Hopman Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Witam, tak się złożyło, że w najcieplejszy miesiąc roku uwarzyłem RISa. Piwo zaczęło niedawno fermentować tylko... o ile udało mi się schłodzić go do temp. jaką miałem obecnie w najzimniejszym pomieszczeniu w domu czyli 24 stopnie, to po kilkunastu godzinach fermentacji na termometrze naklejonym na fermentorze wyszło poza skale co oznacza, że piwo ma temp ok. 30 stopni... I pytania mam dwa: 1. Jak może wpłynąć taka temperatura na smak piwa ? 2. Jak chłodzić piwo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Skrzynia styropianowa plus mrożone butelki z wodą manhat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 1. Jak może wpłynąć taka temperatura na smak piwa ? Ostry, alkoholowy, bimbrowy, rozpuszczalnikowy... 2. Jak chłodzić piwo ? Szybko i do wymaganego poziomu czyli do dolnej granicy pracy użytych drożdży - chłodnica zanurzeniowa, najlepiej karbowana nierdzewka. Jak utrzymać niską temperaturę fermentacji? Poza fermentowaniem w lodówce, w piwnicy, najpopularniejszym sposobem jest umieszczenie fermentora w skrzyni ze styropianu ze schłodzonymi butelkami z wodą. Poczytaj, popatrz, są zdjęcia i rysunki na forum. PS. tak się złożyło, że w najcieplejszy miesiąc roku uwarzyłem RISa Żona kiedyś powiedziała, że wyszła na zakupy i całkiem przypadkiem kupiła sobie kurtkę. Jest olbrzymia szansa, że zmarnowałeś słody, chmiel i drożdże nie planując odpowiedniego miejsca na fermentację Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Na szybko,to do wanny lub miski z wodą, ew.plus owiniecie mokrym ręcznikiem, gdzie woda parując odbierze trochę ciepła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 W RISie masz jeszcze większą produkcję estrów i alkoholi wyższych ze względu na ekstrakt, jak jeszcze przy tym uciekła Ci temperatura do 30C to już jest niestety pozamiatane i piwo wyjdzie tragicznie słabe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
micheal_paku Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 (edited) Dobrym budżetowym sposobem na chłodzenie jest wanna z butelkami z lodem. Kilka zamrożonych butli lub kostki lodu w tych foliowych opakowaniach. Za 15szt woreczków zaplacisz z 3pln. Ja wsypuje butelki i te woreczki i robi to swoją robotę. Oczywiście wszystko w wodzie Co do fermentacji w lato, musiszz zadbać o chłodzenie. Edited July 5, 2016 by Elvis Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekint Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Ja ostatnio robiłem piwko to fermentor z naciągniętym t-shirtem wstawiłem do miski z wodą i skierowałem na niego wentylator. Wiadro od czasu do czasu obracałem i dodatkowo skrapiałem koszulkę wodą. Nie wiem jaka była temperatura piwa ale termometr wsunięty pod t-shirta pokazywał w granicach15,..-17,..°C. Jedyny minus to że od czasu do czasu trzeba było wziąć spryskiwacz i pójść do łazienki i spryskać wiadro. Wadą jest to że pod wpływem strumienia powietrza koszulka dość szybko schła ale byłem zaskoczony że aż tak niskie temperatury pokazywał termometr, szczerze to liczyłem że ten sposób ochłodzi ze 2°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Witam. Noce nie są upalne, możesz wystawiać fermentor na powietrze, delikatnie przenosząc w trakcie fermentacji przez pierwsze najważniejsze dni. Oprócz skrzyni ja stosowałem jeszcze - jak napisali wyżej miski z wodą + zamrożone butelki. Można też na szybko do pudełka kartonowego z petami zamrożonymi, nie da to efektu tak jak w styropianie, ale zawsze coś. Można też przyłożyć coś zamrożonego do fermentora, owinąć kocem termicznym, czy jakaś karimatą itp. na pewno kilka stopni taka metoda zbije. Z tą koszulką mokrą też niby coś daje, ale z doświadczenia nie wiem, nie próbowałem. Co ważne dla fermentacji najlepiej utrzymać w miarę stałą, nie za wysoką temperaturę na początku, dla lekkich piw 10-12 blg - może 4-5 dni? dla bardziej ekstraktywnych trochę dłużej. Np w moich piwach teraz cicha przebiega w temp. pokojowej +/- 25 stopni. Zobaczę czy powstały jakieś większe wady przy konsumpcji, jak piwo się trochę ułoży. Minusem za to jest, że chmieliny nie opadają przy chmieleniu na zimno, muszę robić "coldcrush" przynajmniej na dobę/dwie - 4 pety 1,5 litra do styropianu, zmiana co 8-12 godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Dobrze sklejona i uszczelniona silikonem skrzynia styropianowa z dwoma butelkami 1,5 litra PET przy temperaturze 26 st. C dawała 12-15 st. C wewnątrz. Przy wymianie co 24 h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted July 5, 2016 Author Share Posted July 5, 2016 Piwo stoi na dworze... Temperatura już trochę spada. Piwnicy niestety nie mam. Zaopatrzę się w styropianowe pudło i butelki z lodem. A kolejne mocne piwo zrobię w zimę jak będę mógł fermentować je w 10-15 stopniach cały czas. Na błędach się człowiek uczy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now