Rogoth Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jako, że to mój pierwszy temat na forum to chciałbym wszystkich powitać Do tej pory uwarzyłem już kilka warek (BPA i Witbier z zestawu BA oraz Portera i Milk Stouta z własnej receptury, chociaż na efekty Portera przyjdzie mi jeszcze poczekać ), ale teraz chciałbym prosić o pomoc w ocenie i radę przy kolejnej. Chciałbym uwarzyć pale ale na australijskich chmielach, przy czym uzyskać możliwie jak najwięcej aromatu i smaku owocowego z chmieli przy zachowaniu umiarkowanego udziału goryczki. Poniżej przedstawiam mój koncept i prosiłbym o wszelakie rady Słody:3.5 kg - Pale Ale0.5 kg - Monachijski0.5 kg - Wiedeński0.3 kg - CaraMunich II Chmielenie: 60'5 g - Galaxy, AA: 14.255 g - vic secret, AA: 15.6 20' 5 g - Galaxy,5 g - vic secret, 5' 5 g - Galaxy,5 g - vic secret, Cicha fermentacja 30 g - Galaxy,30 g - vic secret, Drożdże: US-05 lub M44 Mangrove Jack's Zacieranie w 67st + mash out Według kalkulatora wychodzi: Original Gravity: 12.8 °PFinal Gravity: 2.4 °PABV (standard): 5.54%IBU (tinseth): 36.68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jeśli oczekujesz porządnego aromatu, potrzebujesz więcej chmielu. Radziłbym wrzucić na gorycz małą ilość jakiegoś chmielu o wysokiej zawartości alfa kwasów np. Warrior 15g a całość chmieli które planowałeś użyć do gotowania przesunąć na ostatnie minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Drozdze wzialbym us05. Zdecydowanie wiecej chmielu na smak i na aromat wrzuc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak już się tak na chmiel nastawiasz to zostaw sam pale ale. Poza tym chmiel na ostatnią minutę i dodatkowo na whirpool. A generalnie co byś z tym chmielem nie zrobił to i tak musisz idealnie przeprowadzić fermentację żeby coś z tego było, 15-16st.C dla US-05 (oczywiście nie mówię o temp. otoczenia). Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Juz tak nie strasz. W 18 stC tez bedzie dobre. A ograniczenie slodu do pa wcale nie uczyni piwa lepszym pod wzgledem odczucia smaku i aromatu chmielowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 tyle chmielu co dales do gotowania to sie do waizenow daje a nie do apa. Wincyj chmielu. Poczytaj receptury na apa i zobaczysz co i jak. 60g na zimno bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 I skasuj te karmele i monachy. APA to 95% Pale Ale i 5% czegoś jeszcze, a nie jakieś przepakowanie notami chlebowymi i karmelowymi Ma być jasno i wytrawnie. Chmielenie: najważniejsze jest pod koniec. Chcesz małą goryczkę? To skasuj w ogóle 60', nasyp 10 g na 30', potem 10 na 15', 15 na 10' i 30 na 0'. Chmielenie na zimno wtedy odpuść, albo zostaw mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogoth Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Przede wszystkim dzięki wielkie za tak duży odzew @crosis Właśnie napisałeś to o co chciałem zapytać po przeczytaniu poprzedników Zacząłem się zastanawiać nad zrezygnowaniem z chmielenia na goryczkę, bo jakby nie patrzeć galaxy i vic secret mają w sobie bardzo dużo alfa-kwasów i dlatego nie mogę też ich za dużo już dodać, ale w sumie właśnie rezygnując z dawki w 60' może się to udać Pytanie czy nie zmieni to charakteru goryczki na jakiś dziwny? A co do dodatku innych chmieli czy pozbywając się ich nie uzyskam zbyt bladego koloru jak na APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Pewnie miałeś na myśli słody, przy blg 12,5 kolor z samego pale ale będzie taki jaki być powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 A co do dodatku innych chmieli czy pozbywając się ich nie uzyskam zbyt bladego koloru jak na APA? Słodów Brewer's Friend dla 95% pale i 5% CaraMunich 2 wylicza tak jak w załączniku. Nie bój nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogoth Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Oczywiście mowa o słodach Za dużo o tych chmielach było i już wszędzie je widzę Dziękuję za rady i na pewno się do nich zastosuje Na chwilę obecną wygląda to następująco: Słody:4,5 kg - Pale Ale0.3 kg - CaraMunich II Chmielenie: 30'5 g - Galaxy, AA: 14.255 g - vic secret, AA: 15.6 15' 5 g - Galaxy,5 g - vic secret, 10' 7 g - Galaxy,7 g - vic secret, 0' 15 g - Galaxy,15 g - vic secret, Cicha fermentacja 18 g - Galaxy,18 g - vic secret, Drożdże: US-05 Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Rogoth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się