Enethion Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Mnie sie przydają strzykawki. Małe oraz setki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Potwierdzam! Też zakupiłem. Zwłaszcza taka 100 ml wychodzi dużo taniej niż "profesjonalne" syfony do zaciągania brzeczki/wina, a zachowanie sterylności procesu nadal lepsze niż przy zasysaniu ustami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja używam strzykawki do dozowania starsanu (mniejsza) i pobierania próbek piwa (większa). INTseed w poście #47 nie wymieniłeś gara, wężyków do transferu na ciepło i/lub zimno Ja bym dodał jeszcze zaworek grawitacyjny do rozlewu no ale nie każdy go używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Gar już kupiłem dwa posty wyżej. Drugi elektryczny severin do ważenia wczoraj. Wężyki nie podaje bo każdy ma inny montaż. Zastanawiam się czy idzie podłączyć chłodnice bezpośrednio do baterii w ścianie. Ale chyba perlator na to nie pozwoli więc trzeba będzie go odkręcać. O strzykawce bym nawet nie pomyślał. Na razie mam tylko do pobierania tą pipetkę z kompletu od refraktometra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja podłączam chłodnice pod prysznic w łazience. Odkręcam "wonsz" i zamiast niego chłodnica. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja pod zawór w ścianie (1/2 cala), do którego na codzień podpięta jest pralka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Wygodny sposób to podłączenie do wyjścia wody (np. pod zlewem) zaworu kombi w miejsce istniejącego przyłącza (np. do zmywarki). Dzięki temu zmywarka ma dalej wodę a my mamy dodatkowe wyjście, na które można nakręcić bolec szybkozłączki. Wtedy chłodnicę podpinamy tak jak wąż ogrodowy. Nie polecam odłączana istniejących sprzętów od wody za każdym razem gdy chłodzimy piwo, bo za którymś razem uszczelka już nie da rady i jak przegapimy to pocieknie. Np. taki zawór zda egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Bawie się tym termometrem który kupiłem i tak trochę się obawiam o jego reakcję. Czy każdy termometr po włożeniu do gorącej herbaty tak wolno wraca do temperatury pomieszczenia? Ta blacha na czujniku na to nie pozwala. Każdy tak ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Kazdy wraca po jakim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Czym filtrujecie gorące osady z brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ja niczym, robię whirpoola i dekantuję trzymając wężyk przy ściance gara. Możesz kupić od jednego z forumowiczów hopstopper za ok. 100zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Czym filtrujecie gorące osady z brzeczki? Duże sitko, które przykrywam gazą. Tylko w przypadku sporego chmielenia czasami się zapycha i trzeba trochę odczekać aż ścieknie... Aczkolwiek któryś z doświadczonych piwowarów z tego forum podobno w ogóle nie oddziela chmielin i wszystko idzie do fermentora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Czy ten zestaw po śrutowaniu można wysłać w jednym worku? Można prosić o instrukcję w jakich temeraturach je zrobić oraz w jakim czasie je chmielimy? Chce je dziś zamówić plus resztę sprzętu. Thx. https://www.piwnykraft.pl/mobile/pl/p/American-India-Pale-Ale-AIPA---17-BLG/337 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Czy ten zestaw po śrutowaniu można wysłać w jednym worku? Można prosić o instrukcję w jakich temeraturach je zrobić oraz w jakim czasie je chmielimy? Chce je dziś zamówić plus resztę sprzętu. Thx. https://www.piwnykra...PA---17-BLG/337 a to chyba sklep by trza pytać? 