nymons Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Żeby nie tworzyć na potęgę wątków dla każdej kolejnej edycji spotkania zakładam ten, w którym będę wrzucał informację o kolejnych spotkaniach z serii "O piwie przy piwie". Spotkania organizowane są przez Małopolski Oddział Terenowy PSPD i ich celem jest aktywizowanie lokalnej społeczności piwowarów i wymiana doświadczeń. Jak sama nazwa wskazuje na spotkaniach dyskutujemy o piwie (ale nie tylko), przy piwie - własnym i nie tylko. Serdecznie zapraszamy do udziału w spotkaniach. Najbliższe spotkanie odbędzie się 09.11.2016 w pubie Craftownia przy ul. św. Wawrzyńca 22. Start o godz. 19:00, koniec... jak się ludzie rozejdą Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Sprawa oczywista jest, ze mowa o Krakowie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted October 17, 2016 Author Share Posted October 17, 2016 Tak Craftownia, Świętego Wawrzyńca 22, 31-060 Kraków Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 9, 2016 Share Posted November 9, 2016 Podziękowanie za spotkanie, poziom piw naprawdę niezły, piwowarowi z Norwegii też gratuluję Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Z tego co pamiętam (mam nadzieję, że nie mylę sobie piw, bo kilka risów/porterów było ), jedno było słabe w aromacie (za dużo estrów, głównie dojrzałego jabłka, mogła temperatura uciec) za to w smaku świetne, gładkie, oleiste, bardzo czekoladowe, z estrami już niskimi, drugie sporo mniej estrowe, kawa i czekolada w smaku i aromacie intensywna, z wad to delikatny kwas izowalerianowy w aromacie był, ogólnie piwa niezłe Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted December 6, 2016 Author Share Posted December 6, 2016 Ostatnie spotkanie OPPP... w tym roku Kiedy: 14.12.2016 godz. 19:00 Gdzie: Craftownia, św. Wawrzyńca 22, Kraków (obviously ) Co: To co zwykle - rozmowy o piwie przy piwie, degustacja jak ktoś coś przyniesie, takie tam... Zapraszam do udziału Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 Podziękowania dla wczorajszych współbiesiadników, poziom piw także niezły, a tym razem i więcej piwowarów przyniosło swoje produkcje Mnie najbardziej utkwiły w pamięci piwa na Kveikach, zwłaszcza wild-kveik ( ) chociaż z miodem kasztanowym też dobry i miętowy stout (świetna, świeża mięta, jakby jeszcze trochę więcej ciała miał, to byłby perfekcyjny) ale przyzwoitych piw było sporo, gratki dla piwowarów. roznetakiekonta 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 Mnie najbardziej utkwiły w pamięci piwa na Kveikach, zwłaszcza wild-kveik ( ) chociaż z miodem kasztanowym też dobry Nawiasem mówiąc wyczułeś dzikość w tym ciemnym? Bo ciemne fermentowało na gęstwie z tego jasnego. Zgadzam się że poziom bardzo dobry. Co do miętowego stouta to świetnie zagrało to połączenie. Zapamiętałem też owsiane APA z imbirem. Aromat świetny, minimalna pikantność w smaku, muszę uwarzyć takie na wiosnę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 (edited) Nie Ja tam miód gryczany czułem, może jak była to on to przykrywał, bo sama gryka jest taka trochę "rustykalna", albo coś z butelką, może wcześniej tam coś z Brettami było i zostało. Zapamiętałem też owsiane APA z imbirem. Aromat świetny, minimalna pikantność w smaku, muszę uwarzyć takie na wiosnę. Polecam Edited December 15, 2016 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 (edited) Jestem pod ciągłym wrażeniem Tea Ale! Super było! Edited January 19, 2017 by FurioSan roznetakiekonta 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 (edited) Podziękowania i za wczorajsza biesiadę, chociaż tym razem ludzi więcej, to piw jakby mniej Także tym razem mniej piw mocnych i odjechanych, więcej słabszych i klasyki, z najlepiej zapamiętanych przeze mnie to na pewno, wspomniane już wyżej, świetne PA z Lapsangiem, czyste, balans herbata-piwo idealny, a także naprawdę niezłe świąteczne i całkiem niezły dry stout. To do następnego, polecam także się nie bać (nikt nie gryzie) i przynosić swoje produkcje Edited January 19, 2017 by kantor roznetakiekonta 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 Łukasz, Tripel też był kozak! liczę na to że będzie to piwo z nagrodami! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avatah Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Kantor - czekamy na Twoje notatki z wczoraj:) Końcówka była zdecydowanie pod znakiem piw, które mogłyby robić za sosy do mięsa - grzybowy i pikantna papryka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Podziękowania i za wczorajsze spotkanie, tym razem zdecydowanie bardziej kameralnie ale piw niewiele mniej Na mnie największe wrażenie wywarł (choć rozumiem, że nie każdy się ze mną zgodzi ) stout z chilli, bezkompromisowy, trochę przytłoczony przez te papryczki, przez to trochę jednowymiarowy ale piło mi się go bardzo dobrze, poza tym całkiem niezły stout gryczany i świąteczne, inne piwa też do wypicia. A odnośnie piwa na tym piekarniczym ekstrakcie żytnim, to ja mam wrażenie, że ten ekstrakt może mieć jakiś dziwny dodatek (np hydrolizat drożdży), bo sam ekstrakt też miał ten grzybowy aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 24, 2017 Share Posted March 24, 2017 (edited) Za środowe spotkanie też podziękowania dla biesiadników Tym razem można było na spokojnie spróbować Brown Porterów startujących w pierwszej kolejce Ligi (tylko zwycięskie piwo gdzieś się zapodziało, dziwne ), nie robiłem notatek ale z piw bezpośrednio już przyniesionych, to całkiem niezłe były APY i gryczany porter (chyba). PS Właśnie spożywam podarowanego Lapsang PA, tak samo wyborne jak dwa miesiące temu, dzięki Edited March 24, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted April 20, 2017 Author Share Posted April 20, 2017 Zapomniałem wrzucić tutaj z wyprzedzeniem, toteż nadrabiam zaległość Najbliższe spotkanie OPPP odbędzie się wyjątkowo we wtorek 25.04, ale jak zawsze w Craftowni. Start jak zwykle w okolicy godz. 19:00. W planie będzie degustowanie rosanke uwarzone na walne PSPD, oraz to co zostanie po drugiej kolejce ligii piwowarów. Zapraszamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Dzięki za kolejne spotknaie. Dzięki za piwa, Bardzo mi się podoba wspólne degustowanie piw z Ligii - robi to dobry przekrój stylu i poziomu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Ja też dziękuję za spotkanie, tym razem ludzi dużo, a piw jeszcze więcej Można było spróbować weizenów z ostatniej kolejki Ligi, szczególnie gratuluję zwycięzcy, dobry przedstawiciel stylu, poza tym z piw które zapamiętałem to naprawdę dobre NE AIPA i Fruit Wheat Lager, całkiem niezłe milk stouty i stout z łuską kakaową i młody American Barleywine z potencjałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Z łuska to był porter - ale wiesz że u mnie czesto porter ma papiery na stouta Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 (edited) Dziękuję i za dzisiejsze spotkanie Można było spróbować AIPA z Ligi, poziom całkiem wyrównany, znowu zwycięskie piwo gdzieś zaginęło (przypadek? ), poza tym trochę piw piwowarzy już bezpośrednio przynieśli, mi w pamięci głównie zapadł naprawdę dobry American Stout/Black IPA, Chmielowa Lemoniada też była całkiem niezła, była też kolejna wersja Chilli Stoutu ale tym razem to już tylko dla prawdziwych chilli-headów Edited May 31, 2017 by kantor mkrawc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 Gdzieś w ogóle są podawane daty kolejnych spotkań? Czy to zawsze jest ostatnia środa miesiąca? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 (edited) Tu: https://www.facebook.com/PSPDKrakow/?fref=ts Chyba nie ma jakiejś stałej zależności, kiedyś były chyba średnio co 5-6 tygodni, obecnie pierwsza środa po kolejce Ligi (https://www.facebook.com/MalopolskaLigaPiwowarowDomowych/?fref=ts) W sumie to mogę wrzucać kolejne daty spotkań do tego wątku. Edited June 1, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Następne spotkanie 28.06.2017, Craftownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted June 29, 2017 Share Posted June 29, 2017 Dziękuję i za wczorajsze spotkanie, standardowo można było spróbować piw z ostatniej kolejki Ligi, a z piw przeniesionych bezpośrednio wyjątkowo dużo piw na wysokim poziomie było W tym natłoku dobroci, zapamiętałem naprawdę dobrego wędzonego stouta, polską pszenicę (zwycięzca Cieszyńskiego KPD, więc chyba nie mogło być inaczej ) i (chyba) wędzonego portera bałtyckiego. Do następnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now