jacer Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Bardzo ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Ze względów technicznych pani redaktor trochę to skróciła, ale wysdzło jako tako po japońsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Dzięki że udało się wrzucić adres naszej stronki :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Starałem się, żeby tak było i oczywiście BA. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dziś w krakowskiej tv regionalnej był program o piwowarstwie (z adresem piwo.org w pasku tekstowym) - zna ktoś może szczegóły ? (Info podesłał Zyblik - dzięki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 W dzisiejszym wydaniu Dziennika Zachodniego na drugiej stronie: Chorzowianin sam warzy piwo Wszystko przez Polskę Dziennik Zachodni - wzdycha Jan Krysiak. Wszystko, czyli 30 tysięcy litrów koźlaka dubeltowego, który właśnie zaczyna leżakować w cieszyńskim browarze. Koźlak dubeltowy jest robiony według autorskiego przepisu pana Jana, który już od trzech i pół roku w swoim mieszkaniu w Chorzowie warzy piwo. To nagroda za to, że w tym roku jego piwo okazało się najlepsze nie tylko w kategorii piw doppelbock, ale i w całym VII Konkursie Piw Domowych. Doppel-bock to piwo robione wg receptury niemieckich mnichów. Przygotowywali je na czas postu, dlatego musiało być mocne i pożywne. Pan Jan od dawna jest naszym Czytelnikiem. Ponad trzy lata temu przeczytał w naszej gazecie wywiad z piwowarem Leszkiem Piątkowskim. Zajrzał na wspomniane przez niego strony internetowe browamator.pl i piwo.org i zaraz potem zrobił swoje pierwsze piwo. Wkrótce przestał umawiać się z kolegami w barach. Własne piwo jest tak dobre, że nie warto pić komercyjnych produktów. Są bez duszy - mówi o nich pan Jan. - Czasem jakieś kupię, ale tylko nowe, z ciekawości. Nawet syn już nie chce z kolegami wychodzić do pubu, bo woli w domu piwa się napić - opowiada i nalewa piwa z butelki nr 13. Wszystkie flaszki numeruje i w kajecie opisuje, jaki przepis się za numerem kryje. Piwo nr 13 to pils, pianę ma popisową - dzięki około trzem gramom glukozy wrzuconym do butelki przed jej zamknięciem. Smak ma bogaty, jak żadne komercyjne piwo. Jest przeźroczyste. No i moc ma solidną, bo pan Jan "cieńkuszy" nie lubi. Jego nagrodzony koźlak dubeltowy ma aż 9,24 proc. alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Piwo nr 13 to pils, pianę ma popisową - dzięki około trzem gramom glukozy wrzuconym do butelki przed jej zamknięciem. Smak ma bogaty, jak żadne komercyjne piwo. Jest przeźroczyste. No i moc ma solidną, bo pan Jan "cieńkuszy" nie lubi. Jego nagrodzony koźlak dubeltowy ma aż 9,24 proc. alkoholu. Coś mi tu nie pasuje:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 A co Ci nie pasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No, że ten Pils ma solidną moc? Robisz mocniejsze Pilsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Pils czeski ma do 5,4% alkoholu. Czy to słabe piwo? Przy okazji trochę prywaty - dziękuję za pozdrowienia z Grodziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No w zasadzie mocniejsze ale u nas normalne na rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Przekonałem się ostatnio po badaniach labolatoryjnych mojego koźlaka, że nasze prowizoryczne obliczenia zawartości alkoholu w piwie są niedokładne i zaniżają %. Przy koźlaku było wg moich obliczeń ok 8,2%, wg programu CODERA mierzone refraktometrem 8,5%, wg laboratorium 9,24%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 ... wywiad z piwowarem Leszkiem Piątkowskim. Szkoda, że Wielki_B zaniechał już warzenia piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No właśnie szkoda. I nie poznaliśmy sie osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No właśnie szkoda. I nie poznaliśmy sie osobiście. Rozmawiałam z nim dwa dni temu. Łychę piwowarską zamienił na wędkę, cieszy się życiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Często czytałem o nimw DZ. był radnym w Pszowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zapraszam na wiadomości do telewizji TVS 17,45: 18,45 ; lub ok24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No nie. Zmarnowali mi 1 godzinę życia, a wyemitowali 10 sekund. Skandal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No nie. Zmarnowali mi 1 godzinę życia, a wyemitowali 10 sekund. Skandal. Tak sądziłem, że Cię zmanipulowali. Generalnie wydźwięk był, jaki to zabrzański browar jest regionalny, a Van Pur to niestety koncernówka, jak każda inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Wyszło strasznie. Tak przypuszczałem, że tak będzie. Ryzyko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Cena świadczy o jakości według mnie, bo nie może być jakiś dobry towar w bardzo niskiej cenie, to już chyba logika na to wskazuje - uważa Jan Krysiak, birofil. http://www.tvs.pl/informacje/15055/ Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Wyszło strasznie. Tak przypuszczałem, że tak będzie. Ryzyko . No właśnie, to powinno być zabronione. Godzina wywiadu, a potem sobie tv (specjalnie mała litera) wybiera wycinając kontekstu To już lepsze gazety - zawsze jako tako można zautoryzować, nawet, jak się do końca nie uda. A te obrazki "piwoszy", zwłaszcza tego, co mu piwo po brodzie cieknie - Wena, wyrazy współczucia, nóż się w kieszeni otwiera :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniady Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Sami opisywani się nie chwalą, więc ja wkleję link. http://www.zw.com.pl/artykul/6,394151_W_poszukiwaniu_smaku_idealnego.html Sympatyczny krótki artykulik o znajomych nam piwowarach. Najbardziej podoba mi się fragment: "Do tej pory nie mogę wyjść ze zdumienia, jak mój mąż to wszystko robi ? śmieje się Ania Jakubowska. ? Przecież on nie potrafi zrobić surówki w czasie, kiedy na patelni smaży mu się kotlet schabowy. Ale nie ma problemu z utrzymaniem zacieru w temperaturze, dajmy na to, 65 st. C przez dokładnie 17 minut. Może mu wypaść z głowy, że trzeba nakarmić kota, ale zapomnieć obłożyć schłodzonym w zamrażarce ręcznikiem fermentor, jeszcze mu się nie zdarzyło." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Poprosiłem o autoryzację. Jednak nie miałem docelowego tekstu. Po autoryzacji a przed edycją dodano pewne rzeczy. Wyszły drobne kwiatki, choćby ten koszt piwa. Przecież to prędzej zniechęci niż przysporzy potencjalnych amatorów. No i to podawanie stron internetowych ze znakiem przeniesienia Przeczytam dokładnie i porównam, to pewnie znajdę jeszcze trochę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Ja powiedziałem że "raz mi się nawet zdarzyło wziąć dzień urlopu na warzenie" a w artykule zostało to zamienione na "... warzą piwo po nocach, a nawet ? jak Jacek Stachowski ? specjalnie biorą urlop." - tak jakbym zawsze na warzenie brał urlop. Ale to akurat widziałem jeszcze przed publikacją i zostawiłem, więc nie mogę się czepiać że zmienili. Fakt, trochę pozmieniali (np tam gdzie Krzysiek mówi jak to "warzenie wciąga"), ale generalnie nie wyszło źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się