Jump to content

O piwie przy piwie

nymons

Recommended Posts

Dziękuję i za wczorajsze spotkanie, standardowo można było spróbować piw z ostatniej kolejki Ligi, a z piw przeniesionych bezpośrednio wyjątkowo dużo piw na wysokim poziomie było :)

W tym natłoku dobroci, zapamiętałem naprawdę dobrego wędzonego stouta, polską pszenicę (zwycięzca Cieszyńskiego KPD, więc chyba nie mogło być inaczej ;) ) i (chyba) wędzonego portera bałtyckiego. Do następnego :)

Prawdopodobnie chodziło Ci o porter bałtycki z dodatkiem wędzonej śliwki, który wystąpił pod nazwą "Imperium Srunum" :P

Pierwszy raz przyszedłem na spotkanie o piwie przy piwie i myślę że było warto. pozdro 

Edited by Perkele

• 3 weeks later...

Dziękuję i w sumie już za wczorajsze spotkanie :)

Mimo wakacji frekwencja dopisała, osób nie mniej niż zazwyczaj, dominowały piwa sesyjne, z mojej strony, to najbardziej zapadły mi w pamięć zbrettowane IPA, trochę ostra goryczka ale złożone, ciekawe, jak na niezamierzone zdziczenie to super, mocno przyprawowy ale idealnie pasujący do mojego gustu Witbier i cydr (w sumie to cydr-perry), poza tym ogólny poziom przyzwoity. To do następnego :)

Edited by kantor

Jaka ryba, to torf z Fawcetta :D

Chyba jeszcze trochę ich mam, jak nie pójdzie wszystko przez miesiąc to przyniosę Ci na następne ;)

kolejne bardzo fajne spotkanie - ta dzika ipa to jest absolutny evenement - ta goryczka trochę faktycznie zalega ale sam profil jak najbardziej na plus :) 

Kantor - a jak ci się podobał mały atak trola na notatki ? :>

• 3 weeks later...

Podziękowania i za dzisiejsze spotkanie :)

Ludzi mimo wakacji tyle samo, a piw nawet jakoś więcej, tym razem sporo piw o dużej wartości dydaktycznej (np. wariacje grodziskiego z różnym surowcem do refermentacji). A najlepiej zapamiętałem Grodziskie z syropem wiśniowym, trochę niestylowy ale bardzo pijalny Weizen oraz całkiem niezłe dwa torfowce.

Do następnego :)

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

Podziękowania i za wczorajsze spotkanie :)

Tym razem jakoś kameralniej, można było spróbować Saisonów z ostatniej kolejki Ligi, piwowarzy musieli zmierzyć się z wg mnie najtrudniejszym stylem do tej pory (i chyba najtrudniejszym w tym sezonie Ligowym), nie wszyscy wyszli zwycięsko z tej konfrontacji ale z 3 Saisony były stylowe, pijalne, złożone, a każdy z nich pokazujący inną twarz tego stylu. Poza tym z piw przyniesionych bezpośrednio to całkiem niezły i stylowy był American Stout i Weizenbock oraz lekko wadliwe technicznie ale z super balansem (zwłaszcza w smaku) Jodłowe APA.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Dzięki za spotkanie! Było wielu piwowarów i jeszcze więcej piw. 

Naliczyłem około 30 otwartych butelek. Bitterów z ostatniej rundy Ligi nie degustowaliśmy bo na stół weszła waga ciężka 

Najbardziej ze spotkania zapamiętałem piwo od @Pan Łyżwa oznaczone jako Bier de Garde- ale jak dla mnie to GENIALNY Dziki Dubel :)

Dobre wrażenie na mnie zrobiły piwa na Kveikach zwłaszcza chmielone Falconer's Flight.

Kilka Młodych mocnych piw miało duży potencjał ale jeszcze nie ten wiek :)

Przyniosłem też koncernowego mocnego ciemnego lagera z Chorwacji - wypadł biednie - mocne masło, warzywa ... bida  przy sztosach które były serwowane. 

Czekam aż @kantor napiszę swoje tradycyjne podsumowanie - wszystkie piwa notował w kajecie :)

Trzeba zrobić dogrywkę z bitterami ligowymi. Albo organizować spotkania częściej co by mniej piw na stół wjeżdżało .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuję i za wczorajsze spotkanie :)

Piwowarów trochę więcej niż zazwyczaj ale piw to już sypnęło tyle, że nie było czasu Bitterów z Ligi spróbować :)

Piwa bardzo różnorodne od Berlinerów, przez Brettowe, belgijskie, Kveiki, APY, IPY, piwa z owocami, lekkie wyspiarskie, wędzonki, po Bałtyki, RISy i Barleywiny, a i Cydr się znalazł.

Sporo piw na dobrym poziomie, a mi najbardziej smakowały dwa, prawdopodobnie przypadkowe, dzikusy, czyli Wild 70/- i Brett de Garde ;) złożone, pijalne, Brettowość przyjemna, ładnie zbalansowana, poza tym świetne APA na Kveikach, trochę niestylowy ale bardzo ciekawy Wit z aframonem, oraz całkiem niezły Torfowy Stout, Owocowe, Bitter, (chyba) Ris z płatkami i już dość mocno utleniony ale dalej niezły Imperial Baltic Porter.

PS Bittery to można jeszcze ewentualnie przesunąć na następne spotkanie ale dla Risów z następnej kolejki (podobno ma być więcej) to chyba trzeba będzie jakąś ekstra rundę zrobić :D

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Dzięki i za wczorajsze spotkanie :)

Tym razem kameralniej, a i piw było sporo mniej, można było spróbować Risów z poprzedniej kolejki Ligi, a z piw przyniesionych to wg mnie całkiem niezły był Weizen i Ris.

A osoby które deklarowały pomoc przy eliminacjach Mikołajkowego to zapraszam do Craftowni w najbliższy poniedziałek najlepiej tak na 18.00 :)

• 3 weeks later...

Zgodnie z zapowiedzią z wcześniejszego spotkania, kolejne odbywa się we wtorek, tj. jutro 12.12.2017, tradycyjnie w Craftowni od godz. 19:00. Oprócz degustacji piw z ostatniej kolejki ligi będzie można również spróbować dwóch spośród piw jopejskich jakie startowały w VII MKPD. 

Dzięki i za wczorajsze spotkanie :)

Tym razem w małym gronie, można było spróbować Wee Heavy z Ligi, poziom większości dość wyrównany, albo były całkiem stylowe ale z lekkimi wadami technicznymi, albo dobre i pijalne ale nie do końca w stylu, z dwóch Jopenów z Mikołajkowego, jeden naprawdę dobry, a piw już przyniesionych, to było całkiem dobre AIPA, które w sumie nawet klarownym NE AIPA mogłoby spokojnie być.

To do następnego, już w Nowym Roku :)

• 1 month later...