Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Ile płyt ma wymiennik? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Ja tak trochę z innej beczki czy ma znaczenie podłączenie chłodnicy zanurzeniowej tzn kolejność gdzie wyjście a gdzie wejście? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Oczywiście że ma. Edytuj poprzedni post bo jest nieczytelny. ---- Edit Chłodnice podłączyłeś ok, co do przepływu wody to nigdy nie zmniejszałem, pamiętaj o mieszaniu łyżką ew. chłodnicą. Edytowane 1 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ile płyt ma wymiennik? Płyt ma 11, nierdzewka 316L lutowana miedzią, wymiary ok 300x80x40, powierzchnia wymiany ciepła ok 0,2 m2. Mam nadzieję, że wystarczy, jak pospawam sobie kega na warzelną to przetestujemy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Z 5m ko rurki dn12 wezownica potrafi skroplić destylat z przyłożenia 6kw i to do temperatury 30stopni przy przeplywie 2l na minute. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ile płyt ma wymiennik? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Ja tak trochę z innej beczki czy ma znaczenie podłączenie chłodnicy zanurzeniowej tzn kolejność gdzie wyjście a gdzie wejście? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Oczywiście że ma. Edytuj poprzedni post bo jest nieczytelny. ---- Edit Chłodnice podłączyłeś ok, co do przepływu wody to nigdy nie zmniejszałem, pamiętaj o mieszaniu łyżką ew. chłodnicą. w przeciwbieżnej chłodnicy jest ważne to jak podłączysz-wiadomo - ale w zanurzeniowej? Możesz mi wytłumaczyć ,dlaczego lepiej zimną wodę skierować od dołu w górę chłodnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Właśnie nie wiem przy kolejnej warce podłącze odwrotnie żeby zimna woda wpadala id góry na dół zobaczymy jakie będą efekty Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Jak nie mieszasz to chlodniejsza brzeczka opada na dno gara. Wtedy lepiej jak ją dochladza zimna woda z kranu a nie juz cieplejsza ktora juz została trochę podgrzana w chłodnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Przepływ powinien być ustawiony z góry na dół, nigdy odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Ponieważ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Dużo było na ten temat kiedyś przepychanek. Ja mieszam podczas chłodzenia więc się nie przejmuję kierunkiem przepływu. Tu jakaś dyskusja była http://www.piwo.org/topic/7169-chlodnica-zanurzeniowa-zrob-to-sam/page-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Gdy mieszamy brzeczkę, rzeczywiście kierunek nie ma znaczenia. Są jednak tacy, którzy zostawiają chłodnicę w garze na pół godziny, wtedy zyskujemy cenne minuty i oszczędzamy wodę (jeżeli w ogóle ktoś się tym przejmuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Gdy mieszamy brzeczkę, rzeczywiście kierunek nie ma znaczenia. Są jednak tacy, którzy zostawiają chłodnicę w garze na pół godziny, wtedy zyskujemy cenne minuty i oszczędzamy wodę (jeżeli w ogóle ktoś się tym przejmuje) No u mnie mieszanie spowodowało skrócenie czasu chłodzenia z 60-70' do 20'... Wody pewnie idzie minimum 2x mniej bo przepływ ustawiam nieco większy odkąd zacząłem mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Przy zanurzeniowej kierunek przepływu ma znaczenie, ale .... marginalne, bo schłodzona brzeczka przemieszcza się na tyle wolno, że można tego w ogóle nie brać pod uwagę i jest raczej na marginesie błędu, tym bardziej, że schłodzona brzeczka przez dłuższą chwilę utrzymuje się bezpośrednio przy wężownicy. Już samo mieszanie wężownicą przy schładzaniu