Skocz do zawartości

Irish red ale - konsultacja receptury


Kamil Świercz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym skonultować swoją recepture IRA. Przeglądalem kilka receptur I stwierdzam, że są duże różnice. Niektóre posiadają palony jeczmien inne nie, jedne mają po kilka karmeli inne tylko monacha. I sam już nie jestem pewien. A moja receptura na 20l wyglada tak:

4 kg pale ale

1 kg monachijski typ 2

200g karmelowy 30 strzegom

50g palony jeczmien - pod koniec zacierania

Drożdze s-04

Chmiel EKG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

 

IRA jest ciekawym i szerokim stylem. Piłem piwa w tym stylu od mocno wytrawnych, z posmakami karmelu czy ciasteczek, po piwa mocno słodowe, z akcentem toffi czy nawet z posmakiem paloności. Twoja receptura wygląda w porządku, piwo zmieści się w stylu i pewnie wyjdzie smaczne. Ja popełniłem jakiś czas temu coś takiego: http://www.piwo.org/topic/19638-browar-domowy-zaporowo/?p=411819. Kolor iście czerwony, aż krwisty (przynajmniej tak wygląda w przeźroczystej butelce). Resztę opisu znajdziesz w linku. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat wg mnie IRA jest jednym ze ściślej zdefiniowanych stylów ;)

Co do receptury to dobra, standardowa receptura na IRA.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moj IRA wlasnie konczy burzliwa. Poszedłem w stronę ciastek.

4kg Pale Ale

0,5 Carared

0,25 Biscuit

70g jęczmień palony od początku zacierania

Odrobina Fuggles na 60'

Po 1,5 tyg zeszło z 12,5 do 3,4 Plato na Nothingamach w ok 17-18C

Po pierwszej próbce jest w smaku delikatna palonosc (mocno z tylu) jednak kolor za bardzo uciekł w brąz. 20g jęczmienia za dużo;)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji:

 

OG: 12°P

IBU: 26

Receptura na 22l.

 

Zasyp:

  • Viking Pilzneński - 4,1kg
  • Viking Karmel 150 - 0,65 kg
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko)

 

Chmielenie:

  • Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k)
  • Lubelski 15g na whirlpool

Drożdże: S-04

 

Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego.

Coś do zmiany?

Edytowane przez eltomek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji:

 

OG: 12°P

IBU: 26

Receptura na 22l.

 

Zasyp:

  • Viking Pilzneński - 4,1kg
  • Viking Karmel 150 - 0,65 kg
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko)

 

Chmielenie:

  • Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k)
  • Lubelski 15g na whirlpool

Drożdże: S-04

 

Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego.

Coś do zmiany?

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.
 

Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody.

Sypnę tak:

  • Viking Pale Ale - 4,0 kg
  • Viking Karmel 150 - 0,45 kg
  • Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.
 

Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody.

Sypnę tak:

  • Viking Pale Ale - 4,0 kg
  • Viking Karmel 150 - 0,45 kg
  • Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warzyłem IRA ze 2 razy z gotowego zestawu słodów ze sklepu homebrewing (nie interpretujcie oczywiście tego jako reklama), ale w/g mnie piwko wyszło fantastycznie byłem baaaardzo zadowolony, super pijalne, lekkie i bardzo przyjemne. Możesz kolego spróbować spróbować, bo w/g mnie warto 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.