roberto_g Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Witajcie, Pogrzebałem na forum, ale nie znalazłem optymalnych parametrów do tych etapów – które mogą być istotne i wpływające na finalny smak piwka. Np. zastanawiam się nad tym jak ważne jest dojrzewanie, czyli żeby za szybko nie schłodzić do 0’C (jeśli ktoś ma lodówkę). Oraz czy jak ktoś ma 15’C to zostawić na zawsze w tych 15’C, czy też leżakować niżej, właśnie blisko 0’C, aby przedłużyć trwałość. Tzn. znalazłem pewnie informacje szczątkowo, ale gdyby spróbować podejść kompleksowo? Oczywiście wszystko zależy od gatunku drożdży i piwka, to może zacznijmy np. od Stouta.Zakładam, że nie będzie już większego znaczenia, czy to Dry Stout, Sweet Stout czy też np. Outmeal Stout. Jeśli chodzi o drodże to mogą być chyba najpopularniejsze w tym gatunku, czyli Safale S-04. A więc prośba o wasze propozycje odnośnie temperatur i czasu poszczególnych parametrów. Poniżej wpisałem jakieś propozycje, ale to są bardziej pytania niż propozycje. Czekam na opinie bardziej doświadczonych ode mnie. Nie wpisywałem parametrów samej fermentacji, bo te akurat są doskonale opisane (i na forum i w specyfijacjach szczepów drodżowych). 1. Gatunek piwa: Stout Drodże: Safale S-04 Piwo idealne: Refermentacja: 21 ‘C?, 14 dni? Dojrzewanie: 15 ‘C?, 90 dni? Leżakowanie: 5 ‘C?, 360 dni? Piwo sensowne: Refermentacja: 17-25 ‘C?, 7-20 dni? Dojrzewanie: 10-20 ‘C?, 30-180 dni? Leżakowanie: 0-20 ‘C?, 0-360 dni? Specjalnie wpisałem wszędzie znaki zapytania, aby zaakcentować że są to opinie laika w tym temacie ;-) Pozdrowienia, Robertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Czym się niby różni dojrzewanie od leżakowania? Refermentacja mniej więcej w temperaturze fermentacji. Leżakowanie w miarę możliwości jak najniżej. Cała filozofia. I tak zależy od piwa, drożdży i wszystkiego i nikt Ci co do stopnia nie powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 A czy nie jest tak, że po refermentacji piwo powinno poleżeć w temperaturze niezbyt niskiej aby dojrzeć? Czy w 0-5’C zachodzą takie procesy dojrzewające i poprawiające smak? A może spróbujmy na moim bieżącym przykładzie. Prośba o porady. Mam teraz trzy miejsca do trzymania mojego Sweet Stouta, który w weekend będzie zabutelkowany: - dom – 22’C - garaż – 14’C (ale będzie rosło do 22’C w lipcu) - lodówka w garażu w celach piwowarskich (mogę tam ustawić 0-7’C) Jak byście przy takich temperaturach potraktowali mojego Stouta? Ile dni w którym pomieszczeniu byście trzymali? Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Od razu po butelkowaniu - zakładam, że nie nastawiasz się na spijanie po 2 tygodniach - wstawiłbym go do 14°C w garażu. Jak wpływa trzymanie piwa w temperaturze 22°C przez dłuższy okres tego nie wiem, bo nigdy tego nie praktykowałem. Ale w różnych wątkach można znaleźć wypowiedzi ludzi, którzy z braku innej alternatywy trzymają cały czas po butelkowaniu piwo w temperaturze pokojowej i są zadowoleni z rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Czas do właściwej refermentacji, jest zależny od wielu czynników. Np. jak długo po skończonej fermentacji piwo znajdowało się jeszcze w fermentorze, czy używałeś substancji klarujących lub stosowałeś proces coldcrashingu. Z czasem wyrobisz sobie praktykę. Ja co najmniej przez 2tyg. trzymam w temp. pokojowej, czyli temp. aktywności drożdży, następnie przenoszą do semi piwnicy, gdzie temp. w zimie była na poziomie 3, a teraz jest na poziomie 12 stopni. Im chłodniej tym lepiej będzie następowało klarowanien z drozdży, ale może się pojawić osad na zimno, który jest nie istotny, w zasadzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 A czy nie jest tak, że po refermentacji piwo powinno poleżeć w temperaturze niezbyt niskiej aby dojrzeć? Czy w 0-5’C zachodzą takie procesy dojrzewające i poprawiające smak? A może spróbujmy na moim bieżącym przykładzie. Prośba o porady. Mam teraz trzy miejsca do trzymania mojego Sweet Stouta, który w weekend będzie zabutelkowany: - dom – 22’C - garaż – 14’C (ale będzie rosło do 22’C w lipcu) - lodówka w garażu w celach piwowarskich (mogę tam ustawić 0-7’C) Jak byście przy takich temperaturach potraktowali mojego Stouta? Ile dni w którym pomieszczeniu byście trzymali? Pozdrawiam serdecznie, Robert Nie. Piwo "dojrzeje" w każdej temperaturze po odpowiednim czasie. Im większa temperatura tym szybciej się utleni i często w niezbyt fajny sposób. W Twoim konkretnym przypadku trzymałbym w domu do nagazowania, czyli pewnie 2-3 tyg a potem najlepiej lodówka. Jak w lodówce nie ma miejsca to te 14 stopni też się nada, ale 22 już nie za bardzo. No chyba, że piwo jest przeznaczone do wypicia w ciągu, powiedzmy, 2 miesięcy. Wtedy nie zdążysz raczej poczuć różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedzi. Klaruje się z nich i wcześniejszej mojej wiedzy, że w temp. pokojowej musimy nagazować, trwa powiedzmy 2 tygodnie. Nie do końca jestem pewniej, czy potem można od razu do lodówki, czy nie jest tak, że ono nie jest jeszcze dojrzałe w smaku? Czy w lodówce te procesy dojrzewające nie spowolnią znacznie i piwo pełnię smaku zamiast po 1-3 miesiącach otrzyma po 6-9 miesiącach? Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Nie do końca jestem pewniej, czy potem można od razu do lodówki, czy nie jest tak, że ono nie jest jeszcze dojrzałe w smaku? Czy w lodówce te procesy dojrzewające nie spowolnią znacznie i piwo pełnię smaku zamiast po 1-3 miesiącach otrzyma po 6-9 miesiącach? ? a sooo chozi? I proszę się nie tłumaczyć,ze z telefonu i takie tam inne Twój wpis jest godzien wszelkiej krytyki. normalny człowiek nie jest w stanie zrozumieć o co pytasz i czego nie rozumiesz? Niechlujstwo i brak szacunku do czytających są obrazem Twojego stosunku do nich. szwagier 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 ? a sooo chozi? I proszę się nie tłumaczyć,ze z telefonu i takie tam inne Twój wpis jest godzien wszelkiej krytyki. normalny człowiek nie jest w stanie zrozumieć o co pytasz i czego nie rozumiesz? Niechlujstwo i brak szacunku do czytających są obrazem Twojego stosunku do nich. ? a sooo chozi? Przygarniał kocioł garnkowi. Czytałeś swojego posta przed opublikowaniem? Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Wszystko zależy od gatunku piwa. Zrobisz jakieś pszeniczne to świeże będzie lepsze, zrobisz o wysokim ekstrakcie to z wiekiem się ułoży/zmieni. Nie musi być w lodówce. Piwnica 10-15• C też dobra.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 ja swoje Pale Ale 12BLG wstawiłem do piwnicy na refermentację na 14 stopni c. Drożdże S-04 i pracowały 21-19C. Tydzień burzliwej w ok 21 stopniach, cicha tydzień w 19. Po butelkowaniu były jeden dzień w 21 i poszły do piwnicy. W piwnicy dziś mam 14 stopni. Zastanawiam się czy zabrać do cieplejszego tj. 25 stopni bo innej alternatywy nie mam. Dodam że pierwsza warka. Już dostałem swoje że tydzień burzliwa i tydzień cicha. Przy butelkowaniu było ok. 3BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Przy S04 to możesz robić fermentacje w tych 14C. A refermentacje najlepiej w domu w temperaturze ok 22C Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ja na refermentację dałbym do tych 25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 To przeniosę do kuchni.Drożdże mam nadzieję że wystartuja. 3 dni wystarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Kuchnia to średni wybór, wrzuć do jakiegoś pomieszczenia gdzie masz stabilniejszą temperaturę, przykryj jakimś kocem jak komuś przeszkadza widok skrzynek itp Co do czasu, to aż się nagazuje, z reguły 1-2 tyg, przy S-04 raczej pod 2, bo to szczep dobrze flokulujący i mało jest ich w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Próbowałem wczoraj piwo i jest mało gazu. Na dnie ze 2 mm świeżych drożdży. Po nalaniu piana na jeden palec która po chwili opada. Piwo dałem już do piwnicy na 15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 A co tam, zacytuję sam siebie Co do czasu, to aż się nagazuje (...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się