Jump to content

Irish red ale - konsultacja receptury


Kamil Świercz

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym skonultować swoją recepture IRA. Przeglądalem kilka receptur I stwierdzam, że są duże różnice. Niektóre posiadają palony jeczmien inne nie, jedne mają po kilka karmeli inne tylko monacha. I sam już nie jestem pewien. A moja receptura na 20l wyglada tak:

4 kg pale ale

1 kg monachijski typ 2

200g karmelowy 30 strzegom

50g palony jeczmien - pod koniec zacierania

Drożdze s-04

Chmiel EKG

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

 

IRA jest ciekawym i szerokim stylem. Piłem piwa w tym stylu od mocno wytrawnych, z posmakami karmelu czy ciasteczek, po piwa mocno słodowe, z akcentem toffi czy nawet z posmakiem paloności. Twoja receptura wygląda w porządku, piwo zmieści się w stylu i pewnie wyjdzie smaczne. Ja popełniłem jakiś czas temu coś takiego: http://www.piwo.org/topic/19638-browar-domowy-zaporowo/?p=411819. Kolor iście czerwony, aż krwisty (przynajmniej tak wygląda w przeźroczystej butelce). Resztę opisu znajdziesz w linku. 

Link to comment
Share on other sites

Akurat wg mnie IRA jest jednym ze ściślej zdefiniowanych stylów ;)

Co do receptury to dobra, standardowa receptura na IRA.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Moj IRA wlasnie konczy burzliwa. Poszedłem w stronę ciastek.

4kg Pale Ale

0,5 Carared

0,25 Biscuit

70g jęczmień palony od początku zacierania

Odrobina Fuggles na 60'

Po 1,5 tyg zeszło z 12,5 do 3,4 Plato na Nothingamach w ok 17-18C

Po pierwszej próbce jest w smaku delikatna palonosc (mocno z tylu) jednak kolor za bardzo uciekł w brąz. 20g jęczmienia za dużo;)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji:

 

OG: 12°P

IBU: 26

Receptura na 22l.

 

Zasyp:

  • Viking Pilzneński - 4,1kg
  • Viking Karmel 150 - 0,65 kg
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko)

 

Chmielenie:

  • Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k)
  • Lubelski 15g na whirlpool

Drożdże: S-04

 

Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego.

Coś do zmiany?

Edited by eltomek
Link to comment
Share on other sites

W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji:

 

OG: 12°P

IBU: 26

Receptura na 22l.

 

Zasyp:

  • Viking Pilzneński - 4,1kg
  • Viking Karmel 150 - 0,65 kg
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko)

 

Chmielenie:

  • Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k)
  • Lubelski 15g na whirlpool

Drożdże: S-04

 

Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego.

Coś do zmiany?

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.
 

Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody.

Sypnę tak:

  • Viking Pale Ale - 4,0 kg
  • Viking Karmel 150 - 0,45 kg
  • Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania
Link to comment
Share on other sites

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.
 

Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody.

Sypnę tak:

  • Viking Pale Ale - 4,0 kg
  • Viking Karmel 150 - 0,45 kg
  • Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warzyłem IRA ze 2 razy z gotowego zestawu słodów ze sklepu homebrewing (nie interpretujcie oczywiście tego jako reklama), ale w/g mnie piwko wyszło fantastycznie byłem baaaardzo zadowolony, super pijalne, lekkie i bardzo przyjemne. Możesz kolego spróbować spróbować, bo w/g mnie warto 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.