogę zrobić, żeby pomóc piwu w klarowaniu? Wieczorem wrzucę fotę koloru piwa. Nie wiem poczekać jeszcze z tydzień? Pozdro PS: US 05, nie przelewałem na cichą, nie chmieliłem na zimno, mchu nie używałem. Na wiki jest sposób z żelatyną. Próbować? Edytowane 13 Października 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Wstrzymaj się z butelkowaniem, przelej do drugiego fermentora i daj się mu wyklarować jeszcze z tydzień, na dodatek możesz na ostatnie parę dni włożyć do lodówki i obniżyć temperaturę do paru stopni (tzw cold crashing). Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Daj drożdżom czas na posprzątanie po sobie i opadnięcie. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Daj drożdżom czas na posprzątanie po sobie i opadnięcie. Ładować do lodówki czy fermentor może stać w 23 °C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Po burzliwej można przenieść do wyższej temperatury żeby im ułatwić życie a później, czyli przed butelkowaniem, wstawić na dobę do lodówki żeby opadły na dno. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Ok dzięki panowie. Mam już jasność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 O tak to wygląda w chwili obecnej. Trochę mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Dosyć mętne, ale spróbuj zastosować się do rad i pochwal się wynikiem później Edytowane 14 Października 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Umieściłem próbkę w lodówce na noc i jest już lepiej. Na dnie kieliszka uzbierała się dosyć pokaźna ilość drożdży. Zostawiam jeszcze na tydzień w pokojowej a potem albo dodam żelatyny po nocnym chłodzeniu na balkonie albo do lodów tak jak radzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Może nic nie dodawaj. Zostaw na 5 dni w pokojowej a potem ze trzy w lodowce i powinno być dobrze. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 dzięki za porady w sprawie mętnego piwa. Piwko wygląda jak piwko a nie jak błoto Przy następnej warce użyję mchu irlandzkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) dzięki za porady w sprawie mętnego piwa. Piwko wygląda jak piwko a nie jak błoto Przy następnej warce użyję mchu irlandzkiego. BARDZO chciałbym podziękować Wam za wszystkie porady dotyczące warzenia piwa. Dziękuję Wam za to, że w sposób pobłażliwy traktowaliście moją infantylność w temacie piwowarstwa. Pozwolę sobie trochę przygejować, mówiąc że Was Lofciam Dzięki Wam uwarzyłem piwo takie jakie zawsze chciałem uwarzyć ! oto moja duma I co z tego, że pewnie jakieś wady ma ale jest zrobione by Ja.Brawo Ja brawo Wy ! Teraz czas na Dry Stout Edytowane 21 Października 2016 przez Łyskacz ASadam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrokoo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Masz pianę.. zazdro na moich domowych o pianie innej niz jak z orenżady mogę tylko pomarzyć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Jaką metodą warzysz? Ja jak warzyłem z ekstraktów lub z brewkitów to też nie miałem piany zbyt bujnej. Dopiero teraz z zacierania takie oto cudo wyszło :] Istotną sprawą jest też czy szkło do którego wlewasz piwko jest czyste. W sensie czy nie jest tłuste (np od tłustej gąbki, którą zmywasz naczynia) bo tłuszcz i piana to wrogowie. Poczytaj na wiki na temat piany w piwie może coś wyłapiesz i będzie lepiej. Edytowane 21 Października 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrokoo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ja warzę tylko z zacieraniem nie warzyłem nigdy z ekstraktów czy brewkitów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ja warzę tylko z zacieraniem nie warzyłem nigdy z ekstraktów czy brewkitów.. zerknij na forumowe wiki na temat piany może coś tam Ci się wyklaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrokoo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Studiowalem juz ten temat dosyć długo poprawialem, zmieniałem ale efekt ten sam. Trzeba uznać że dobra piana to też efekt szczęścia a ja go najwyrazniej nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Studiowalem juz ten temat dosyć długo poprawialem, zmieniałem ale efekt ten sam. Trzeba uznać że dobra piana to też efekt szczęścia a ja go najwyrazniej nie mam albo w moim przypadku - fart nowicjusza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Studiowalem juz ten temat dosyć długo poprawialem, zmieniałem ale efekt ten sam. Trzeba uznać że dobra piana to też efekt szczęścia a ja go najwyrazniej nie mam Robisz przerwę białkową ? Może bardzo niskie nagazowanie preferujesz i dlatego piana się nie tworzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się