Marval Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Witajcie! Szykuję się do zrobienia piwa w stylu IPA, ale zależy mi bardzo na słomkowej barwie, im jaśniej tym lepiej. Dlatego pytam bardziej obeznanych w słodach: czy mogę zamiennie stosować słód pilzneński i Pale Ale? Pilzneński jest jaśniejszy i dlatego chciałbym użyć go w zasypie 70%. Resztę stanowiłby słód pszeniczny, żeby nie było zbyt nudno I teraz drugie pytanie: czy w takim razie nie wykorzystując słodów Pale Ale mogę swoje piwo klasyfikować w stylu IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Jeśli to ma byc IPA to nie, jeśli AIPA to może. Aczkolwiek przy ok 15Blg słomkowej barwy i tak nie uzyskasz na słodzie pilzneńskim, może na ryżu i cukrze. Edytowane 5 Października 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Jeśli to ma byc IPA to nie, jeśli AIPA to może. A o tym to nie wiedziałem Możesz coś więcej napisać w tym temacie? edit. doprecyzuję, dlaczego IPA nie może być na pilzneńskim? Edytowane 5 Października 2016 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Bo IPA oryginalnie jest stylem brytyjskim i na brytyjskim słodzie podstawowym jest warzona? O ile dobrze pamiętam czytalem artykuły z US gdy w wypadku braku brytyjskiego PA stosowano mieszankę 2row/pils i monacha zeby zbliżyć sie do smaku/aromatu/koloru. AIPA szczególnie wytrawniejsza, stawia na chmiel i odslodowe nuty nie są istotne, wiec pils/2row nadaje sie doskonale. Edytowane 5 Października 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Bo to nie będzie autentyczne i smak też nie ten. Pale Ale daje nuty biszkoptowe które są charakterystyczne dla stylu IPA, a którego na słodzie pilzneńskim nie uzyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Bo to nie będzie autentyczne i smak też nie ten. Pale Ale daje nuty biszkoptowe które są charakterystyczne dla stylu IPA, a którego na słodzie pilzneńskim nie uzyskasz. Co do Blg to liczyłem na 13 Więc tutaj już moja w tym głowa, żeby przy tym ekstrakcie zrobić kolor słomkowy Czyli robić na pilzneńskim i jak sprecyzować styl? Zazwyczaj AIPA to piwa robione przy użyciu amerykańskich chmieli, a u mnie takich nie będzie. Mogą się czepiać co do nazwy przyszli konsumenci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) No i widzisz. Ty pytasz o English India Pale Ale czy o American India Pale Ale? Jest bardzo duża różnica między tymi stylami. I tak jak mówi dzirk gently. Pale ale jest świetnym wyborem do IPA, bo jest bardziej ciasteczkowy, ciemniejszy i ma więcej charakteru, którego nie oczekujesz w AIPA. Oczywiście to zależy od piwowara, ale mnóstwo ludzi dużo bardziej ceni pilzneński w AIPA, a pale ale w IPA. Edytowane 5 Października 2016 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Generalnie staram się sklasyfikować styl, który mi wyjdzie zamierzam zrobić piwo prawie identyczne do IPA, ale bez użycia słodu pale ale. Nie robię piwa pod styl, ani też na żaden konkurs, ale chcę się trzymać reguł, więc nie nazwę tego piwa błędnie. Dlatego szukam teraz stylu, który byłby adekwatny do mojej kolejnej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) IPA to też sporo karmelu. Z pilzneńskiego i pszenicznego IPA nie zrobisz. Jak robisz piwo bezstylowe to nie szukaj stylowego nazewnictwa Edytowane 5 Października 2016 przez zygberto dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Pilzneński 85% i wiedeński 15% wyjdzie jasno, klarownie, na jasną AIPA będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Generalnie staram się sklasyfikować styl, który mi wyjdzie zamierzam zrobić piwo prawie identyczne do IPA, ale bez użycia słodu pale ale. Nie robię piwa pod styl, ani też na żaden konkurs, ale chcę się trzymać reguł, więc nie nazwę tego piwa błędnie. Dlatego szukam teraz stylu, który byłby adekwatny do mojej kolejnej warki Nazwij to Marval Pils Ale, będzie adekwatna nazwa do zawartości butelki. Jak chcesz zrobić prawdziwe IPA to lepiej kup słód Pale Ale i się pogódź z tym że to piwo nie powinno być słomkowe tylko raczej ciemnozłote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 IPA to też sporo karmelu. Z pilzneńskiego i pszenicznego IPA nie zrobisz. Z stwierdzeniem 'sporo karmeli' jakoś ciężko mi się zgodzić. Owszem English IPA ma ich więcej niż klasyczne AIPA, niemniej to jest nadal IPA więc chmiel powinien być na pierwszym planie. Mam wrażenie, że sporo osób źle interpretuje ten styl. Piłem ostatnio dwie komercyjne EIPA z polskich browarów