Jump to content

Wędzone ALE


kamilg20

Recommended Posts

Proszę Was o ocenę i poprawki do receptury. Chcę otrzymać ciemnobursztynowy - miedziany kolor, lekko karmelowe, dość pełne i przede wszystkim wędzone z niezbyt wysoką goryczką. Chciałbym też podrasować piwo chmielem amerykańskim. Warka na 20l:

 

Post edytowany po uwarzeniu piwa:

2,5 kg jęczmienny steinbach wędzony bukiem

1 kg monachijski jasny

1 kg żytni

0,35 kg caramunich II

100g łuski ryżowej (lepsza filtracja)

 

Zacieranie 30' w 64°C, 40' w 72°C

 

Chmielenie

60' Challenger do poziomu 30 IBU (nie pamiętam ilości chmielu) - głupota, mogłem użyć tańszego chmielu, np. Marynki

 

Drożdże US-05

 

Po tygodniu cichej połowę w butelki, do pozostałej części (11l) wsypałem 35g Simcoe na 4 dni.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem niedawno coś podobnego do tego co chcesz osiągnąć sądząc po opisie.

Z efektu jestem zadowolony, teraz jedynie z Biscuit'a bym zrezygnował.

 

  • Monachijski Bestmaltz 2 kg
  • Steinbach wędzony bukiem 2 kg
  • Biscuit 0,5 kg
  • Caramunich typ I 160g 
  • Suska sechlońska 150g

66/67 st. 60 min

  • Marynka 20g 60 min
  • Marynka 30g 10 min
Edited by XXXM
Link to comment
Share on other sites

Ja bym jednak tej recepturze dał szansę. Kiedyś zrobiłem coś a'la grodziskie na US-05 tylko 10BLG i SH na Simcoe uwzględniając chmielenie na cichą. Świetnie się to piło...

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłeś już 13 warek więc zakładam że wiesz co i jak z ameryką i wędzonką.  Jeżeli przerobiłeś powyższe piwerka to naturalnym procesem jest kolejny krok czyli kombinowanie i połączenie tych smaków. Jeżeli jednak do tej pory nie robiłeś np. wędzonego piwa, a jak rozumiem smakują ci takie piwunia to lepiej zastosować się do powyższych rad i najpierw uwędzić browarka bez aromatów cytrusów, grejpfruta, mandarynki, limonki, cytryny, białych owoców, liczi, mango, nafty, winogrona, itp a skupić się wędzonce. Ze swojej strony dopiszę, że bardzo lubię czystą wędzonkę oraz smakuje mi wędzonka w piwach ciemnych typu stout, porter czy brown ale, jednocześnie próbowałem  komercyjnych przykładów połączenia ameryki i wędzenia i średnio mi to smakowało :)

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłeś już 13 warek więc zakładam że wiesz co i jak z ameryką i wędzonką. Jeżeli przerobiłeś powyższe piwerka to naturalnym procesem jest kolejny krok czyli kombinowanie i połączenie tych smaków. Jeżeli jednak do tej pory nie robiłeś np. wędzonego piwa, a jak rozumiem smakują ci takie piwunia to lepiej zastosować się do powyższych rad i najpierw uwędzić browarka bez aromatów cytrusów, grejpfruta, mandarynki, limonki, cytryny, białych owoców, liczi, mango, nafty, winogrona, itp a skupić się wędzonce. Ze swojej strony dopiszę, że bardzo lubię czystą wędzonkę oraz smakuje mi wędzonka w piwach ciemnych typu stout, porter czy brown ale, jednocześnie próbowałem komercyjnych przykładów połączenia ameryki i wędzenia i średnio mi to smakowało :)

Robiłem głównie amerykę. Raz popełniłem wędzone zbliżone stylowo do Grodzisza. Zarówno nowofalowe chmiele jak i wędzoność przypadły mi do gustu dlatego zainteresowało mnie połączenie tych smaków tak jak piszesz. Nie mam w tym doświadczenia dlatego pytam i z tego co czytam jedna osoba jest za, reszta raczej przeciw. Oczywiście cenię sobie rady, że lepiej nie ryzykować, a z drugiej strony niekonwencjonalne podejście trochę mnie kręci :) Może podzielę warkę na pół i rozleję pierwszą część, a drugą dochmielę np. Simcoe tak jak kolega wyżej pisał?

Link to comment
Share on other sites

Nigdy nie warzyłem piwa wędzonego z ameryką, ale piłem Grodziskie chmielone citrą i smakowało mi ono bardzo. Moim zdaniem jest to dobre połączenie, ale trudne może być jego zbalansowanie, żeby wędzoność nie gryzła się z aromatem chmielu. Uwarz i opisz jaki efekt.

Link to comment
Share on other sites

Dobra panowie. Dziękuję za rady. Słody zamówione tak jak w recepturze, wędzony Steinbach tak jak Krzysiek pisał, chmiele: Challenger i Simcoe. Ten drugi dam do połowy warki na cichą i porównam. Dam znać w grudniu co z tego wyszło.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nigdy nie warzyłem piwa wędzonego z ameryką, ale piłem Grodziskie chmielone citrą i smakowało mi ono bardzo. Moim zdaniem jest to dobre połączenie, ale trudne może być jego zbalansowanie, żeby wędzoność nie gryzła się z aromatem chmielu. Uwarz i opisz jaki efekt.

Zdaję relacje. Piwo zrobiłem dokładnie tak, jak w pierwszym moim poście, który edytowałem. Pierwsza część bez Simcoe wyszła super. Piwo jest dość treściwe pomimo 13 blg, zapewne od żytniego i karmelowego. Ten karmel to właściwie jest słabo wyczuwalny, ale pełnia jest bardzo dobra i wcale nie męczy - jest w sam raz. Wędzoność super. Wyraźna szynka w aromacie i w smaku. Jest bardzo pijalne i moim zdaniem zbalansowane poza mocno zaznaczoną wędzonką, ale to akurat lubię. Piwo z Simcoe wyszło gorzej. Dziwny aromat, po prostu złe połączenie. Ciężko się pije. Nie polecam ameryki przynajmniej do buku. Także koledzy mieli rację - nie warto łączyć ameryki i wędzonki. Podsumowując, polecam każdemu recepturę bez opcji chmielenia na zimno. Piwo najpewniej szybko zniknie.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem amerykańskie chmiele niezbyt dobrze się komponują z wędzonką, ale oczywiście każdemu wolno spróbować. Słód wędzony oczywiście Steinbach bo Weyermanna nie poczujesz.

 

 

Moim zdaniem, bardzo dobrze wedzonka komponuje sie z ameryką. Wędzony to tylko Bestmalz. :)

Link to comment
Share on other sites

 

Moim zdaniem amerykańskie chmiele niezbyt dobrze się komponują z wędzonką, ale oczywiście każdemu wolno spróbować. Słód wędzony oczywiście Steinbach bo Weyermanna nie poczujesz.

 

 

Moim zdaniem, bardzo dobrze wedzonka komponuje sie z ameryką. Wędzony to tylko Bestmalz. :)

 

Bestzmalza jeszcze nie testowałem, ale Steinbach uważam za dobry wybór. Weyermann się z nim nie równa.

W moim piwie buk i simcoe zdecydowanie nie pasuje. Być może należy inaczej dobrać proporcje lub po prostu użyć innego chmielu.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

 

W moim piwie buk i simcoe zdecydowanie nie pasuje. Być może należy inaczej dobrać proporcje lub po prostu użyć innego chmielu.

 

 

American Grodzisz czyli Lazy Barry, to właśnie Simcoe i wędzonka, hit mijającego roku. Pierwszym piwem, które odniosło sukces była żytnia, wędzona AIPA.  :) 

Link to comment
Share on other sites

Moje piwo jest zdecydowanie cięższe i bardziej słodowe od grodzisza, także może w tym problem... Poza tym Lazy Barry to głównie słód wędzony dębem, a buku jest tam mniej jak wywnioskowałem z opisu piwa. Ale jeszcze wszystko przede mną. Może kiedyś podobnego grodzisza na simcoe uwarzę skoro polecasz :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.