Kamil Świercz Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Witam. Chciałbym skonultować swoją recepture IRA. Przeglądalem kilka receptur I stwierdzam, że są duże różnice. Niektóre posiadają palony jeczmien inne nie, jedne mają po kilka karmeli inne tylko monacha. I sam już nie jestem pewien. A moja receptura na 20l wyglada tak: 4 kg pale ale 1 kg monachijski typ 2 200g karmelowy 30 strzegom 50g palony jeczmien - pod koniec zacierania Drożdze s-04 Chmiel EKG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Cześć. IRA jest ciekawym i szerokim stylem. Piłem piwa w tym stylu od mocno wytrawnych, z posmakami karmelu czy ciasteczek, po piwa mocno słodowe, z akcentem toffi czy nawet z posmakiem paloności. Twoja receptura wygląda w porządku, piwo zmieści się w stylu i pewnie wyjdzie smaczne. Ja popełniłem jakiś czas temu coś takiego: http://www.piwo.org/topic/19638-browar-domowy-zaporowo/?p=411819. Kolor iście czerwony, aż krwisty (przynajmniej tak wygląda w przeźroczystej butelce). Resztę opisu znajdziesz w linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Akurat wg mnie IRA jest jednym ze ściślej zdefiniowanych stylów Co do receptury to dobra, standardowa receptura na IRA. Edytowane 18 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Moj IRA wlasnie konczy burzliwa. Poszedłem w stronę ciastek. 4kg Pale Ale 0,5 Carared 0,25 Biscuit 70g jęczmień palony od początku zacierania Odrobina Fuggles na 60' Po 1,5 tyg zeszło z 12,5 do 3,4 Plato na Nothingamach w ok 17-18C Po pierwszej próbce jest w smaku delikatna palonosc (mocno z tylu) jednak kolor za bardzo uciekł w brąz. 20g jęczmienia za dużo;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Od początku zacierania to ja nawet bym jeszcze mniej dał, z 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Wiesz, póki co w smaku bardzo go nie czuć. Odrobine. Ten kolor tez uciekł w brąz niedużo. Ale fakt, następnym razem bedzie mniej. A co sądzisz o tym biscuit? A, przepraszam autora postu za ingerencje w temat;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Jęczmień prażony możecie spokojnie dać do wysładzania. Mnie dał piękny czerwony kolor w AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Biscuit ok, ja bym pewnie mniej Carared dawał ale to niuanse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji: OG: 12°P IBU: 26 Receptura na 22l. Zasyp: Viking Pilzneński - 4,1kg Viking Karmel 150 - 0,65 kg Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko) Chmielenie: Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k) Lubelski 15g na whirlpool Drożdże: S-04 Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego. Coś do zmiany? Edytowane 25 Listopada 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji: OG: 12°P IBU: 26 Receptura na 22l. Zasyp: Viking Pilzneński - 4,1kg Viking Karmel 150 - 0,65 kg Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko) Chmielenie: Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k) Lubelski 15g na whirlpool Drożdże: S-04 Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego. Coś do zmiany? Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody. Sypnę tak: Viking Pale Ale - 4,0 kg Viking Karmel 150 - 0,45 kg Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody. Sypnę tak: Viking Pale Ale - 4,0 kg Viking Karmel 150 - 0,45 kg Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Owsiane czy pszeniczne te płatki? Zamiast słodu pszenicznego? Ile się tego zwyczajowo sypie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 co chcesz uzyskac: http://www.piwo.org/topic/11973-platki-jeczmienne-owsiane-itp-w-jakim-celu-i-jak-stosowac/page-2 owsiane a pszeniczne to spora roznica zdaje sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Jęczmienne. Ja na warkę daje 400 gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogrodnik16 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Warzyłem IRA ze 2 razy z gotowego zestawu słodów ze sklepu homebrewing (nie interpretujcie oczywiście tego jako reklama), ale w/g mnie piwko wyszło fantastycznie byłem baaaardzo zadowolony, super pijalne, lekkie i bardzo przyjemne. Możesz kolego spróbować spróbować, bo w/g mnie warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się