Pan Łyżwa Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 O producenta: An ale strain of Norwegian origin that has an astoundingly wide temperature range (62F-98F) with little difference in flavor profile across the whole range. Temperature control is unnecessary with this strain. It has a unique fruitiness that makes it complementary to modern hop varieties. Details Flocculation:Medium-High Attenuation:75-85% Temperature Range62-98° F (16-37° C) Alcohol Tolerance:11% ABV Omega Yeast Labs Exclusive Od milk the funk: Stein Langlo's Stranda Kveik NCYC 4021 - Only one strain of S. cerevisiae could be revived from this kveik. [5]Also available from Omega Yeast Labs as "HotHead Ale" OYL-057. Ode mnie: Szczep faktycznie odfermentowuje na poziomie podanym przez producenta. Bardzo żarłoczny, szybko startuje nawet przy underpitchingu. Ja zazwyczaj zadawałem drożdże w temperaturze 35°C, ale zadawałem też w 30. Samą fermentacje prowadziłem w około 30°C. Nie miało to jakiegoś wpływu na samą fermntację. Profil cytrus, gruszka, ananas. Podbija chmielowość. Sam styl bazowy do wykonania na tych drożdżach (kveik) raczej do potraktowania jako ciekawostka. Flokulacja jest dość zmienna, drożdże mają tendencje do zbijania się w grudy jak w twarożku wiejskim, aczkolwiek piwa na nich wychodziły mi perfekcyjnie klarowne jak i bardzo zamglone. Raz szczep wyprodukował mi siarkę. cml, Undeath i camilos 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Nie dają wad typowych dla fermentacji w takich temperaturach, takich jak guma balonowa, fuzle, tona estrów, itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Nie Bart3q, jest czysty bez problemów. Jak chcesz, mogę dać fiolkę do ciebie przez pocztę. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Dzięki Bret We Wrocławiu też mamy do nich dostęp, i nawet piłem piwo na nich. Z tym że to piwo było fermentowane w zimnym zakresie, a byłem ciekawy jak na ciepło się zachowują. Jeśli tak jak mówicie, to idealne drożdże na lato! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Jak sie wypowiada pewien pan norweg, nie dokładnie o tym szczepie, ale o jednym z kveików, on fetmentuje w 38°C ale jego brat w 43°C bo bardziej owocowe lubi. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Na tym blogu jest sporo apropo tej rodziny drożdży: http://www.garshol.priv.no/blog/291.html Tu jeden z kolegów z forum odwalił kawał dobrej roboty: http://www.piwo.org/topic/10465-brasserie-lodzermensch/?p=352280 A tu jeszcze link do Milk the funk: http://www.milkthefunk.com/wiki/Kveik bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 ciekawy ten szczep. Można to gdzieś w Polsce kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Ja kupiłem saszetka w Stanach i Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Nie wiem jaki drożdze to jest, bo są 5+ rodzaje kveik. Edytowane 25 Lipca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Co do tych FM53 , pytałem fermentu o to który to szczep, ale nie odpowiedzieli. ja osobiście obstawiam, że to któryś z poniższych: Sigmund Gjernes's Voss Kveik The NCYC found that a sample of Sigmund Gjernes's kveik was made up of three strains of S. cerevisiae. No bacterial contamination was found. DNA fingerprinting found the strains to be closely related [6]. See Larsblog Kveik analysis report for more information. NCYC 3995 - original sample of kveik containing three strains of S. cerevisiae. NCYC 3996 - 1st isolate in the 3995 blend. NCYC 3997 - 2nd isolate in the 3995 blend. NCYC 3998 - 3rd isolate in the 3995 blend. Fermentum lubi wybierać sprawdzone szczepy, a te z Voss są dostępne w The Yeast Bay oraz w Omega Labs, ale pod numerem 062. Co do samych Hot Head, na stronie Omega Labs jest oznaczony jako ekskluzywny szczep, co pozwala sądzić, że inni do nie mają. A tu jeszce taki zabawny filmik z drożdżakami. Ja kupiłem saszetka w Stanach i Ostatnio Fermentum Mobile wprowadziło do oferty fm53 Kveik Nie wiem jaki drożdze to jest, bo są 5+ rodzaje kveik. Co do ilości szczepów, według Milk The Funk zarejestrowanych jest 20 szczepów i 3 blendy w banku. Edytowane 25 Lipca 2016 przez Pan Łyżwa camilos i BretBeermann 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Da się te HotHeady dostać gdzieś w Polsce? Jest na rynku jakaś lepsza alternatywa dla fermentacji w temperaturze otoczenia >20C? Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Są FM-owskie Kvieki. A te HH możesz odzyskać z butelki: Sposób nie jest ciężki. Właśnie testuje te drożdże, które Daniel odzyskał z butelki i w fermentorze jadą równo, pachną mega owocowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Mam wrażenie, że piwa na tych kveikach dość dobrze znoszą czas, po pół roku lekkie apy/kwasy nadal są ok. Szkoda, że profesja zaczęła pasteryzować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Godzinę temu, Glowa napisał: Mam wrażenie, że piwa na tych kveikach dość dobrze znoszą czas, po pół roku lekkie apy/kwasy nadal są ok. Lekkie zagrodowe też dobrze smakuje #56 Gry Set 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 1 godzinę temu, Glowa napisał: Mam wrażenie, że piwa na tych kveikach dość dobrze znoszą czas, po pół roku lekkie apy/kwasy nadal są ok. Szkoda, że profesja zaczęła pasteryzować. @Glowa osobiście uważam, że bardzo dobrze, że Profesja zaczęła pasteryzować, zwłaszcza, że chce coś wypuszczać na Saccharomyces Ludwigii, ale nie o tym. Sytuacja z dostępnością drożdży płynnych na naszym rynku jest po prostu słaba. Trzeba się uciekać do odzyskiwania z butelek ;). Ale jak tak przeanalizować sytuację, to chyba nie ma co się dziwić. Sami piwowarzy w większości i niestety ciągle, uznają drożdże płynne za trudne, mam też wrażenie, że trochę się ich boją. Z punktu widzenia sprzedawcy, są ryzykowne, bo każda niesprzedana paczka to strata, trzeba też sprzedać je szybko w porównaniu z suchymi. Kolejna sprawa to trendy, co roku można zauważyć modę i fascynację jakimś stylem. Jak sprzedawca nie trafi w szczepy to po prostu nie zejdą i traci na interesie. Drożdże płynne zajmują dużo miejsca, jeżeli chodzi o przechowywanie. Są trudne w transporcie. Nie można ich wysyłać w każdy dzień, bo muszą dojść szybko, nie mogą weekend leżeć w sortowni. Jest duże ryzyko w przypadku jak wysyłka odbywa się w gorące miesiące. Nikt o zdrowych zmysłach nie zamówi ich wysyłkowo w miesiące zimowe bo mogą zamarznąć. To tylko tak z grubsza. Zatem na przedstawicielstwo Omegi czy też Imperiala raczej nie ma co liczyć (aczkolwiek wiem, że próby rozmów były). A nóż, widelec, może się jeszcze uda. Tak sobie głośno myślę, że takie szczepy jak HotHead czy też Hornindial, albo Loki od Imperiala mogłyby sporo namieszać. Zero zabawy w startery, lejesz prosto z paczki, kontrola temperatury to w zasadzie owinięcie kocem fermentora. Nie mają też wyeksponowanego tego charakterystycznego smaku jak Voss kveik. Brzeczkę schłodzisz do tych 30 stopni nawet latem, raj dla wyżej wymienionych szczepów. Świetnie grają z chmielami nowofalowymi. Najbardziej w tej sytuacji jest poszkodowany @Lasek, bidulek musi tym samolotem te paczki targać ;). @Glowa prawdopodobnie HH miałeś właśnie z tej linii dystrybucji norwesko-lotniczo-polskiej. Wiem, że we Wrocławiu, lub okolicy ten szczep w swoich bankach powinny mieć przynajmniej dwie osoby. Jeżeli chcesz mogę zagadać i jak jeszcze je trzymają to pewnie uda się jakoś go dostać. Warunkiem jest ogarnięcie stopniowanego startera. Względnie poczekasz do początku lata, wtedy najczęściej odpalam go ze swoich mrożonek, wtedy mogę wysłać. Glowa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 @DanielN dzięki za info - odezwę się jak przyjdą upały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 @DanielN Esencje smaku dealuje Imperialami, ale A43 nie mają w ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Moje małe spostrzeżenia po pierwszej warce na tych drożdżach: -starter śmierdział okrutnie jajem -drożdże mocno zwalniają na koniec -przy fermentacji w dolnym zakresie temperaturowym (u mnie około 22 stopni) piwno idealnie czyste, przy zlewaniu na chmiel 0 estrów itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Update po 3 warkach: - stosunkowo mało piany, 24 litry w wiadrze nie stanowiły problemu i nie wychodzą na spacer - kilkutygodniowa gęstwa to żaden problem dla tych drożdży, piwo wychodzi czyste - przy underpitchingu lag ok. 12h - przy standardowych temperaturach 20-22 stopni dają bardzo czysty profil, praktycznie 0 estrów - wyższe temperatury to estry jabłkowo - gruszkowe, dla mnie zbyt mdłe poza tym nie lubię tych owoców - bardzo szybka fermentacja - od zadania do rozlania max 10 dni przy wyższych blg - w brucie dały alkoholową goryczkę, ciężko powiedzieć dlaczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Mam pytanie, robicie starter z tych drożdży czy lejecie bezpośrednio z saszetki do wiadra z brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Nie wiem jak bardzo dostałeś je "skatowane" i z jakiego źródła, ale zazwyczaj ... W dniu 29.11.2019 o 13:15, golden_boy napisał: saszetki do wiadra z brzeczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ok. Dzięki za odpowiedź. Kupiłem w Twoim Browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się