1. tak 2. pewnie dołączą intrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Czy ten zestaw po śrutowaniu można wysłać w jednym worku? Można prosić o instrukcję w jakich temeraturach je zrobić oraz w jakim czasie je chmielimy? Chce je dziś zamówić plus resztę sprzętu. Thx. https://www.piwnykraft.pl/mobile/pl/p/American-India-Pale-Ale-AIPA---17-BLG/337 Przecież jest opcja wyboru pakowania słodów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Chodzi o to że jeśli słody wrzucam od razu to po co przepłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Chodzi o to że jeśli słody wrzucam od razu to po co przepłacać. Myślę, że akurat tutaj nie będzie różnicy w cenie... A jeśli chodzi o wsypywanie wszystkiego za jednym zamachem: a ja wolałbym sobie powąchać każdy słód z osobna ^_^ Takie drobne przyjemności Zawsze możesz sobie przygotować słody w jednym pojemniku przed zacieraniem INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 O tym nie pomyślałem ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Ja wole osobno, bo gdy w ostatniej chwili bede chciał jakos zmodyfikować zasyp to mam dzięki temu taka szanse. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 13 Listopada 2016 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Zamówiłem aipe. Taki zestaw z instrukcją. Słód Pale Ale – 5,7 kg Słód Wiedeński - 0,5 kg Caramunich II - 0,35 kg Chmiel Warrior - 30g Chmiel Equinox - 50g Chmiel Palisade - 50g Drożdże - US-05 BLG – 17 IBU – 69 BARWA (SRM) - 20 Szczegóły zacierania: Zacieranie w 22 litrach wody w temperaturze: 67C – 60 minut 72C – 10 minut Podniesienie temperatury do 75C i filtracja Filtracja i wysładzanie do ok. 23-24 litrów brzeczki (zależnie od mocy grzania - w czasie gotowania ok. 3-4 litry odparuje) Gotowanie – 90 minut Chmielenie: 60 minut – Warrior 30g 60 minut – Equinox 10g 5 minut – Palisade 30g 0 minut – Palisade 10g 0 minut – Equinox 10g zimno – Equinox 30g zimno – Palisade 10g Fermentacja w temperaturze 18-19C (ok. 10 dni burzliwa, ok. 10 dni cicha). Czas fermentacji zależy od czasu pracy drożdży. Zalecane sprawdzenie ekstraktu. 1. Czy faktycznie mam podgrzac te 22l wody? Czytałem gdzieś że na 1kilo słodów mam podgrzać 3l wody. To by wyszło mniej niż w instrukcji. No i jeszcze trzeba dolewać wody w tracie filtracji. 2. Czy zacierając w tych temp. 67C i 72C mogę zamknąć garnek pokrywką czy musi być otwarty? 3. Jak będę już gotował brzeczke i dodawał chmiel to pokrywki się nie używa? 4. Czy palnik około 2.4 kW ogarnie to wszystko czy lepiej od razu grzałkę dokupić 2kW? Jak ustawiałem garnek na dwa palniki to końce palników stykają się z rogiem palnika. Nie wiem czy takie grzanie może być, czy się garnek stalowy nie zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linus Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Ad. 1. Masz rację, te 22 litry wody na 6,5 kg słodów do zacierania to za dużo. 17-18 litrów wystarczy. Ad. 2. Podczas zacierania przykryj garnek, żeby ciepło nie uciekało. Ad. 3. Podczas gotowania odkryj, żeby wyparował DMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Ad. 1. Masz rację, te 22 litry wody na 6,5 kg słodów do zacierania to za dużo. 17-18 litrów wystarczy. Czemu za dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linus Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Ad. 1. Masz rację, te 22 litry wody na 6,5 kg słodów do zacierania to za dużo. 17-18 litrów wystarczy. Czemu za dużo ? @INTseed zapewne będzie wysładzał do określonej objętości (23-24 litry). Przy 22 l wody do zacierania, zużyje jej mniej do wysładzania i mniej cukrów wypłucze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Przy tych 18l to juz trochę gęsto będzie (sam ostatnio miałem zasyp z bardzo podobnym stosunkiem słód/woda), ale jeśli się będzie pilnował należycie z mieszaniem żeby się na dnie nic nie przypaliło to się powinno udać. Choć nie wiem, czy na początek wygodniej nie byłoby wystartować z trochę większą ilością wody, tym bardziej że trochę podgrzewania będzie Edytowane 16 Listopada 2016 przez tymonisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Ja się trzymam stosunku 3,5:1. Przy zbyt gęstym zacierze też występują spadki wydajności. I ja zauważyłem na swoim przypadku że lepiej wychodzę na rzadkim zacierze i spokojnym, nie za szybkim wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Przestańcie się zajmować pierdołami Czy 18 czy 20 cz 22 naprawdę nie robi praktycznie żadnej róznicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się