i karmelu było tam tyle, że nie dało się tego przełknąć! Nawet w klasycznym ESB jest mniej karmelu! Ponadto historycznie EIPA było często warzone w 100% ze słodu extra pale ale czyli jaśniejszego niż klasyczny brytyjski pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Ok, masz trochę racji. Uprościłem swoją myśl. Nie chodziło mi o sam karmel tylko o solidną podbudowę słodową tworzoną między innymi przez słód pale i słody crystal. Jamil Zainasheff poleca ok. 8% słodów crystal o różnej barwie i ok. 5% słodu biscuit. Razem daje to bardzo złożony smak i bogaty charakter, o którym chciałem powiedzieć przez niedokładny skrót myślowy Mój błąd, nie bij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 IMHO, jezeli warzysz piwo dla siebie to mozesz zamienic Pale Ale na Pilznenski. Mozesz sobie je nazwac jak chcesz nawet IPA Ja robilem na pilznenskim NZIPA gdyz wlasnie chcialem uzyskac jak najjasniejszy kolor i zadnych posmakow karmelowych aby uzyskac tylko smaki i aromaty od chmielu nie polaczone z karmelem.Jezeli robisz na konkurs albo chcesz byc w stylu bo takie masz widzimisie to odpal pspd (www.pspd.org.pl/) i trzymaj sie podanych tam zalecen.A dla 100% purystow pozostaje tylko sciaganie wody w baniakach albo cysternach z Burton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Hopy summer ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Mam wrażenie, że sporo osób źle interpretuje ten styl. Piłem ostatnio dwie komercyjne EIPA z polskich browarów i karmelu było tam tyle, że nie dało się tego przełknąć! Nawet w klasycznym ESB jest mniej karmelu!W Polsce to nawet AIPA są w większości przekarmelowione, więc co dopiero mówić o EIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Generalnie staram się sklasyfikować styl, który mi wyjdzie zamierzam zrobić piwo prawie identyczne do IPA, ale bez użycia słodu pale ale. Nie robię piwa pod styl, ani też na żaden konkurs, ale chcę się trzymać reguł, więc nie nazwę tego piwa błędnie. Dlatego szukam teraz stylu, który byłby adekwatny do mojej kolejnej warki Nazwij to Marval Pils Ale, będzie adekwatna nazwa do zawartości butelki.Jak chcesz zrobić prawdziwe IPA to lepiej kup słód Pale Ale i się pogódź z tym że to piwo nie powinno być słomkowe tylko raczej ciemnozłote. Po raz kolejny mówię, że nie robię w tej chwili piwa pod styl, a chcę znaleźć styl, więc jak będę chciał uwarzyć IPA, to wiem co muszę dodać Ale dzięki za pomysł z Pils Ale! Pilzneński 85% i wiedeński 15% wyjdzie jasno, klarownie, na jasną AIPA będzie OK. O super, dzięki! pomyślę o tym. IMHO, jezeli warzysz piwo dla siebie to mozesz zamienic Pale Ale na Pilznenski. Mozesz sobie je nazwac jak chcesz nawet IPA Ja robilem na pilznenskim NZIPA gdyz wlasnie chcialem uzyskac jak najjasniejszy kolor i zadnych posmakow karmelowych aby uzyskac tylko smaki i aromaty od chmielu nie polaczone z karmelem. Jezeli robisz na konkurs albo chcesz byc w stylu bo takie masz widzimisie to odpal pspd (www.pspd.org.pl/) i trzymaj sie podanych tam zalecen. A dla 100% purystow pozostaje tylko sciaganie wody w baniakach albo cysternach z Burton Wiem, że mogę nazwać jak chcę, ale mimo wszystko trzymam się schematu i dzięki temu, że napisałem ten temat, to już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ Tak jak mówiłem, nie chcę na konkurs, a dla siebie Ale ciekawie! NZIPA będę chciał kiedyś zrobić Dzięki wszystkim za aktywność, znalazłem odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 To może zrób FAH www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Bartek Śliwiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ AIPA 13Blg bez amerykańskich chmieli? No nie za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ AIPA 13Blg bez amerykańskich chmieli? No nie za bardzo. Ironizująca wypowiedź, ponieważ tak mi doradziłeś Choć gdybym zmienił same chmiele na amerykę i dorzucił 0,8Blg to była by AIPA zgodnie ze stylem Ale teraz już całkiem serio to co nieco dowiedziałem się o IPA i AIPA dzięki Tobie, więc następnym razem będę ostrożniejszy To może zrób FAH www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Oooo coś w tym może być Ale chyba jednak użyję tego pale ale i nie uzyskam słomkowego, a zwyczajnie żółty przy dobrych wiatrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ AIPA 13Blg bez amerykańskich chmieli? No nie za bardzo. Ironizująca wypowiedź, ponieważ tak mi doradziłeś Ty żartujesz, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się