314wo.pl Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Tak sobie wstępnie planuję uwarzyć jak najtańsze piwo. Jest to ćwiczenie czysto hobbystyczne, tzn. nie mam zamiaru wykorzystywać go jakoś komercyjnie, ale chciałbym spróbować, co z tego wyjdzie i jak to się ma cenowo i smakowo względem sklepowych. Warunki początkowe są takie, że piwo ma być zrobione "tradycyjną" metodą z zacieraniem. Żadne ekstrakty, brew kity, albo - jak widziałem gdzieś tu na forum - warzenie piwa z gotowego piwa kupionego w 5 litrowych baniakach po 1 zł za litr. Kryteria są dwa, cena surowców i czas przygotowania. Chodzi o maksymalnie krótki czas między warzeniem, a piciem. Oczywiście sztuczne nasycanie również nie wchodzi w grę. Nie będę tu wymyślał, jakichś wag dla tych parametrów, więc pewnie jednoznaczenie zwycięskiej receptury nie będzie. Dla uproszczenie nie liczymy kosztów energii, wody, pracy itp. Wymagane parametry piwa: Ekstrakt początkowy - 10-12 BLG Wielkość warki - 20 litrów. Poniżej moja propozycja na taką recepturę NPA (Najtańsze Pale Ale) Słód Pilzneński (śrutowany) - 4 kg - 18,40 PLN Chmiel - Target 30 g - 2,69 PLN Drożdże - Fermentis Safbrew S-33 - 5,50 PLN RAZEM: 26,59 PLN Ceny wziąłem z browamator.pl. Nie chodzi o reklamę, tylko punkt odniesienia, żeby dyskusja nie zeszła na to, że w jakimś sklepie można coś kupić taniej i taki sam zasyp będzie dawał różne ceny. Ja jestem początkującym piwowarem, więc w ogóle nie wiem, czy powyższa receptura ma jakiś sens . Mój wkłąd do dyskusji jest taki, że wziąłem najtańsze surowce . Nie wiem, czy zasyp tylko z tego słodu da radę, może dałoby się z 3 kg? Nie wiem, czy te drożdże mają sens. Chmiel - moim zdaniem może być za mało, ale to rzecz gustu, więc powiedzmy, że wystarczy. Ale powtarzam, że ćwiczenie polega na tym, żeby powstało z tego pijalne, najtańsze piwo, więc nie chciałbym wchodzić w dyskusje, czy te drożdże zrobią mniej lub więcej jakichś aromatów, czy czegoś innego. Zrobią piwo, które da się wypić, to będzie ok. No i zupełnie nie wiem, ile to będzie fermentować/refermentować. To kto da mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jeśli chcesz jakiś International lager tylko górniaka, to myślę że 15g chmielu o wyższej zawartości ak wystarczy np Magnum, z zasypu z 25% to możesz coś niesłodowanego dać, powinno być taniej. 314wo.pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Na drożdżach możesz jeszcze przyciąć, instant piekarnicze kosztują ok 50gr za saszetkę. Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Zamień część zasypu jak kantor pisze. Możesz śmiało 10% cukru dać o ile wyjdzie taniej. 314wo.pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Albo jakieś płatki - jęczmienne, pszenne, owsiane, do wyboru do koloru. Kaszka kukurydziana - 2,6zł.kg, ryż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 mordeczko - najtaniej Ci wyjdzie witbier - 50 % niesłodowanej pszenicy od rolnika możesz ogarnąć za free albo za marne grosze jak maruda. chmiel polski, tani i mało (byle świeży) na s33 drożdżach zrobisz będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Na drożdżach możesz jeszcze przyciąć, instant piekarnicze kosztują ok 50gr za saszetkę. Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach. Ale to będzie nie do wypicia na drożdżach też można jeszcze bardziej przyciąć i zaszczepić z powietrza edit: Witbier wymaga przypraw a to kosztuje W sumie zasyp jak witbiera może być ok albo zamiast pszenicy niesłodowany jęczmień bo chyba jest tańszy. Edytowane 9 Maja 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. olo333 Opublikowano 9 Maja 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Kolego - na tanim piwie się za dobrze nie znam, ale gdybyś chciał coś taniego zjeść, to proszę: Bączek, klimek, FurioSan i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimek Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Rozumiem, że z oszczędności już refermentacji nie będzie (cukier drogi). Walimy ,,browara" z wiadra? Edytowane 9 Maja 2016 przez klimekpl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Rozumiem, że z oszczędności już refermentacji nie będzie (cukier drogi). Walimy ,,browara" z wiadra? tak - z kranika pod kroplówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jeżeli ktoś robią piwo w domu myśli o jak najniższych kosztach, to może faktycznie lepiej zostawić to hobby i zacząć kupować Tatrę albo Harnasia, mniej zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Na drożdżach możesz jeszcze przyciąć, instant piekarnicze kosztują ok 50gr za saszetkę. Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach. Ale to będzie nie do wypicia na drożdżach też można jeszcze bardziej przyciąć i zaszczepić z powietrza edit: Witbier wymaga przypraw a to kosztuje W sumie zasyp jak witbiera może być ok albo zamiast pszenicy niesłodowany jęczmień bo chyba jest tańszy. Nawet z przyprawami wychodzi niewiele. Słód pilzneński - 2.5 kg - 10 zł, Ziarno niesłodowane - 2.5 kg - warzę na wsi mam tego kilka ton dla mnie 0 zł, chmiel z krzaka - jakieś 20 lub 30 g - również za 0 zł, kolendra z ogrodu - 0 zł, drożdże gozdawa classic wibier - 6.10 zł, skórki z pomarańczy i cytryn - ok. 6 zł. suma: 22.10 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Skórki suszone - z 2 paczki to może 3zł, zamiast świeżych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 A mnie od dawna kusi, żeby zrobić piwo z ziemniaka... W sezonie takiego można kupić już za 50gr za kilogram. Drobno zetrzeć, dodać słód diastatyczny (lub enzymy) i można dość długo zacierać. Do tego chmielu tylko na goryczkę ok 30 ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jeżeli ktoś robią piwo w domu myśli o jak najniższych kosztach, to może faktycznie lepiej zostawić to hobby i zacząć kupować Tatrę albo Harnasia, mniej zachodu. Wiedziałem, że nie wszyscy zrozumieją. . Powtarzam - chodzi o pewne ćwiczenie/eksperyment. Jeśli masz ochotę na Harnasia lub Tatrę, to ja Ci zabraniał nie będę, ale proponuję znaleźć inny wątek, albo założyć swój. A tymczasem warz swoje piwa premium, a mi daj uwarzyć moje NPA. A koleżeństwu serdecznie dziękiję za cenne porady. Na pewno spróbuję, choć ja bym do wyceny jednak wziął te wszystkie darmowe rzeczy, co można znaleźć w rowie przy drodze . Chciałbym to porównać. Porada z niesłodowanym ziarnem - bardzo cenna, drożdże piekarnicze - to wydaje mi się zbyt ekstremalne, choć jeśli ktoś ma doświadczenie z fermentacją na DrOtkerze, to chętnie przeczytam. Co do dodawania cukru, to byłoby razem ze słodami do zacierania? Muszę sięzastanowić, czy to jeszcze się mieści w mojej definicji "tradycyjnej" produkcji. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Ale to będzie nie do wypicia Próbowałeś? Ja próbowałem robić piwo na piekarniczych i wyszlo jak najbardziej pijalne, powiem nawet że było całkiem dobre. A co do przepisu to najtańszy na tym forum jest chyba ten: http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page-3?do=findComment&comment=199642 Warka #61 Lager budowlany - Pilzneński – 4 kg - Monachijski – 7 kg - Karmel 100 EBC – 3 kg - Carramunich II - 1 kg - Special B - 0,5 kg - Marynka 80 g - 60 min - Lubelski 100 g - 60 min - Lubelski 100 g - 15 min - Cukier 12 kg - Ryż 2 kg surowy do beczki - Woda mineralna 26 x 5 L do beczki Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70 No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim Na 20l to wychodzi 1.5kg słodu, 1,2 kg cukru i 28g chmielu (można przyciąć dając np. magnum na goryczkę). Ewentualne kupujesz pszenicę czy jęczmień od rolnika po 80gr/kg i enzymy ze sklepu, powinnno wyjść jeszcze taniej Edytowane 9 Maja 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jeżeli ktoś robią piwo w domu myśli o jak najniższych kosztach, to może faktycznie lepiej zostawić to hobby i zacząć kupować Tatrę albo Harnasia, mniej zachodu. Wiedziałem, że nie wszyscy zrozumieją. . Powtarzam - chodzi o pewne ćwiczenie/eksperyment. Jeśli masz ochotę na Harnasia lub Tatrę, to ja Ci zabraniał nie będę, ale proponuję znaleźć inny wątek, albo założyć swój. A tymczasem warz swoje piwa premium, a mi daj uwarzyć moje NPA. A koleżeństwu serdecznie dziękiję za cenne porady. Na pewno spróbuję, choć ja bym do wyceny jednak wziął te wszystkie darmowe rzeczy, co można znaleźć w rowie przy drodze . Chciałbym to porównać. Porada z niesłodowanym ziarnem - bardzo cenna, drożdże piekarnicze - to wydaje mi się zbyt ekstremalne, choć jeśli ktoś ma doświadczenie z fermentacją na