Jump to content

Bardzo słaba wydajność- jak zwiększyć?


Nonik

Recommended Posts

Ostatnio robiłem piwko- weizenbocka i wyszło mi przed gotowaniem 21l o Blg= 11,5. Co mogę robić lepiej aby zwiększ wydajność?

Zasyp słodu to 5,45kg - na 17l wody

Zacieranie było następujące:

52 stopnie- 20 min

62-63 stopnie- 20 min

72 stopnie- 40 min

 

Filtracja poprzez kadź filtracyjną zrobioną z fermentora z dziurami w dnie- trwałą dość długo ze 30-40 minut (+12l wody o temp.=76 )

 

 

Z góry dziękuję za pomoc

 

Link to comment
Share on other sites

Filtracja 30-40 minut to wcale nie tak długo, raczej szybciej się nie da, a także nie jest to wskazane. W moim przypadku wydajność spadała przy grubiej ześrutowanym słodzie oraz przy wysładzaniu mniejszą objętością wody. Mierzyłeś może ekstrakt wysłodzin odebranych w koncowym etapie filtracji?

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem słód ześrutowany w sklepie (twój browar), a odnośnie dziur to również kupiłem ten podziurawiony fermentor w Browamatorze. 

Nie nie mierzyłem ekstrakt wysłodzin odebranych w koncowym etapie filtracji, ale leciało już jasne- no i chciałem odebrać w sumie 21,5l :).

No ostatnio warzyłem piwo z zestawu surowców i tam jak miało być 20l o blg 12 to tak też było. Ale od 3 warek jakoś taki spadek widzę i nie mogę dojść dlaczego

Edited by Nonik
Link to comment
Share on other sites

W tym sklepie śrutują dość grubo. Kupowałem dwa razy na trzy piwa i wydajność też mi słaba wychodziła. Jedno z piw dłużej zacierałem i wydajność znacznie wzrosła.

Grodziskie z wydajnością 55% (wg BeerSmitha): http://www.piwo.org/topic/22124-browar-przepona/?do=findComment&comment=415372

Berliner Weisse, tutaj wydajność miałem 83%: http://www.piwo.org/topic/22124-browar-przepona/?do=findComment&comment=415378

Spróbuj wydłużyć zacieranie i nie filtruj tak szybko, przymknij kranik. Mierz BLG wysłodzin, staraj się nie przekraczać od 2°BLG do 4°BLG.

Zwykle kupuję w sklepie gdzie śrutują drobniej i wydajności mam bardzo dobre, ale tutaj z kolei potrafi się czasem przytkać filtracja.

Link to comment
Share on other sites

Ok czyli generalnie filtrować dłużej i najlepiej kupić własny śrutownik by mieć pełną kontrolę nad grubością śruty. 

A jak rodzicie sobie z takim "szybkim" pomiarem Blg przy wysładzaniu- przecież balingometr działa prawidłowo w 20°C?  Jakoś to przeliczyć można czy jak?

Link to comment
Share on other sites

Przeliczam czasem tym kalkulatorem http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Z tym, że przy wysokich temperaturach areometr zanurza się tak głęboko, że poziom wody wychodzi poza skalę (poniżej 0°BLG), więc żeby odczytać wartość ekstraktu trzeba trochę próbkę schłodzić.

W niektórych programach piwowarskich jest też wbudowany kalkulator przeliczania wartości ekstraktu ze względu na temperaturę.

Edited by MistrzSuspensu
Link to comment
Share on other sites

Zanurzasz areometr w gorącej wodzie/wrzątku? :D Przecież to urządzenie jest przeznaczone do użytkowania w 20oC

 

Ogólnie powinieneś sobie sprawdzić co wskazuje na czystej wodzie (w temperaturze przewidzianej przez producenta) i taką poprawkę robić przy odczycie cukru.

Link to comment
Share on other sites

Nie mierz gorącego.

Zamieszaj przed zmierzeniem (często brzeczka o mniejszym ballingu jest z wierzchu garnka, po wysładzaniu).

Wysładzaj powoli (1l/min).

Zacieraj co najmniej godzinę, rób mash-out.

Mierz końcowe blg wysłodzin (można próbkę schłodzić zanurzając w wysokiej szklance wypełnionej zimną wodą), i tu dostosuj ilość wody, tak żeby końcowe blg było nie wyższe niż 4.

Zmierz swój spławik, czy w zwykłej wodzie pokazuje 0, czy może kłamie.

Wg mnie użyłeś troszkę mało wody do wysładzania (tym bardziej że stosując "zepsute wiadro" dochodzi dodatkowa woda na podbicie)

Link to comment
Share on other sites

No to też mi sie właśnie wydaje że słód raczej jest ok z TB.

Areometr sprawdziłem w wodzie i wskazywał 0. Zacierałem 1h i 20 min, a mash-out też był. Mieszałem w garnku przed pomiarem blg. No nie wiem jedyne co mi przychodzi do głowy że coś nie tak z filtracją, może za szybko albo coś?

Edited by Nonik
Link to comment
Share on other sites

No to też mi sie właśnie wydaje że słód raczej jest ok z TB.

Areometr sprawdziłem w wodzie i wskazywał 0. Zacierałem 1h i 20 min, a mash-out też był. Mieszałem w garnku przed pomiarem blg. No nie wiem jedyne co mi przychodzi do głowy że coś nie tak z filtracją, może za szybko albo coś?

Prawdopodobnie. Nie mówię, że ten słód jest zły, tylko, że trzeba inaczej się z nim obchodzić. Wydaje mi się, że korzystając ze słodu z TwojegoBrowaru też za szybko filtrowałem, dlatego miałem dość niską wydajność. Po prostu robię na ogół zakupy w innym sklepie, tam inaczej mam ześrutowany i nabrałem nawyków, które nie pasują do grubiej ześrutowanego słodu.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.