bmalkow Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Czy ktoś z Was zamawiał ostatnio nieco więcej drożdży? http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101025/INNEMIASTA13/741681128 Zabrakło najważniejszej informacji: jakie to drożdże??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Czy ktoś z Was zamawiał ostatnio nieco więcej drożdży? http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101025/INNEMIASTA13/741681128 Zabrakło najważniejszej informacji: jakie to drożdże??? Znaczy się jaki szczep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) Czy ktoś z Was zamawiał ostatnio nieco więcej drożdży? http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101025/INNEMIASTA13/741681128 Zabrakło najważniejszej informacji: jakie to drożdże??? Znaczy się jaki szczep? Zapewne WLP 550 Belgian Ale. EDIT: poprawiłem link Edytowane 25 Października 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Skąd takie informacje? Chyba, że to żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Skąd takie informacje? Chyba, że to żart. Jaki żart? Takimi drożdżami było fermentowane piwo dori, a w GŻ uparli się, żeby ściągnąć identycznie te same drożdże. Oczywiście mogłem coś źle wygooglać, ale wydaje mi się, że to któreś z tych piw na tych drożdżach zdobyło CCh. Niech mnie dori poprawi, jeśli się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Tomku, oświeć mnie w jaki sposób skojarzyłeś wypadek pod Inowrocławiem z dori i jej piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Ale gdzie by mieli wieź tą gęstwę do NL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Tomku, oświeć mnie w jaki sposób skojarzyłeś wypadek pod Inowrocławiem z dori i jej piwem? A ja nic nie wiem. To było pytanie o drożdże z wypadku? :) A widzisz, ja byłem przekonany, że w wątku media a piwowarstwo domowe, to tylko o dori piszą. :lol::lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 No to już wiemy, skąd się wzięło opóźnienie w warzeniu GCh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Ale gdzie by mieli wieź tą gęstwę do NL? Tę gęstwę wieźli prawdopodobnie do Krośniewic ( z Koszalina lub Szczecina) gdzie firma InterYeast ją sobie przerabia. Z gęstwą jest ostatnio chryja, bo Urząd Celny (min. Finansów) dopatrzył się, że zawiera alkohol etylowy i chciałby go także obłożyć akcyzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) Z gęstwą jest ostatnio chryja, bo Urząd Celny (min. Finansów) dopatrzył się, że zawiera alkohol etylowy i chciałby go także obłożyć akcyzą. to niech urzędnicy wypiją sobie szklankę takiego "alkoholu" to może im przejdą takie pomysły. Po za tym jeśli jest taka gęstwa produkowana w browarze, to akcyza jest przecież liczona od brzeczki która trafia z warzelni - zaniki, więc niejako akcyza za tę gęstwę jest już zapłacona. Edytowane 25 Października 2010 przez wsaczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 A widzisz, ja byłem przekonany, że w wątku media a piwowarstwo domowe, to tylko o dori piszą. :lol: Piszą. Jeszcze trochę i będzie można pomyśleć nad wydzieleniem osobnego wątku o Dori w mediach (albo mediach u Dori) A tak na marginesie. Nie macie wrażenia, że wiele tekstów zawiera bardzo podobne zwroty i układ treści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A tak na marginesie. Nie macie wrażenia, że wiele tekstów zawiera bardzo podobne zwroty i układ treści? No, bo to jest ten sam tekst opracowany z informacji przesłanej z GŻ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Z gęstwą jest ostatnio chryja, bo Urząd Celny (min. Finansów) dopatrzył się, że zawiera alkohol etylowy i chciałby go także obłożyć akcyzą. Też o tym słyszałem. Miałem nawet pytanie od koleżaki pracujące w laboratorium UC, czy da się odzyskać piwo z gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Czy ktoś z Was zamawiał ostatnio nieco więcej drożdży? http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101025/INNEMIASTA13/741681128 Zabrakło najważniejszej informacji: jakie to drożdże??? Nie piszą co z drożdżami przecież to żywe organizmy, może potrzebują pomocy piwowarów domowych po takim traumatycznym przeżyciu powinny odpoczywać w naszych fermentatorach Popatrzcie co też za rarytasy wędrują po naszych drogach trzeba na CB popytać, może chłopaki uleją wiaderko drożdżaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Ile się słyszało o porwaniach TIR-ów. Ale cysterny z drożdżami jeszcze nikt nie porawał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A tak z ciekawości spytam, ile tych drożdży z Ameryki do GCH przywieziono? Wiadro? Beczkę? Cysternę (chyba aż tyle to nie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A tak z ciekawości spytam, ile tych drożdży z Ameryki do GCH przywieziono? Wiadro? Beczkę? Cysternę (chyba aż tyle to nie)? I gdzie jest gęstwa. Dlaczego nikt nie dał ogłoszenia "Gęstwę oddam" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A tak z ciekawości spytam, ile tych drożdży z Ameryki do GCH przywieziono? Wiadro? Beczkę? Cysternę (chyba aż tyle to nie)? 10 litrów, jak dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 A tak z ciekawości spytam, ile tych drożdży z Ameryki do GCH przywieziono? Wiadro? Beczkę? Cysternę (chyba aż tyle to nie)? Sporo. Skoro poszła od razu do brzeczki. Moja w zeszłym roku była namnażana w laboratorium w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 A tak z ciekawości spytam' date=' ile tych drożdży z Ameryki do GCH przywieziono? Wiadro? Beczkę? Cysternę (chyba aż tyle to nie)?[/quote']10 litrów, jak dobrze pamiętam. 100 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 100 litrów. A widzisz, dobrze pamiętałem. Tylko gdy napisałem 100 to wydało mi się, że coś chyba za dużo. 100 litrów to niezła beczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 A tak z ciekawości spytam' date=' ile tych drożdży z Ameryki do GCH przywieziono? Wiadro? Beczkę? Cysternę (chyba aż tyle to nie)?[/quote']I gdzie jest gęstwa. Dlaczego nikt nie dał ogłoszenia "Gęstwę oddam" Cieszyn sprzedaje (z tego co opowiadali przewodnicy) zużyte drożdże rolnikom. Swoją droga taką ilością gęstwy można by wszystkich piwowarów domowych w Polsce obdzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Cieszyn sprzedaje (z tego co opowiadali przewodnicy) zużyte drożdże rolnikom Trzeba zostać rolnikiem, to dadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Trzeba zostać rolnikiem, to dadzą Jak już pisałem kiedyś na tym forum, nie jest to trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi