Stefek Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Chciałbym zrobić Berliner Weisse lub jakieś inne kwaśne piwo ale na lambica oraz trwającą rok fermentacje nie mam czasu i warunków.Myślałem żeby wraz z dodaniem drożdży wrzucić parę tabletek zawierających bakterie kwasu mlekowego(link na dole). Czy ktoś ma takie doświadczenia lub może zaproponować inne rozwiązanie?https://inventfarm.pl/sklep,produkt,lacto-farm-10-kaps?gclid=Cj0KEQjw94-6BRDkk568hcyg3-YBEiQAnmuwkpB2M1H9Fp6bPxAhGjpZhvBsXAlGf897HheEAI1KZg8aAtyM8P8HAQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Ja mogę Ci zaproponować obejrzenie tego: camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Robię obecnie Gose na probiotyku w taki sposób: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-71?do=findComment&comment=399172 niedługo pójdzie na klarowanie do lodówki i rozlew to więcej się wypowiem. Przed gotowaniem był mocno zakwaszony przez probiotyk. Robiłem też coś takiego: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-60?do=findComment&comment=365207 i Zdecydowanie w Wersji A lepszy smak i aromat Więc na spokojnie możesz coś podobnego zaplanować. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Teoria mówi, że lepiej unikać bifidobakterii ze względu na wytwarzany przez nie kw. octowy, chociaż narzekania na blendy z nimi, które słyszałem od piwowarów dotyczyły raczej tego, że coś innego się spierdzieliło. Osobiście wolę używać jednoskładnikowych probiotyków, bo łatwiej mi dobrać właściwą temp. kwaszenia (sanprobi - plantarum, biotyk - casei, chociaż warto sprawdzić ten drugi przed zakupem bo wiem, że są też wieloskładnikowe), zawsze z bakterii robię starter, brzeczki (starterowej też) nie chmielę wcale lub symbolicznie. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Ponoć niezłe efekt daje dolany kwas mlekowy przy rozlewie piwa. Zamierzam właśnie w taki sposób zakwasic mojego BW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 niezłe, choc o kwaśności z dodatku kwasu mówi się że jest "jednowymiarowa". Ja dodałem do Gose 0,7 ml/butelka i kwaśność jest OK, choć oczekiwałem większej. Przy 1/ml na 0,5L pojawiają się już podobno syntetyczne posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 niezłe, choc o kwaśności z dodatku kwasu mówi się że jest "jednowymiarowa". Ja dodałem do Gose 0,7 ml/butelka i kwaśność jest OK, choć oczekiwałem większej. Przy 1/ml na 0,5L pojawiają się już podobno syntetyczne posmaki. Dałem 3,4ml/0,5l. Nie ma żadnych syntetycznych posmaków. needmorehops 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Też dałem 2 ml do butelki z Saisonem kwas mlekowy, kwaśność spora, syntetycznego posmaku i aromatu brak, lecz ta kwaśność i tak wydawała mi się sztuczna. Wydaje mi się że naturalna produkowana przez bakterie ma wpływ na aromat i ogólny proces fermentacji piwa i jego starzenia. Te saisony, do których dodałem kwas mlekowy nie były też do końca dla mnie tak smaczne jak te bez... Nie do wszystkich piw to pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) A no. Sztuczna to może nie, ale właśnie taka jednowymiarowa. Zobaczę jeszcze jak wyjdzie wersja z owocami. Jak się sporo w piwie dzieje, a kwaśność ma być tylko uzupełniająca, to wydaje mi się, że może się to nawet sprawdzić. W takim Berlinerze, gdzie chodzi w zasadzie tylko o tę kwaśność efekt taki sobie. Edytowane 26 Maja 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Zróbcie sobie coś w deseń kwaśnego wita,bardzo fajna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się