DrOtkerze, to chętnie przeczytam. Co do dodawania cukru, to byłoby razem ze słodami do zacierania? Muszę sięzastanowić, czy to jeszcze się mieści w mojej definicji "tradycyjnej" produkcji. Doskonale zrozumiałem, nie martw się o moją percepcję. Po prostu uważam, że mija się to z celem. Zawsze myślałem, że domowe piwowarstwo jest po to, żeby zrobić coś co nam smakuje i pasuje, a czego nie ma w sklepach. A kiepskiego piwa jest mnóstwo, a póki co tak zapowiada się Twój eksperyment. Ale żeby kolega dostał to czego chce to podrzucam swój pomysł - znajdź w swojej okolicy piwowara domowego. Zapytaj, czy nie ma jakiegoś starego słodu czy chmielu, może będzie chciał się podzielić zbędną gęstwą. Znajdź rolnika w okolicy - zapytaj się, czy nie sprzedałby kilograma lub dwóch pszenicy. To jest warte pewnie jakąś złotówkę, więc istnieje prawdopodobieństwo, że da ci za darmo. Składniki główne już masz. Skórkę od pomarańczy też jakoś zorganizujesz, pewnie jadasz od czasu do czasu pomarańcze. Trochę kolendry możesz wziąć od sąsiada, względnie pożyczyć i rozliczyć się w piwie. Cukier każdy w domu ma, w razie braku - wracasz do sąsiada. I w ten oto sposób masz wszystkie składniki na Witbiera! Widzisz, jak się dobrze zakręcić to można zrobić piwo za darmo! 314wo.pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 enzymy ze sklepu O właśnie - szukałem ostatnio przez porównywarkę cen i nie mogłem trafić na żaden. Jakiś link/ nazwę handlową mogę prosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 http://m.farmarik.pl/p/4329/enzym-piwny-multi-brewferm-100-ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 A co mi dadzą płatki błyskawiczne i ile mogę ich dać? Bo w sklapie piszą, że od 5% do 10%. Dla ceny końcowej są neutralne, bo kosztują praktycznie tyle samo co śrutowane słody. Co do ziarna, to rzeczywiście trzeba szukać, bo w sklepie na kilogramy nie sprzedają. A co da takie ziarno? Bo upraszczając maksymalnie, to z zasypu wydobywa się cukier, a cała reszta to fanaberia dla bogatych . Bo jeśli w zamian będę musiał dosypać więcej cukru, to też dosyć neutralnie, bo co prawda ziarno za darmo (albo prawie), ale cukier już nie. Choć cukier chyba tańszy. Ale chyba raczej nie zdecyduję się na cukier i odrzucę go, jako składnik nienaturalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) enzymy ze sklepu O właśnie - szukałem ostatnio przez porównywarkę cen i nie mogłem trafić na żaden. Jakiś link/ nazwę handlową mogę prosić? http://www.homebrewing.pl/beerzym-multi-brewferm-100-ml-p-908.html http://marxam-enology.pl/pl/searchquery/enzym/1/phot/5?url=enzym http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=amylaza&q=395dce88f192e81b71dd14768495cac6 http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=23 Edytowane 9 Maja 2016 przez bart3q zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Woda z kranu na działce i ognisko z drewna z lasu ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 drożdże gozdawa classic wibier - 6.10 zł, jak drożdże np. z poprzedniej warki i to nie jednej to teoretycznie też grosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Użytkownik bart3q edytował ten post dziś, 15:12 Dziękuję, widać ślepy jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Próbowałeś? Ja próbowałem robić piwo na piekarniczych i wyszlo jak najbardziej pijalne, powiem nawet że było całkiem dobre. Bardziej chodziło mi to : Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach. Jak ktoś zrobił dobre piwo na dzikim chmielu z krzaka zeszłorocznego niech da znać A mnie od dawna kusi, żeby zrobić piwo z ziemniaka... W sezonie takiego można kupić już za 50gr za kilogram. 1kg ziemniaków ma duuużo mniej cukrów niż 1kg zboża Jeżeli ktoś robią piwo w domu myśli o jak najniższych kosztach, to może faktycznie lepiej zostawić to hobby i zacząć kupować Tatrę albo Harnasia, mniej zachodu. Harnaś jest sporo droższy niż przeciętne lekkie, niezbyt nachmielone piwo domowe Ziarno niesłodowane - 2.5 kg - warzę na wsi mam tego kilka ton dla mnie 0 zł, Ale większość raczej musi zapłacić, można by założyć że gęstwę też da się załatwić od kogoś (i jechać na niej pół roku) i będzie drożdże - 0 zł Edytowane 9 Maja 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się