Smul&Sons Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Witam, jako że nie mam zbyt wielu beczek po burbonie a jaram się piwami BA to zastanawiam się czy da się jakoś uzyskać zbliżony efekt "domowymi" sposobami. Otóż mam 20l piwa w stylu Russian Imperial Stout i niedługo planuję dorzucić do niego kostki dębowe, jednak zamiast efektu lizania dechy wolałbym uzyskać delikatny posmak szlachetnego alkoholu, wanilii itp. nie musi być tak mocno wyczuwalny jak np. w barley wine Dr. Brew aczkolwiek przyznam się że tym piwem się inspiruję. Stąd też pytanie do was, czy dolanie flachy wild turkey/jim'a beam'a poprawi piwo czy je popsuje czy może coś zupełnie innego? Fani kopera powiedzą pewnie że jest to niezgodnie z duchem kraftu ale właściwie czemu? Zastanawia mnie też czy alkohol nie będzie jakiś nieprzyjemny w smaku ale w sumie to 1l czterdziesto procentowego burbonu podbija alkohol o 2%, myślicie że ułoży się o n z czasem w piwe? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) niezgodnie z duchem kraftu Przecież w tych beczkach i tak chodzi o pozostałość tego alkoholu. Jak nie przegniesz to efekt powinien być dobry, najlepiej przetestuj sobie ilość na jakimś gotowym już Risie, bo 0.5l to może być za dużo na 20l. edit: Też możesz sobie pomoczyć te płatki w tym alkoholu i dodać całość. Edytowane 19 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Jeden najpopularniejszy przepisów jest Vanilla Bourbon Porter od Denny Conn. Przepis ma około 250 mL (jak pamiętam) bourbon i jest smaczny. Jest bez sensu dać czipsów albo 'staves' od beczki bo w beczku jest tylko jeden schód w kontakcie piwiem. Jest lepiej dać bourbon bez drewno jak chcesz ten smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Dałem kiedyś 500ml na 20l, zdecydowanie za dużo. Jak dasz 250ml, to powinno w miarę być ok. Kilka butelek napełniłbym również bourbonem w proporcji jakbyś dodał 500ml/20l żeby zobaczyć jak duża będzie różnica np. po roku leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Ja wanilię w smaku otrzymałem wrzucając na 2tyg cichej 25g płatków dębowych francuskich średnio opiekanych macerowanych miesiąc w ballantinesie, wanilia z czasem mocno słabnie, wrzuciłbym teraz nieco więcej płatków chociaż taki subtelny efekt "w tle" jest również bardzo przyjemny. Poza tym piłem też imperial portera z 400ml Jim Beama dodanym na etapie rozlewu jeśli dobrze pamiętam i był absolutnie genialny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 u mnie do bourbona kostki oddawały swoje przed dobrych kilka miesięcy zanim efekt był akceptowalny - nie wiem ile chcesz je tam trzymać w piwsku, ale raczej patrzyłbym jak jakieś drobne płatki np. high vanilla, bo to przecież słabszy alkohol stąd wolniejsza ekstrakcja etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Dla mnie słaby pomysł, taka droga na łatwiznę. Swoją drogą z formalnego punktu widzenia to już nie piwo. Co do tematu raczej zostałbym przy samych płatkach i wydłużył czas ekspozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Z formalnego punktu widzenia witbier to też nie piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Czemu? Chodziło mi o to, że alkohol zawarty w piwie pochodzi tylko i wyłącznie z fermentacji alkoholowej, nie może być dolany. Po dolaniu alkoholu myślę, że najbliżej będzie mu do nalewki. I powiem Ci, że mając taką świadomość wolałbym takiego piwa nie pić. Chociaż pewnie nie byłoby złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 250ml/20-25l piwa i juz nalewka... Ciekawe jak w takim razie sie zapatrujesz na piwa z dodatkiem kawy, soku z owoców albo np. pół kilo laktozy. Dodatek jak kazdy inny. A witbier to może nie byc piwrm bo może być z ponad 50% składników nieslodowanych Heisenberg i Nowakiusz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Czy uważacie że takie dodatki można śmiało wrzucać podczas butelkowania czy lepiej na koniec cichej żeby się przegryzło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 nie może być dolany całe szczęście, że piwowar domowy może wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Jak chcesz mieć dobre nuty beczkowe to nie używaj płatków, tylko kostek w niedużej ilości na kilka miesięcy. Burbon jak najbardziej możesz dodać, tylko 500ml to zdecydowanie za dużo. Ja jak robię podobne rzeczy to zalewam odmierzoną ilość kostek tymi 100-150ml wybranego alkoholu, trzymam tak aż będą potrzebne i potem wrzucam na cichą całość razem z