dudi Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Witajcie, to mój pierwszy post a ja mam na imię Grzesiek. Niedawno zakupiłem zestaw startowy BA z browamator.pl razem z Finlandia premium lager jak doczytałem z drożdżami górnej fermentacji. Powiedz cię mi czy uda mi się z fermentacją w pokoju gdzie mam 23C? Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Cześć. Udać się uda, przefermentuję. Jednak piwo pozostawi wiele do życzenia. Z tego co się orientuje to nadeszła fala upałów, bez lodówki czy chłodnej piwniczki ciężko będzie zrobić dobre piwo. Zmontuj sobie lodówkę ze styropianu : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Chyba wstrzymam się do ochłodzenia klimatu, chciałbym dopilnować wszystkich czynników wpływających na smak piwa, powiedz mi jaka optymalna temp. jest potrzebna? 20C? Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Jakie masz drożdże masz w zestawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) No name, wiem tylko że górne jak pisałem. Sorry, Kuivahiiva 5g SB P6011 Tak pisze ba opakowaniu. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) powiedz mi jaka optymalna temp. jest potrzebna? 20C? Poniżej 20 stopni. najlepiej 16-18. Chociaż w 20 też wyjdzie, tylko bardziej estrowe. Przeczytaj sobie i przeanalizuj http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki E: Jak Ci się nie śpieszy to poczekaj na lepsze warunki. Piłem przedwczoraj pierwsze piwo kolegi z puszki - bitter. Fermentował w temp. pokojowej, tj. 23-25 stopni i ja bym się zraził do warzenia po degustacji ;P Dało się wypić, ale piwo z przeogromnymi wadami po fermentacji. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Pindin dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Ciężko coś znaleść o tych drożdżach, nie wiadomo jakie producent teperatury zaleca, ale tak jak pisał kolega wyżej, czekaj na ochłodzenie albo buduj skrzynię, może jakaś szafka do której zmieścisz fermentor + zamrożone pety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zdecydowanie poczekam, dzięki koledzy dopiero raczkuje w temacie. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Pytanie nr 2. Czy zamiana drożdży Kuivahiiva 5g SB na safale S-04 da odczuwalną zmianę w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Czy zamiana drożdży Kuivahiiva 5g SB na safale S-04 da odczuwalną zmianę w smaku? a tego to chyba się nie da stwierdzić, bo niewielu zapewne świadomie używało tych egzotycznych drożdży Tak więc myślę, iż chyba nas przeceniasz w zakresie wróżbiarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 5g sucharów to trochę mało przy założeniu 20l 10blg. Jeśli masz S-04 to ja bym ich użył i starał się trzymać fermentor w temperaturze otoczenia nie przekraczającej 18st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Dzięki, dużo czy mało nie wiem, narazie kierowałem się instrukcja podaną do zestawu. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) Może z tymi drożdżami z zestawu niewiele osób miało do czynienia, ale trzeba brać pod uwagę, że drożdże dodawane do brewkitów:- przeważnie nie są wybitne (często jakiś "no name" i też niewiele można o nich wyczytać)- może ich być mało (np. 5g, podczas gdy typowa paczka drożdży to 10-12,5g)- mogą być w słabej kondycji (warunki i czas przechowywania brewkitu)Dlatego i tak najlepiej mieć w pogotowiu jakieś inne drożdże gdyby tamte nie chciały ruszyć lub już na etapie uwodnienia okazało się, że ledwo żyją.Jeżeli chciałbyś uwarzyć wcześniej to możesz spróbować z drożdżami o wyższym zakresie temperatur np. Mauribrew Ale - producent podaje, że pożądany profil smakowy osiągają w zakresie 16-24 C. A co do instrukcji z zestawu to z tym też trzeba uważać, bo często te instrukcje nie są najlepsze i mogą wprowadzać w błąd (np. co do sposobu zadawania drożdży, czasu fermentacji). Edytowane 28 Sierpnia 2016 przez Wilczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Pytanie nr 2. Czy zamiana drożdży Kuivahiiva 5g SB na safale S-04 da odczuwalną zmianę w smaku? Wrzuć zdjęcie opakowania, może ktoś coś więcej wykombinuje co to za drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Wilczur - dzięki za info. Jednak zrobię jak piszesz i dokupię paczkę drożdży aby mieć w pogotowiu albo zostawię z zestawu na czarną godzinę. Marcin_K - nie ma sensu abym wrzucał zdjęcie bo opakowanie to biała saszetka z nadrukiem j.w. Pytanie nr 3. Czy waszym zdaniem powinienem zadać drożdże suche w ilości 12,5g czy do mojej brzeczki w ilości 20L starczy 5g jak w zestawie? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 to biała saszetka z nadrukiem j.w. a Kuivahiiva to znaczy "drożdże suche" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 dokładnie jak wyżej pisałem "Kuivahiiva 5g SB P6011". Może pomożesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Już pisano, żeby raczej zastosować drożdże "znane". Wg mnie to "lager" na górniakach już jest nieporozumieniem, ale jeśli już to to drożdże neutralne np. Danstar Nottingham. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Pytanie nr 3. Czy waszym zdaniem powinienem zadać drożdże suche w ilości 12,5g czy do mojej brzeczki w ilości 20L starczy 5g jak w zestawie? 5g sucharów to trochę mało przy założeniu 20l 10blg. Użyj kalkulatora np. MrMalty to dowiesz się ile ich potrzebujesz co do grama ale miej świadomość, że możesz popełnić kilka błędów (chociażby brak/kiepskie napowietrzenie czy brak rehydratyzacji) i lepiej będzie je skompensować nieco większą ilością. Co do tych nieszczęsnych drożdży z zestawu to nic o nich nie ma w internecie ale na forum znajdziesz co najmniej 3 tematy konkretnie o tym brewkicie więc sobie je przejrzyj, może coś tam znajdziesz, może wciąż dodają do niego takie same drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 hej, jako że temat świeży (tak jak i ja - pierwsza warka jeszcze przede mną ), to będę miał parę pytań na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi pomimo przekopania dość sporej ilości tematów forum. Za parę dni planuję nastawić jakiegoś lagerka z brewkitu (póki co). Planuję go wystartować na drożdżach Fermentis W34/70. Mam zbudowane już pudło ze styropianu, obecnie trwają testy z temperaturą, tak coby fermentację utrzymać na poziomie koło 10°C. Jako że w pierwszym strzale nie planuję chmielenia na zimno, to zbytniego sensu chyba w przelewaniu na cichą nie widzę - więc przetrzymam wszystko w jednym fermentorze przez jakieś 3-4 tygodnie. I teraz pytania: 1. Podczas cichej (czyli powiedzmy po 10 dniach jak już będę wiedział że burzliwa się zakończyła) jaki zakres temperatur jest optymalny? Z tego co czytałem, wraz z upływem czasu temperaturę można podnosić, tylko teraz pytanie - podnosić z tych 10 do powiedzmy 15 pod koniec całej fermentacji (3-4 tydzień)? 2. W kwestii klarowności piwa - jako że wszystko będzie się odbywało w jednym zbiorniku - czy będzie to miało duży wpływ na klarowność piwa? Czy jeśli da się czas na przerobienie drożdżom wszystkiego - bardziej zależy mi na tym żeby piwko było dobre a nie szybko zrobione - to również będzie to miało przełożenie na czystość piwa? Czy może lepiej przelać na cichą do drugiego fermentora pomimo żadnych dodatków do chmielenia na zimno? 3. Butelkowanie - czytałem gdzieś, że dobrze jakby po zabutelkowaniu piwo trzymać przez jakiś czas (2 tygodnie) w możliwie niskiej temperaturze - planuję trochę poniżej 10* ale raczej powyżej 5*. Wystarczy to? 4. W kwestii twardości wody - da się znaleźć wodę marketową z poziomem mineralizacji ok 250 mg/l. Próbował ktoś może traktować taką wodę prostymi filtrami Brita żeby jeszcze wodę trochę zmiękczyć? Mam nadzieje że pytania są jasno postawione, jak trzeba to będę się starał doprecyzować. Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 1. Można i tak, byle powoli. 2.Piwo będzie klarowne na tych drożdżach bez przelewania. Czas pomoże. 3. Po zabutelkowaniu piwo musi się nagazować (przefermentować cukier dodany do refermentacji), więc raczej powinno stać w wyższej temperaturze. Po nagazowaniu warto dobrze schłodzić przez pewien czas. 4 A co się wodą przejmujesz. Rozpoznasz różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 @Asadam - dzięki za odpowiedzi w kwestii wody to tylko bardziej ciekawość. jakbym miał się wodą przejmować to raczej nie przy piwie z brewkitu - może kiedyś jak się przeskoczy na wyższy poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Nie podejrzewam, aby fermentacja lagera skończyła się po 10 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Nie podejrzewam, aby fermentacja lagera skończyła się po 10 dniach. niewykluczone - rzuciłem na zasadzie powiedzmy po 10 dniach - a jak będzie w rzeczywistości to wyjdzie w praniu po pomiarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Witam ponownie, od soboty temp. wreszcie zejdzie po niżej 20C czekam już prawie 20 dni na pierwszą warkę. Jest szansa na utrzymanie w pokoju do 20C czyli ruszam Plan jest następujący: 1) W zimnej wodzie (2L) rozpuszczam 1KG mieszanki glukoza-ekstrakt słodowy, podłączam palnik i dodaje podgrzaną zawartość Finladnia Lager Premium, całość zagotowuje aby brzeczkę wysterylizować. 2) Brzeczkę wlewam do fermentora (wysterylizowanego oxi one jak i wszystkie elementy które mają kontakt z piwem) a do niej dolewam zimnej wody źródlanej z ok 1m aby napowietrzyć całość, jak temp. brzeczki spadnie do ok 20C to dodaje drożdże* * drożdże wybrałem safale 04 te z puszką zachowam jako zapas. 3) po dodaniu roztworu z drożdżami całość dokładnie mieszam i zamykam deklem i zakładam rurkę fermentacyjną, wcześniej mierze BLG i zapisuje. 4) po około 7-10 dni mierze BLG jak spadło poniżej 3 to zlewam brzeczkę z nad osadu po drożdżach na cichą fermentację która będzie trwać ok 7 dni. 5) do re fermentacji użyje cukru stołowego ponieważ nie wpłynie on znacząco na walory smakowe piwa, cukier rozpuszczę w ciepłej wodzie, całość ostudzę i wleje do fermentora z kranikiem, po czym delikatnie aby nie napowietrzyć brzeczki zleje ja do fermentora z roztworem cukru aby całość się dokładnie wymieszała. 6) do wysterylizowanych butelek wlewam piwo i zostawiam ok 5 cm luzu po czym kapsluje. transportery zostawiam w tem. pokojowej na ok 7 dni po czym całość przenoszę do chłodnej piwnicy na ok 2 miesiące. Dziękuje tym którzy czytali moje wywody i proszę o poprawę jak się gdzięś mylę. Edytowane 14 Września 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się