Hopman Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Witam, tak się złożyło, że w najcieplejszy miesiąc roku uwarzyłem RISa. Piwo zaczęło niedawno fermentować tylko... o ile udało mi się schłodzić go do temp. jaką miałem obecnie w najzimniejszym pomieszczeniu w domu czyli 24 stopnie, to po kilkunastu godzinach fermentacji na termometrze naklejonym na fermentorze wyszło poza skale co oznacza, że piwo ma temp ok. 30 stopni... I pytania mam dwa: 1. Jak może wpłynąć taka temperatura na smak piwa ? 2. Jak chłodzić piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Skrzynia styropianowa plus mrożone butelki z wodą manhat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 1. Jak może wpłynąć taka temperatura na smak piwa ? Ostry, alkoholowy, bimbrowy, rozpuszczalnikowy... 2. Jak chłodzić piwo ? Szybko i do wymaganego poziomu czyli do dolnej granicy pracy użytych drożdży - chłodnica zanurzeniowa, najlepiej karbowana nierdzewka. Jak utrzymać niską temperaturę fermentacji? Poza fermentowaniem w lodówce, w piwnicy, najpopularniejszym sposobem jest umieszczenie fermentora w skrzyni ze styropianu ze schłodzonymi butelkami z wodą. Poczytaj, popatrz, są zdjęcia i rysunki na forum. PS. tak się złożyło, że w najcieplejszy miesiąc roku uwarzyłem RISa Żona kiedyś powiedziała, że wyszła na zakupy i całkiem przypadkiem kupiła sobie kurtkę. Jest olbrzymia szansa, że zmarnowałeś słody, chmiel i drożdże nie planując odpowiedniego miejsca na fermentację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Na szybko,to do wanny lub miski z wodą, ew.plus owiniecie mokrym ręcznikiem, gdzie woda parując odbierze trochę ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 W RISie masz jeszcze większą produkcję estrów i alkoholi wyższych ze względu na ekstrakt, jak jeszcze przy tym uciekła Ci temperatura do 30C to już jest niestety pozamiatane i piwo wyjdzie tragicznie słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Dobrym budżetowym sposobem na chłodzenie jest wanna z butelkami z lodem. Kilka zamrożonych butli lub kostki lodu w tych foliowych opakowaniach. Za 15szt woreczków zaplacisz z 3pln. Ja wsypuje butelki i te woreczki i robi to swoją robotę. Oczywiście wszystko w wodzie Co do fermentacji w lato, musiszz zadbać o chłodzenie. Edytowane 5 Lipca 2016 przez Elvis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekint Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Ja ostatnio robiłem piwko to fermentor z naciągniętym t-shirtem wstawiłem do miski z wodą i skierowałem na niego wentylator. Wiadro od czasu do czasu obracałem i dodatkowo skrapiałem koszulkę wodą. Nie wiem jaka była temperatura piwa ale termometr wsunięty pod t-shirta pokazywał w granicach15,..-17,..°C. Jedyny minus to że od czasu do czasu trzeba było wziąć spryskiwacz i pójść do łazienki i spryskać wiadro. Wadą jest to że pod wpływem strumienia powietrza koszulka dość szybko schła ale byłem zaskoczony że aż tak niskie temperatury pokazywał termometr, szczerze to liczyłem że ten sposób ochłodzi ze 2°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Witam. Noce nie są upalne, możesz wystawiać fermentor na powietrze, delikatnie przenosząc w trakcie fermentacji przez pierwsze najważniejsze dni. Oprócz skrzyni ja stosowałem jeszcze - jak napisali wyżej miski z wodą + zamrożone butelki. Można też na szybko do pudełka kartonowego z petami zamrożonymi, nie da to efektu tak jak w styropianie, ale zawsze coś. Można też przyłożyć coś zamrożonego do fermentora, owinąć kocem termicznym, czy jakaś karimatą itp. na pewno kilka stopni taka metoda zbije. Z tą koszulką mokrą też niby coś daje, ale z doświadczenia nie wiem, nie próbowałem. Co ważne dla fermentacji najlepiej utrzymać w miarę stałą, nie za wysoką temperaturę na początku, dla lekkich piw 10-12 blg - może 4-5 dni? dla bardziej ekstraktywnych trochę dłużej. Np w moich piwach teraz cicha przebiega w temp. pokojowej +/- 25 stopni. Zobaczę czy powstały jakieś większe wady przy konsumpcji, jak piwo się trochę ułoży. Minusem za to jest, że chmieliny nie opadają przy chmieleniu na zimno, muszę robić "coldcrush" przynajmniej na dobę/dwie - 4 pety 1,5 litra do styropianu, zmiana co 8-12 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Dobrze sklejona i uszczelniona silikonem skrzynia styropianowa z dwoma butelkami 1,5 litra PET przy temperaturze 26 st. C dawała 12-15 st. C wewnątrz. Przy wymianie co 24 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Piwo stoi na dworze... Temperatura już trochę spada. Piwnicy niestety nie mam. Zaopatrzę się w styropianowe pudło i butelki z lodem. A kolejne mocne piwo zrobię w zimę jak będę mógł fermentować je w 10-15 stopniach cały czas. Na błędach się człowiek uczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się