alkoholem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) No niestety, jakbyś wpadł na pomysł sprzedaży tak wzmacnianego piwa, nie obyłoby się bez banderoli. Co do dodatków niealkoholowych w mojej opinii są ok (chociaż z umiarem - IMO). I proszę weź poprawkę, że to tylko moje zdanie... oprócz tego wzmacniania alkoholem, bo to jednak nie jest tylko moje zdanie, a podziela je o ile się nie mylę również kilka urzędów w Polsce. I ilość nie ma znaczenia, chodzi o symbol. Edyta: dokładnie, piwowar może wszystko, tylko wyraziłem opinię. Też mam risa w planach i na cichą rzucę trochę "drewna". Edytowane 19 Października 2016 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Jest taka nalewka: porterówka . Niestaty nie piłem. oprócz tego wzmacniania alkoholem Tego nie leje się po to aby wzmocnić piwo [alkoholem] tylko smak. Co do tematu. Robiłem przy RISie tak jak Oskaliber (tylko, że płatki) i efekt wyszedł dość dobry. OK 200 ml alkoholu nie popsuło mi smaku. Za drugim razem będę tylko dłużej macerował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 I powiem Ci, że mając taką świadomość wolałbym takiego piwa nie pić. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 No niestety, jakbyś wpadł na pomysł sprzedaży tak wzmacnianego piwa, nie obyłoby się bez banderoli. Co do dodatków niealkoholowych w mojej opinii są ok (chociaż z umiarem - IMO). I proszę weź poprawkę, że to tylko moje zdanie... oprócz tego wzmacniania alkoholem, bo to jednak nie jest tylko moje zdanie, a podziela je o ile się nie mylę również kilka urzędów w Polsce. I ilość nie ma znaczenia, chodzi o symbol. Edyta: dokładnie, piwowar może wszystko, tylko wyraziłem opinię. Też mam risa w planach i na cichą rzucę trochę "drewna". A gdyby na mocy prawa powstała oddzielna kategoria piw wzmacnianych to już mógłbyś sobie pozwolić na skosztowanie takiego trunku? Nawiązuję tutaj do porto czy sherry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie spodziewałem się że będzie ich tak dużo spróbuję w takim razie dolać 250ml do większej części piwa a przy butelkowaniu, do kilku butelek doleję jeszcze burbon aby uzyskać stężenia 300ml/20l, 350ml/20l, 400ml/20l, 450ml/20l i 500mk/20l po dłuższym czasie spróbuję trunku i zobaczę czy się ułożył. resztą butelki zaleję kostki dębowe i po jakiś 2 miesiącach wleję wszystko do następnego RIS'a. Jeszcze mam pytanie jakie kostki polecacie - te bardziej zwęglone czy świeże drewno? czy może należy je zmieszać w odpowiednich proporcjach aby uzyskać wszystkie warstwy beczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Najlepiej przetestuj sobie na jakimś gotowym piwie czy nawet 250ml/20l nie będzie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Dzisiaj pojawił się ciekawy wykład Czesława Dziełaka na temat udrewniania piw. Na kanale Warszawskiego Festiwalu Piwa (youtube). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Najlepiej przetestuj sobie na jakimś gotowym piwie czy nawet 250ml/20l nie będzie za dużo. Ok, zabutelkuję jedną-dwie butelki i poczekam miesiąc, nigdzie mi się nie spieszy. Dzisiaj pojawił się ciekawy wykład Czesława Dziełaka na temat udrewniania piw. Na kanale Warszawskiego Festiwalu Piwa (youtube). Dzięki, super, już odpalam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Do swojego Bourbon Vanilla Imperial Poter dolewałem 400 ml Jim Bean i piwo wyszło doskonałe. Uważam, że i 500 ml również nie będzie przesadą. zygberto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 A gdyby na mocy prawa powstała oddzielna kategoria piw wzmacnianych to już mógłbyś sobie pozwolić na skosztowanie takiego trunku? Nawiązuję tutaj do porto czy sherry. Każdym ma jakiś upodobania, jedni bardziej standardowe, inni bardziej "oryginalne". Przy piwie, w cztery oczy, mógłbym jakoś ciekawie rozwinąć temat, bo chyba moje upodobania sięgają dalej niż piwo, ale w skrócie odpowiadając na Twoje pytanie, raczej bym odpuścił degustację takiego trunku. Porto i cherry mają na tyle długą tradycję, że chętnie bym się skusił (jeszcze nie było mi dane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 (edytowane) Kiedyś obecne style uważane za "standardowe", też były "oryginalne" Taki Tripel (z Twojej metryczki) w sumie to nie aż tak dawno Edytowane 20 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 i cherry mają na tyle długą tradycję, że chętnie bym się skusił faktycznie masz na myśli "Nalewkę Babuni"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się