Rafał Malinowski Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Witam, zastanawiam się nad stworzeniem platformy do społecznościowego finansowania piwa domowych piwowarów, takich którzy np brali udział w jakimś konkursie dostali wyróżnienie lub zajęli jakieś miejsce niekoniecznie pierwszedziałałoby to tak, że domowy piwowar wystawiałby na platformie swoje piwo,społeczność zrzucała by się na nie, następnie zostało by ono warzone przez jakiś browar w ilości odpowiedniej do zainteresowania i tym co się zrzucali wysyłane byłyby buteleczki, dzięki temu może udałoby się zrobić i napić kilka ciekawych piw, które normalnie napić się mogą tylko nieliczni.. co o tym myślicie?wstępnie zrobiłem mała stronkę opisującą to co chce zrobić ( beerfunding.pl ) z nadzieją że zbierze się wystarczająca ilość zainteresowanych taką inicjatywąwszelkie uwagi, komentarze bardzo mile widzianepozdrawiam ps. wrzuciłem identyczny post na forum piwne browar.biz - ale to nie spam zależy mi po prostu na jak największej ilości opinii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Pomysł ciekawy, ale musi być dobrze osadzony prawnie. Popracuj najpierw nad regulaminem, obowiązkami i prawami każdej ze stron, kwestią rozliczeń finansowych. Bez sprecyzowanych zasad ciężko będzie dać Ci konstruktywną krytykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Malinowski Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Popracuj najpierw nad regulaminem, obowiązkami i prawami każdej ze stron, kwestią rozliczeń finansowych. Bez sprecyzowanych zasad ciężko będzie dać Ci konstruktywną krytykę. kwestie finansowe myślałem rozwiązać podobnie jak w typowym crowdfundingowym świecie. Tj uczestnik (piwosz) płaci zanim piwo powstanie, jeśli zbierze się minimalna ilość osób, piwo zaczyna być warzone, jeśli się nie zbierze (np przez 30 dni) to kasa jest zwracana uczestnikom, piwo nie idzie do produkcji Normalnie w crowdfundingowych portalach uczestnicy kupują udziały tutaj będą kupować butelki. W zależności od tego ile kupią butelek tyle dostaną piwa (wysyłka) co do regulaminu dla piwoszy więc sprawa wydaje się prosta - kopia crowdfundingowych regulaminów co do praw i obowiązków piwowara to widzę dwa krytyczne punktu 1. piwowar jeśli zdobędzie fundusze jest zobowiązany do współpracy w zakresie wykonania tego piwa 2. piwowar będzie miał zapewnione w że jego receptura pozostaje jego, nikt nie będzie na jej podstawie wykonywał tego piwa bez jego zgody. na tym etapie nie mam więcej szczegółów bo prawnikiem nie jestem, (mam zamiar to zlecić prawnikowi jak uzyskam potwierdzenie że inicjatywa ma sens) czy widzisz / widzicie jakieś inne punkty krytyczne? czy na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Chętnie dorzucałbym się do takiego warzenia. To co na plus w takim projekcie to, że koszt butelki wyniósłby, jakieś 3 zł, bo pomijamy pośredników - hurtownię i sklep. Myślę, że to właśnie na atrakcyjną cenę powinieneś nastawić późniejszy marketing. Edytowane 10 Maja 2016 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 koszt butelki wyniósłby, jakieś 3 zł W browarze rzemieślniczym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 koszt butelki wyniósłby, jakieś 3 zł W browarze rzemieślniczym? Zatem ile wg. Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 złoty piśont Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominiko Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Bądźmy realistami. Za piwo wyjdzie przynajmniej tyle samo co za inne kontraktowe. Widzę sile w fakcie, ze masz szanse spróbować piw których nie miałbyś szans nawet powąchać bo sa robione na konkursy w ilości kilkudziesięciu butelek. Jestem na tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 koszt butelki wyniósłby, jakieś 3 zł W browarze rzemieślniczym? Zatem ile wg. Ciebie? Myślę że spokojnie 4-5zł, a doliczając przesyłkę wyjdzie tyle ile kraft w sklepie albo i drożej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Odbiór hurtowy czy do każdego wysyłka osobno? Jak osobno to będzie drożej niż w sklepie za najdroższe kraftowe, bo trzeba by zatrudnić człowieka, który by to pakował i wysyłał. aaa, hurtowo się nie da, bo ktos mu musiał mieć koncesje hurtową, żeby to odebrać. Edytowane 11 Maja 2016 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Jak dla mnie to się opiera na błędnym założeniu, że w browarze da się dokładnie odtworzyć piwo, które ktoś wcześniej uwarzył sobie w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) Myślę że spokojnie 4-5zł, a doliczając przesyłkę wyjdzie tyle ile kraft w sklepie albo i drożej. Robiłem kiedyś mały przegląd w tej sprawie i w kilku źródłach koszt 3 zł, a nawet w jednym 2 zł się potwierdzał. Załączam rozpis kosztów GCh 2012, to był Rauchbock 18.4 BLG, a więc nie byle przeciętniak. Po odjęciu transportu i dystrybucji, która byłaby w tym przypadku oddzielnym kosztem dla donującego i marketingu wychodzi nam 275 tys., 2.75 butelka Edit Brałem pod uwagę warkę co najmniej 10 hl Edytowane 11 Maja 2016 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Po odjęciu transportu i dystrybucji No ale jak Ty to sobie wyobrażasz? Że piwo stoi na palecie w browarze i każdy wpłacający sobie po nie przyjedzie i weźmie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Wziąć koszty z GCH i mysleć o warce 10hl? Tak nie da rady. Najpierw załatw sobie koncesje hurtową. Żaden browar nie będzie wysyłał po butelce piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) Odjąłem tę cenę aby zaprezentować koszt jednej butelki. Wysyłka kurierem 20 zł. Może będnie założyłem swój punkt widzenia, iż minimalne zamówienie wyniosłoby 20 butelek, wtedy złotóweczka do każdej Wziąć koszty z GCH i mysleć o warce 10hl? Tak nie da rady. W innych źródłach, których nie mogę teraz znaleźć koszty były względem 10 hl i często niższe niż te przytoczone Edytowane 11 Maja 2016 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Im mniejsza warzelnia tym koszta większe. Niestety. Wysyłanie kartonów kurierem to proszenie sie o stłuczkę szklaną. Do tego potrzeba człowieka, który to będzie pakować, nowe kartony, bo te normalne co używają browary nie pozwolą zabezpieczyć piwa. koszta, koszta, koszta. Najprościej dogadać się z piwowarem domowym, który ma warzelnię 200-300 litrów i bawić się w takie pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Najprościej dogadać się z piwowarem domowym, który ma warzelnię 200-300 litrów i bawić się w takie pomysły. ...i czekać na życzliwego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Może będnie założyłem swój punkt widzenia, iż minimalne zamówienie wyniosłoby 20 butelek, wtedy złotóweczka do każdej No chyba faktycznie błędnie. O ile na początku pomysł wydał mi się jako tako ciekawy, to w życiu nie zamówiłbym w ciemno 20 piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Fajnie policzone koszty. Ale żaden browar nie uwarzy Ci piwa za sam zwrot kosztów, bo to by było dla niego nieopłacalne, też jakąś prowizję musi mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Dla mnie największą zaletą tego pomysłu, jest to, że grupa odbiorców mogłaby sobie zlecić uwarzenie jakiegoś odjechanego piwa (np. tripel z malinami i miętą), jakiego nie ma na rynku, w małej ilości (np. 5-10hl), bo cena byłaby pewnie taka sama jak piw dostępnych w sklepach, no i to nie jest oferta dla piwowarów domowych (którzy mogą sobie sami takie piwo zrobić) tylko piwoszy niewarzących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi