dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Liczyłem na wyjątkowość tych drożdży, obym był złym prorokiem, ale jak na razie (próbując startera) niczym się specjalnym mnie nie zaskoczyły,wiem ,że starter i tak krótki czas to nie najlepszy sposób na określenie charakteru, prowadzony był bez mieszania (taka mini warka tygodniowa). Pewnie za 3 tygodnie napiszę coś więcej, co do tych jajec; słabo, bo miałem plan dać te drożdże do kwaśnego piwa, a jajca w kwaśnym to jest totalna porażka no i mam wątpliwości, przerabiałem to na german ale i gwoździach+ banany. Zrobiłem normalne, jasne, lekko chmielone piwsko, bez żadnych udziwnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 U mnie owocowość wyszła po 9 miesiącach w butelce. Jajec nie miałem.Zobaczymy na barley winie co będzie po tym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 No to czas na uzupełnienie , pierwsze lekkie fermentowane w 35-30 sC (przez dwie doby pilnowałem temp.), potem opad, po miesiącu od butelkowania lekko mętne, smak podobny do german ale ,czyli takie winogrona białe z papy ,drugie fermentowane w normalnej temp. i jeszcze bardziej podobne do germańców, dziwaczne drożdże, przydatne bo można sobie fermentować normalne piwo w pokoju bez żadnych skrzynek, ale żeby urywały dupę, to nie bardzo, zwykłe york ale maja więcej owocowości czy jakiejś tam specyficzności,cholera wie jak to nazwać. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 dziedzicpruski jak ci się piana trzyma w tych piwkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Zamiast kveikow proponuję hotheady od omegi. Piwo smuklejsze bardziej wyrafinowane i owocowosc większą w górnych temp. W niskich podbijają chmielowosc czego kveik nie czyni. Pisane z ręki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Zamiast kveikow proponuję hotheady od omegi. Piwo smuklejsze bardziej wyrafinowane i owocowosc większą w górnych temp. W niskich podbijają chmielowosc czego kveik nie czyni. Pisane z ręki... Idzie je kupić u nas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Zdziwił bym się. Mnie nawet w USA się nie udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Gęstwą mogę podzielić się we Wrocławiu. Pisane z ręki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 9 godzin temu, INTseed napisał: dziedzicpruski jak ci się piana trzyma w tych piwkach? Raczej normalnie, żadnych widocznych anomalii nie zauważyłem jak na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 No to kolejne uzupełnienie; drożdże wylatują z mojego banku agarowego, piwa są mocno średnie, pewnie podobne by były na drożdżach babuni, nie mają żadnego charakteru, jakiegoś wyrafinowania, specyficznej nuty, nawet nie są chamskie w smaku... , są totalnie nijakie, początkowe "germance" uleciały, teraz o piwo nie smakuje nawet "piwskiem", do tego wylazł mi siarkowodór w kwasie po refermentacji. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 A tak się martwiłem że mi została niewykorzystana fiolka z zeszłego sezonu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 PIWA ZROBIONE NA FM53 KVEIK: 1. Pszeniczne, zacierane w 67 °C, fermentowane w około 25 °C, z 12,2 Blg zeszło do 2,9 Blg, neutralne w smaku, bez żadnych rozpuszczalników, nieprzyjemnych alkoholi. 2. Pszeniczne ciemne, zacierane w 65 - 67 °C, fermentowane w około 25 °C, z 12,5 Blg zeszło do 3,8 Blg, neutralne w smaku, bez żadnych rozpuszczalników, nieprzyjemnych alkoholi. 3. AIPA, zacierane w 67 °C, fermentowane w około 35 °C, z 18,2 Blg zeszło do 5 Blg, owocowe w zapachu, bez żadnych rozpuszczalników, nieprzyjemnych alkoholi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Które z tych piw ci najbardziej smakują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Domyślam się, że masz na myśli czy odczuwane są różnice wynikające z fermentacji w różnych temperaturach ? Mi smakują zarówno te fermentowane w około 25 °C i te w 35 °C, te drugie są może bardziej estrowe,owocowe ale ta różnica jest jak dla mnie naprawdę minimalna bo są dodane przecież chmiele które są u mnie na pierwszym planie. Może gdyby ktoś chciał zrobić eksperyment i porównać piwo ale bez dodatków chmieli to może byłyby te różnice bardziej odczuwalne. Ja w każdym razie jestem zadowolony z tych drożdży. Dodam, że są bardzo żarłoczne bo fermentacja burzliwa kończy się właściwie po 2-3 dniach, i blg ( mierzone spławikiem ze skalą odczytu co 0,1 Blg ) nie spada. Podczas fermentacji żadnych zapachów siarkowodorów nie uświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 (edytowane) Jeśli nie widzieliście to polecam w temacie Ogólnie to polecam cały kanał, naprawdę Panowie świetnie przygotowani i bardzo merytorycznie na różne piwne tematy. Edytowane 23 Lipca 2018 przez pajaczeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Domyślam się, że masz na myśli czy odczuwane są różnice wynikające z fermentacji w różnych temperaturach ? Mi smakują zarówno te fermentowane w około 25 °C i te w 35 °C, te drugie są może bardziej estrowe,owocowe ale ta różnica jest jak dla mnie naprawdę minimalna bo są dodane przecież chmiele które są u mnie na pierwszym planie. Może gdyby ktoś chciał zrobić eksperyment i porównać piwo ale bez dodatków chmieli to może byłyby te różnice bardziej odczuwalne. Ja w każdym razie jestem zadowolony z tych drożdży. Dodam, że są bardzo żarłoczne bo fermentacja burzliwa kończy się właściwie po 2-3 dniach, i blg ( mierzone spławikiem ze skalą odczytu co 0,1 Blg ) nie spada. Podczas fermentacji żadnych zapachów siarkowodorów nie uświadczyłem.Właśnie ciekawił mnie zapach twoich piwek. U mnie 100% wędzone zakryły. Pewnie dlatego że całą noc chłodze na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Zrobiłem na tych drożdżach 3 warki: 2x a'la Pale Ale, 1x a'la American Wheat i powiem Wam.. nie są złe. Fajne jest to, że można fermentować piwa w upały i (jeżeli się nie przypałęta jakaś infekcja), to wychodzą czyste. W smaku to te a'la Pale Ale mi bardzo przypominają wszystkie te, którym tu w UK nadają podtytuł "blood orange". Fajne drożdże na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 pytania mam. Czy butelkowanie piwa 16blg na tych drożdżach po 8 dniach to nie za mało? po 4 dniach w 38C blg stanęło, nie czuć aldehydu, stoi. sprawa nr2. czy warto dać je do 8C na dzień/2 żeby się wyklarowało? sprawa 3- gestwe traktować jak każdą inną? z pokoleniami nie zmieniają profilu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skg Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 To ja się dołączę - czy testował ktoś ten szczep pod kątem ekstremalnego underpitchingu? W internecie generalnie panuje zgoda, że wiele szczepów kveików potrafi prawidłowo przefermentować 20 litrów piwa po zadaniu łyżeczki gęstwy. Jak się ma do tego FM53? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Dawałem z fiolki. Ruszają bardzo szybko ze względu na temperaturę brzeczki. W okolicy 30C wlewałem.Nic złego oprócz posmaków winnych, estrowych nie miałem.U mnie piwa mało pijalne na nich były. Wole inny profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 4 godziny temu, INTseed napisał: Nic złego oprócz posmaków winnych, estrowych nie miałem. aha.... dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Jak nisko wam te drożdżaki schodzą? Nastawiłem cienkusza, w miarę słodko zacierany, po opisach liczyłem na odfermentowanie 65-70% max. W zasadzie skończyły w 3 dni i przez ponad tydzień stało na 62%. Po wrzuceniu chmielu obudziły się ponownie, dziś 84% i nadal pracują. Zamiast 2,5% alk. jest już 3,5%, to by było tyle z cienkusza. Edytowane 21 Czerwca 2019 przez ogoun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 w takiej brzeczce łatwiej się pracuję dlatego mogły zjeść nieco więcej, poza tym po wrzuceniu chmielu dostało się też nieco tlenu. No i ja bym stawiał na to że dopadł Cię hop creep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Jak nisko wam te drożdżaki schodzą? Nastawiłem cienkusza, w miarę słodko zacierany, po opisach liczyłem na odfermentowanie 65-70% max. W zasadzie skończyły w 3 dni i przez ponad tydzień stało na 62%. Po wrzuceniu chmielu obudziły się ponownie, dziś 84% i nadal pracują. Zamiast 2,5% alk. jest już 3,5%, to by było tyle z cienkusza.Jak robiłem w zeszłym roku na nich to robiły słodkie piwa. Może pomyśl o jakimś kupażu.Np. hibiskus z wodą w ilości 50% plus piwo 50%.Hibiskus możesz wsypać do zimnej lub gorącej wody.Zmiana koloru w kolor czerwony oraz smaku w strone cytryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaniczDoBrewdziej Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 W sobotę zadałem je do eksperymentalnego NEIPA. Starter od środy bez mieszadła sobie fermentował w kolbie 1L. Aromat piękny, owocowy. Do brzeczki zadałem całość. Ruszyły w sobotę błyskawicznie po zadaniu, jak żadne wcześniej, bodajże po niecałej godzinie. Fermentują w temperaturze pokojowej, czyli 25-26 stopni. Drugiego dnia zaczęło strasznie jajcem walić czy powinienem się niepokoić czy dać mu czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się