kondek Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Zastanawiam się nad zarazem dokładną i prostą metodą pomiaru temperatury brzeczki w fermentatorze. Wiele osób izoluje sondy termometrów przy ściance fermentora, ale jak dokładne są takie pomiary? Myślałem nad wykorzystaniem termometru typu: http://allegro.pl/zw9-termometr-elektroniczny-z-sonda-50-70c-i6346399498.htmlwrzucając do wiadra końcówkę wraz z kawałkiem kabla (po dezynfekcji), będzie to bezpieczne dla piwa? Wykorzystałbym termometr ze szpikulcem, ale fermentor mam w styropianowej skrzyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Myślę nad tym samym. Zastanawia mnie, czy sonda po zamoknięciu nie będzie działała. I czy można wierzyć w dokładnośc pomiaru 0.1 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Myślę nad tym samym. Zastanawia mnie, czy sonda po zamoknięciu nie będzie działała. I czy można wierzyć w dokładnośc pomiaru 0.1 st. C. teoretycznie te sondy są przeznaczone do trzymania w akwariach, więc sama wilgoć - woda nie powinna wpływać negatywnie. teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 A u mnie to wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Ja wrzuciłem sondę (termometr z Ikea) do piwa przez otwór na rurkę fermentacyjną uszczelniony watą. Wygodne i skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Ja wrzuciłem sondę (termometr z Ikea) do piwa przez otwór na rurkę fermentacyjną uszczelniony watą. Wygodne i skuteczne. on jest o tyle fajny, że metalowa część jest naprawdę długa, mam pewne obawy co do maczania przewodu z tworzywa sztucznego w fermentującym piwie. przydałoby się znaleźć sposób na zabezpieczenie go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Będzie to bezpieczne dla piwa, spokojnie możesz koniec sondy zanurzyć w piwie. Co do przyklejania sondy na ściankę fermentora, to sam tak robię i nie narzekam, znajomy testował sterując temperaturą, ta ze środka fermentora powielała się z tą ze ścianki (zaizolowanej). Także śmiało kondek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Ja przykleja srebrną taśmą do fermentora. Robiłem test że jeden termometr miał sondę w środku zaś drugi przyklejony. W czasie burzliwej ten w środku pokazywał mi o 0.5C więcej. Zaś po burzliwej było to samo. Dodam że test przeprowadziłem w lodówce ze styropianu. kondek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Moim zdaniem, niepotrzebnie kombinujecie. Temperatura fermentacji jest wyższa o 2-3 stopnie od temperatury otoczenia fermentora. Jeśli ktoś przykleja termometr do wiadra, to pół biedy, ale jeśli wrzuca do wiadra, to prosi się o infekcję. A termometry z Ikei jak dostaną wilgoci, to pokazują baaardzo dziwne temperatury. Miałem je dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Moim zdaniem, niepotrzebnie kombinujecie. Temperatura fermentacji jest wyższa o 2-3 stopnie od temperatury otoczenia fermentora. Jeśli ktoś przykleja termometr do wiadra, to pół biedy, ale jeśli wrzuca do wiadra, to prosi się o infekcję. A termometry z Ikei jak dostaną wilgoci, to pokazują baaardzo dziwne temperatury. Miałem je dwa. Nie zawsze są to 2-3 C. Miałem piwa co potrafiły być 5-6 a nawet raz 8C od temperatury otoczenia... Wszystko zależy od drożdży i intensywności fermentacji. Co do ikeowskich termometrów trzeba po prostu zabezpieczyć sondę i będzie dawała radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się