BSC Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Witam, Na wiosnę zakupiłem chmiel w TB, niestety lato przyszło zbyt szybko i nie zdążyłem wykorzystać. Jest hermetycznie zapakowany w aluminiowe woreczki, ale leżał w pudełku w garażu, a nie w lodówce. Pytanie czy mogę go użyć do kolejnej warki, czy lepiej nie ryzykować, wyrzuć i zakupić świeży? Chmielu jest 250g - więc jest to jakaś wartość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Na goryczkę możesz go spokojnie używać, natomiast otwórz sprawdź jak pachnie czy nie ma aromatów skarpety albo sera, jak są to lepiej nie używać go na aromat. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tyle czasu to powinien w ogóle leżeć w zamrażalce a nie lodówce. Na aromat ja bym odpuścił, prawie na pewno będzie tam już jakiś kwas izowalerianowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Jak jest kwas izowalerianowy to w ogóle nie polecam używać, a tak w ogóle to otwórz, oceń, zdecydujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Potrzymaj jeszcze trochę i do lambika będzie jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Zostaw, za parę lat będziesz warzył Lambika to będzie jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Potrzymaj jeszcze trochę i do lambika będzie jak znalazł Zostaw, za parę lat będziesz warzył Lambika to będzie jak znalazł A ja nie polecam takiej metody... Sam się przejechałem na tym postarzaniu chmielu - dostałem 5 letni chmiel Saaz w otwartej paczce, którą jeszcze u siebie przez rok trzymałem na blaszce na strychu. Wali skarpetą, że aż dusi, ale goryczkę dalej posiada sporą - nachmieliłem teoretycznie na 10 IBU i co? Dupa goryczka na poziomie APA w lambiku, bakterie mi nie wystartowały, samo piwo bardziej końskie jest od brettów niż kwaśne - musiałem dokwaszać kwasem mlekowym. Więc jak to są odmiany goryczkowe to nie polecam do lambików. Najlepsza jest do nich szyszka jakieś chmielu aromatycznego o jak najmniejszej zawartości AK i tak podają różne źródła. Nie każdy chmiel się po prostu do lambika nadaje i głupie przeświadczenie, żeby zostawiać go do niego to powielenia kolejnego mitu. I kolejna rzecz - chmielić oszczędnie lambiki nie więcej niż 5 IBU bo bakterie strasznie nie znoszą chmielu Edytowane 25 Października 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) A miałeś szyszkę czy granulat? Edytowane 25 Października 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 A miałeś szyszkę czy granulat? Granulat tyle, że w formie już pyłu Przez ten czas pewnie naciągnął wody z powietrza i się pelety rozleciały już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BSC Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Dzięki za wszystkie odpowiedzi, szkoda bo nie lubię wyrzucać chmielu... Edytowane 25 Października 2016 przez BSC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się