kolomar Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Hej. Jak w temacie. Obiecałem sobie na wiosnę uwarzyć ze dwa Witki (bo wczesniej tego stylu nie warzylem) i zastanawiam się, czy warto zainwestować w płynne drożdże do tego stylu. Piłem Wita na suchych s-33 i bardzo mi smakował. Koelsch uwarzony na s-33 jak również na płynnych Wyeast (Koelsch) smakował równie dobrze, chociaż tu przyznam się, że nie porównywałem bezpośrednio tych piwek. Stąd moje pytanie, czy ktoś warzył Wita na suchych i płynnych i jak wypadło porównanie. Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Robiłem na suchych Brewferm Blanche i S-33 i w obu wypadkach byłem bardzo zadowolony. Polecam. Niestety z płynnym szczepem nie mam porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Robiłem na suchych Brewferm Blanche i S-33 i w obu wypadkach byłem bardzo zadowolony. Jak wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Do tej pory zrobiłem dwa Witbiery na S-33. Obydwa bardzo mi smakowały. Pomimo bardzo dobrych efektów następnego wita zrobię pewnie na płynnych (European Ale albo German Ale..), ot tak z ciekawości Edytowane 27 Stycznia 2010 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Hmm. 3:0 dla suchych. Ma ktoś jakieś doświadczenia z płynnymi w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Na płynnych też wychodzą niezłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Będąc ostatnio na "Małym spotkanku u Dori" miałem okazję porównać Jej witka na płynnych i swojego z dość podobnym składem, ale na S-33. Po mimo że mojemu chyba nic ze stylu nie brakowało to odpowiednie drożdże po prostu są nie do zastąpienia. Bukiet jest pełny i już. Jeśli chcesz to możesz zaszczepić dla porównania część tej samej brzeczki dwoma różnymi szczepami. Zapewniam Cię odczujesz to bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Na płynnych też wychodzą niezłe Nie sposób się z Tobą nie zgodzić, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Cześć. A ja jestem własnie ciekaw Brewferm Blanche. Miałem gęstwę Wyeast 3944 Belgian Witbier od Dori i jakoś niespecjalnie te drożdże do mnie przemówiły, a zwłaszacza ich tempo fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Cześć.jakoś niespecjalnie te drożdże do mnie przemówiły, a zwłaszacza ich tempo fermentacji. A dziwisz się? Przecież Dori wpierw je katowała, a gdy zrobiły swoje oddała w obce ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 a mi na Brewferm Blanche piwa wyszły jakieś dziwne,mają lekki zapaszek kanałowy (podczas fermentacji dawało ostro siarkowodorem i jakoś ten siarkowodór został ,może przez to ,ze nie robiłem cichej),ale w smaku są ok,choć też bez specjalnych fajerwerków,piwa szybko sie klarują. przymierzam się do płynnych,jak temperatura trochę spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się