daje zdecydowanie bardziej wymierne efekty. Z kolei w typowej chłodnicy przeciwbieżnej (ja zwykłej zanurzeniówki chyba nawet bym tak nie określił chyba, że czysto teoretycznie) jak ta moja płytówka ma to już bardzo duże znaczenie, bo tu przepływ jest o wiele bardziej dynamiczny, przy tym turbulentny i wymiana ciepła bardziej skuteczna. Woda chłodząca o temperaturze powiedzmy 16st C na wejściu ma kontakt z brzeczką wychodzącą z wymiennika dodatkowo odbierając jej ciepło - mówiąc krótko: w wymienniku płytowym podłączonym przeciwbieżnie różnica temperatur w czynnikach w poszczególnych częściach wymiennika jest bardziej liniowa, natomiast w podłączonym współbieżnie im brzeczka znajduje się bliżej wylotu, tym różnica ta jest mniejsza a co za tym idzie, brzeczka jest mniej skutecznie lub nawet wcale nie jest schładzana w ostatniej fazie. Mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 U mnie rekord to do 16°C 11 min. Garnek mam 30 l, brzeczki w nim powiedzmy jest około 25-27 litrów. Chłodnica taka: http://www.browamator.pl/chlodnica-zanurzeniowa-browamator-inox-215,3,5,2430 Ale mieszam non stop, woda odkręcona na maxa, z czasem zmniejszam przepływ, ale tak żeby zawsze na powrocie była zimna (chłodna) i dodatkowo garnek stoi w wannie z wodą. Garnkiem też co chwilę poruszam, żeby woda w wannie się "wymieszała". Stwierdziłem, że woda tania jest, to czy zużyję jej za 2 czy za 4 złote to żadna różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 odkopuję... Wczoraj pierwszy raz warzyłem w większym (70l)garze. Dotychczas zrobiłem kilka warek w 20l garnuszku i do chłodzenia używałem chłodnicy zanurzeniowej z 8m rurki miedzianej fi 8mm. Chłodzenie zajmowało pół godziny wodą z sieci o temp. 14oC. Z większym garem musiałem wynieść się z mieszkania do miejsca gdzie nie mam bieżącej wody i chłodziłem pompując wodę pompką zanurzeniową z beczki do beczki - chłodzenie (właściwie ciągle mieszając) 55l brzeczki do 20oC zajęło mi... 1h42min. Tragedia. Woda z beczki na wejściu 12oC, pompka pompuje ok. 1,5l/min. Jak to usprawnić? Dorobić drugą większą chłodnice i połączyć równolegle z małą? Czy może przy tej ilości brzeczki powinienem zastanowić się na innym sposobem chłodzenia? Jakim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefkowy Dzwoniec Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) odkopuję... Wczoraj pierwszy raz warzyłem w większym (70l)garze. Dotychczas zrobiłem kilka warek w 20l garnuszku i do chłodzenia używałem chłodnicy zanurzeniowej z 8m rurki miedzianej fi 8mm. Chłodzenie zajmowało pół godziny wodą z sieci o temp. 14oC. Z większym garem musiałem wynieść się z mieszkania do miejsca gdzie nie mam bieżącej wody i chłodziłem pompując wodę pompką zanurzeniową z beczki do beczki - chłodzenie (właściwie ciągle mieszając) 55l brzeczki do 20oC zajęło mi... 1h42min. Tragedia. Woda z beczki na wejściu 12oC, pompka pompuje ok. 1,5l/min. Jak to usprawnić? Dorobić drugą większą chłodnice i połączyć równolegle z małą? Czy może przy tej ilości brzeczki powinienem zastanowić się na innym sposobem chłodzenia? Jakim? Przerzuciłem się na http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-30-plyt-plytowy-30kw-3-4-polska-i6735723682.html. Około 50 l brzeczki i schłodziłem do 16 stopni w 15 minut (jednocześnie zlewając do fermentorów). Oczywiście przydaje się zawór w garnku i hop stopper (kupiłem tu na forum). Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Stefkowy Dzwoniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Karwasz, a miałem sobie śrutownik grudziądzki kupić... Tylko czy przy takim przepływie jaki oferuje moja pompeczka to będzie gra warta świeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefkowy Dzwoniec Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Karwasz, a miałem sobie śrutownik grudziądzki kupić... Tylko czy przy takim przepływie jaki oferuje moja pompeczka to będzie gra warta świeczki? Trudno mi opowiedzieć, bo sam nie sprawdzałem wydajności przy różnych przepływach. Ale to w końcu fizyka. Jeśli przepływ zimnej wody będzie za mały, to wystarczy zmniejszyć prędkość przepływu brzeczki. Mam zawory na obydwu wyjściach z wymiennika, więc nie ma żadnego problemu z regulacją któregokolwiek ze strumieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Rozumiem, że przez wymiennik brzeczka przepływa grawitacyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) odkopuję... Wczoraj pierwszy raz warzyłem w większym (70l)garze. Dotychczas zrobiłem kilka warek w 20l garnuszku i do chłodzenia używałem chłodnicy zanurzeniowej z 8m rurki miedzianej fi 8mm. Chłodzenie zajmowało pół godziny wodą z sieci o temp. 14oC. Z większym garem musiałem wynieść się z mieszkania do miejsca gdzie nie mam bieżącej wody i chłodziłem pompując wodę pompką zanurzeniową z beczki do beczki - chłodzenie (właściwie ciągle mieszając) 55l brzeczki do 20oC zajęło mi... 1h42min. Tragedia. Woda z beczki na wejściu 12oC, pompka pompuje ok. 1,5l/min. Jak to usprawnić? Dorobić drugą większą chłodnice i połączyć równolegle z małą? Czy może przy tej ilości brzeczki powinienem zastanowić się na innym sposobem chłodzenia? Jakim? Licząc, że zużyłeś ok 150 litrów wody podczas chłodzenia, to problem wynika z bardzo małego przepływu. Wielkość chłodnicy ja na taką ilość brzeczki też wydaję mi się za mała. Pytanie czy sugerowany wyżej wymiennik będzie skutecznie działał przy takim małym przepływie wody? Inwestycja w wydajniejszą pompkę chyba powinna być pierwszym wydatkiem, a potem zmiana na wymiennik lub rozbudowa chłodnicy zanurzeniowej. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Licząc, że zużyłeś ok 150 litrów wody podczas chłodzenia, to problem wynika z bardzo małego przepływu... Wydawało mi się, że to dużo wody, ale w funkcji czasu to rzeczywiście mało... Pompka bez podłączonej chłodnicy pompuje 5x szybciej, chłodnica skutecznie stawia opór... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Licząc, że zużyłeś ok 150 litrów wody podczas chłodzenia, to problem wynika z bardzo małego przepływu... Wydawało mi się, że to dużo wody, ale w funkcji czasu to rzeczywiście mało... Pompka bez podłączonej chłodnicy pompuje 5x szybciej, chłodnica skutecznie stawia opór...Ja dziś do chlodzenia zuzylem ok 70 litrów wody (2 pełne fermentory),tyle że chodziłem ok 22 litrów brzeczki. Chłodzenie do 17 stopni w czasie poniżej 10 minut,zimna woda w moim kranie ma 14 stopni. Używam chłodnicy z karbowanki,kupiona przez forum. Podczas chłodzenia ciągle mieszam.Jak widać wody trzeba zużyć trochę bo coś musi dobierać to ciepło. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Ja dziś do chlodzenia zuzylem ok 70 litrów wody (2 pełne fermentory),tyle że chodziłem ok 22 litrów brzeczki. Chłodzenie do 17 stopni w czasie poniżej 10 minut,zimna woda w moim kranie ma 14 stopni. Wg mnie to jest fizycznie niemożliwe, o ile brzeczka na starcie była wrząca. Tzn. czas jest do osiągnięcia ale nie takim zużyciem wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Za duźo czy za mało wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Mam całkiem odmienne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się