Nonik Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Ostatnio robiłem piwko- weizenbocka i wyszło mi przed gotowaniem 21l o Blg= 11,5. Co mogę robić lepiej aby zwiększ wydajność? Zasyp słodu to 5,45kg - na 17l wody Zacieranie było następujące: 52 stopnie- 20 min 62-63 stopnie- 20 min 72 stopnie- 40 min Filtracja poprzez kadź filtracyjną zrobioną z fermentora z dziurami w dnie- trwałą dość długo ze 30-40 minut (+12l wody o temp.=76 ) Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Filtracja 30-40 minut to wcale nie tak długo, raczej szybciej się nie da, a także nie jest to wskazane. W moim przypadku wydajność spadała przy grubiej ześrutowanym słodzie oraz przy wysładzaniu mniejszą objętością wody. Mierzyłeś może ekstrakt wysłodzin odebranych w koncowym etapie filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 a wcześniej miałeś dobrą wydajność ? jak masz te dziury w FD zrobione ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Śrutuj drobniej słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Kupiłem słód ześrutowany w sklepie (twój browar), a odnośnie dziur to również kupiłem ten podziurawiony fermentor w Browamatorze. Nie nie mierzyłem ekstrakt wysłodzin odebranych w koncowym etapie filtracji, ale leciało już jasne- no i chciałem odebrać w sumie 21,5l . No ostatnio warzyłem piwo z zestawu surowców i tam jak miało być 20l o blg 12 to tak też było. Ale od 3 warek jakoś taki spadek widzę i nie mogę dojść dlaczego Edytowane 23 Października 2016 przez Nonik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 W skalpach zazwyczaj mielą bardzo grubo, tu jest przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 W tym sklepie śrutują dość grubo. Kupowałem dwa razy na trzy piwa i wydajność też mi słaba wychodziła. Jedno z piw dłużej zacierałem i wydajność znacznie wzrosła. Grodziskie z wydajnością 55% (wg BeerSmitha): http://www.piwo.org/topic/22124-browar-przepona/?do=findComment&comment=415372 Berliner Weisse, tutaj wydajność miałem 83%: http://www.piwo.org/topic/22124-browar-przepona/?do=findComment&comment=415378 Spróbuj wydłużyć zacieranie i nie filtruj tak szybko, przymknij kranik. Mierz BLG wysłodzin, staraj się nie przekraczać od 2°BLG do 4°BLG. Zwykle kupuję w sklepie gdzie śrutują drobniej i wydajności mam bardzo dobre, ale tutaj z kolei potrafi się czasem przytkać filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Ok czyli generalnie filtrować dłużej i najlepiej kupić własny śrutownik by mieć pełną kontrolę nad grubością śruty. A jak rodzicie sobie z takim "szybkim" pomiarem Blg przy wysładzaniu- przecież balingometr działa prawidłowo w 20°C? Jakoś to przeliczyć można czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Refraktometr za 50 zł od "majfrienda" albo kombinacje z mrożeniem szklanek/chłodzeniem brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 na słodzie z alepiwo miałem bardzo dobrą wydajność wyszła około 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Przeliczam czasem tym kalkulatorem http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/ Z tym, że przy wysokich temperaturach areometr zanurza się tak głęboko, że poziom wody wychodzi poza skalę (poniżej 0°BLG), więc żeby odczytać wartość ekstraktu trzeba trochę próbkę schłodzić. W niektórych programach piwowarskich jest też wbudowany kalkulator przeliczania wartości ekstraktu ze względu na temperaturę. Edytowane 23 Października 2016 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Dziwne, ja mam zupełnie inne doświadczenia z Twój Browar. Dla mnie to właśnie oni najlepiej śrutują słód ze wszystkich sklepów z jakich brałem i wydajność mam na nim zawsze bardzo dobrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Zanurzasz areometr w gorącej wodzie/wrzątku? Przecież to urządzenie jest przeznaczone do użytkowania w 20oC Ogólnie powinieneś sobie sprawdzić co wskazuje na czystej wodzie (w temperaturze przewidzianej przez producenta) i taką poprawkę robić przy odczycie cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 W tym sklepie śrutują dość grubo. Ostatnio kupiłem w Twoim Browarze słód i był ześrutowany prawie na mąkę. Wydajność wyszła (jak na mnie) bardzo wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Nie mierz gorącego. Zamieszaj przed zmierzeniem (często brzeczka o mniejszym ballingu jest z wierzchu garnka, po wysładzaniu). Wysładzaj powoli (1l/min). Zacieraj co najmniej godzinę, rób mash-out. Mierz końcowe blg wysłodzin (można próbkę schłodzić zanurzając w wysokiej szklance wypełnionej zimną wodą), i tu dostosuj ilość wody, tak żeby końcowe blg było nie wyższe niż 4. Zmierz swój spławik, czy w zwykłej wodzie pokazuje 0, czy może kłamie. Wg mnie użyłeś troszkę mało wody do wysładzania (tym bardziej że stosując "zepsute wiadro" dochodzi dodatkowa woda na podbicie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ja z TB mam niekiedy ponad 80% a niespecjalnie przykładam uwagę do śrubowania wydajności także raczej popełniasz jakiś błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) No to też mi sie właśnie wydaje że słód raczej jest ok z TB. Areometr sprawdziłem w wodzie i wskazywał 0. Zacierałem 1h i 20 min, a mash-out też był. Mieszałem w garnku przed pomiarem blg. No nie wiem jedyne co mi przychodzi do głowy że coś nie tak z filtracją, może za szybko albo coś? Edytowane 24 Października 2016 przez Nonik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 No to też mi sie właśnie wydaje że słód raczej jest ok z TB. Areometr sprawdziłem w wodzie i wskazywał 0. Zacierałem 1h i 20 min, a mash-out też był. Mieszałem w garnku przed pomiarem blg. No nie wiem jedyne co mi przychodzi do głowy że coś nie tak z filtracją, może za szybko albo coś? Prawdopodobnie. Nie mówię, że ten słód jest zły, tylko, że trzeba inaczej się z nim obchodzić. Wydaje mi się, że korzystając ze słodu z TwojegoBrowaru też za szybko filtrowałem, dlatego miałem dość niską wydajność. Po prostu robię na ogół zakupy w innym sklepie, tam inaczej mam ześrutowany i nabrałem nawyków, które nie pasują do grubiej ześrutowanego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się