karollom Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Witam, dziś minął prawie tydzień od kiedy butelkowałem moją 4 warkę, była to aipa 14 blg zeszło d 3.5, 9 dni na cichej, cukru do refermentacji w syropie 120g. Dziś przenosiłem je do chłodniejszego miejsca (piwnica ok 10* nawet może niżej), biorę drugą skrzynkę piwa i coś mi się nie podoba. Jedna z butelek miała podniesiony kapsel a w szujce niewielka ilość piany. Prawdopodobnie niewłaściwie zacisnąłem kapsel gretą, ale dzięki temu być może uniknąłem uszkodzeń na ścianie i powodzi piwnej na parkiecie. Syrop był, wydaje mi się prawidłowo rozmieszany. Piwo w smaku dobre z tym, że wygazowane, inne piwerko otwarte na próbę było nagazowane i tak samo dobre. dołączam foto zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Różne robimy głupoty, trzeba o nich pisać. Dlatego masz punkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 zastanawiam się tylko gdzie był mój błąd, prawdopodobnie niedokładnie rozmieszany syrop, lecz nie był on wcale taki gęsty bo był zrobiony z prawie litra wody. Mało, że nalewałem tak, żeby powstał ruch kolisty w młodym piwie to jeszcze wyparzoną łyżką nad palnikiem dodatkowo mieszałem nienapowietrzając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 zastanawiam się tylko gdzie był mój błąd Wg mnie może to być złożenie kilku rzeczy równocześnie. - źle wymieszany syrop z piwem - niedofermentowane piwo - + duża ilość cukru na refermentację - jakaś infekcja z butelki Powodów może być wiele, a ich złożenie daje różne dziwne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 infekcją nie śmierdzi przynajmniej narazie, tak jak pisałem piwo dobre, w smaku i aromacie nic podejrzanego, pozostałe aspekty być może, chociaż kurcze na syropie sie skupiłem bo wiem, czym to grozi. Może niedofermentowane piwo chociaż sprawdzałem blg w przeciągu kilku dni bez zmian. No nic. W każdym razie nawet jak wydaje się nam, że wszystko dobrze zrobiliśmy, trzeba uważać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 dodatkowo mieszałem nienapowietrzając. jakiś nowy styl piwa? po co taki zabieg ? lubisz piwo utlenione ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Ale przestrzegasz przed czym konkretnie? Z tego co czytam to wszystko w porządku. Tak mocno by ci ciśnienie kapsla nie odgięło - źle zakapslowałeś jedną butelkę i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 @Gawon: bardzo dobrze zrobił, zlewanie piwa na syrop przy ściance fermentora bez dodatkowych zabiegów powoduje że część syropu się nie miesza tylko kręci na środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 co innego zamieszać co innego napowietrzać tak jak kiedyś pisałem, syrop wlewam zawsze jak jest z 15cm piw,nie wlewam nigdy do pustego i jakoś żadna z moich profilowych 5 warek nie miała problemu z nierównym nagazowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 "dodatkowo mieszałem nienapowietrzając" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) [Do usunięcia... Udarr mnie wyprzedził] Edytowane 13 Listopada 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 dobra sorry, moja wina nie doczytałem nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 "dodatkowo mieszałem nienapowietrzając" ale rozumiem, ze zdajecie sobie sprawę, że nie da się mieszać w baniaku nie napowietrzając ? Mało, ale jednak się napowietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 ale rozumiem, ze zdajecie sobie sprawę, że nie da się mieszać w baniaku nie napowietrzając ? Mało, ale jednak się napowietrza. Wiemy, ale fizyka jest nieubłagana Jeśli chcemy dobrze rozprowadzić syrop w piwie, to musimy odrobinę zamieszać, a jak nie chcemy napowietrzyć piwa, to nie możemy mieszać. I co teraz? U mnie w rodzinie podobny dylemat, bo trafiła się osoba, która przez jedną chorobę nie powinna pić piwa, a ze względu na drugą, dobrze by było gdyby piła piwo... Życie to sztuka kompromisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Życie to sztuka kompromisu ano, ale mnie chodziło o to, że takie stwierdzenie jak mieszanie bez napowietrzania właściwie jest bez sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Proponuję więc poprawienie tego na "mieszałem starając się unikać napowietrzania" Tylko, czy to nie zakrawa już na fanatyzm? Pozwólmy sobie czasem na skróty myślowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Proponuję więc poprawienie tego na "mieszałem starając się unikać napowietrzania" no w pisaniu to przecież nie różnica? a Tylko, czy to nie zakrawa już na fanatyzm? Pozwólmy sobie czasem na skróty myślowe takie stwierdzenie może by i było dobre, ale to potem ludzie czytają i ze zrozumieniem skrótów to już różnie u nich bywa wię może jednak pisać jak trzeba, zwłaszcza, że to niewiele kosztuje wysiłku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Ta dyskusja całą jest jak głuchy telefon, zaczyna się od jakiegoś bełkotu w którym założyciel nie wyjaśnia przed czym przestrzega, a potem to już teoretycy wsiadają na swojego konika i jadą jak zwykle na manowce totalne od czapy... bart3q, Kamil Orzeł i Culter 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. bart3q Opublikowano 13 Listopada 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Uwaga uwaga! Miałem krzywo zakapslowane, gdybym lepiej rozmieszał syrop (minimalnie napowietrzając) to greta by lepiej zakapslowała i uchroniła przed fontannami których i tak nie było! Edytowane 13 Listopada 2016 przez bart3q Kamil Orzeł, Browar Szycha, Enethion i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 No nic. W każdym razie nawet jak wydaje się nam, że wszystko dobrze zrobiliśmy, trzeba uważać to miałem na myśli. Zdawałoby się, że nie da się źle zakapslować skoro wygląda dobrze wszystko. i Otóż przez taki zdawałoby się niuans można popsuć warkę ot co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Przecież tan kapsel nawet na tej niewyraźnej fotce zrobionej chyba marchewką wygląda na krzywo założony i zaciśnięty. Na żywo na 100% było to widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Był normalnie zaciśnięty tak, że przylegał z każdej "strony" na oko. co jakiś czas (co kilka dni) podnosiłem butelki gdyż coś mi się nie podobało z osadem drożdżowym ale nie ważne to już minęło. Nie zauważyłem, żeby jakaś była źle zaciśnięta. Ale widocznie być musiała, lecz na oko tego nie było widać/nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (ja keguję, nie mam doświadczenia w butelkowaniu, więc pytanie z rangi tych nie na miejscu pewnie ale zapytam...) Po co ryzykować złe rozmieszanie syropu w piwie, albo ryzykować utlenienie? Nie lepiej zrobić roztwór taki aby odpowiednia ilość cukru znalazła się w 5ml płynu, potem strzykawką 5ml raz-dwa ponalewać do butelek i już... nie jest to pewny sposób? A znowu roboty dodatkowej z tym aż tak dużo nie będzie vs. potencjalne ryzyko granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 teoretycznie zrobienie syropu odpowiednio stężonego czyli stosunku cukru do wody ma właśnie chronić przez granatami. Prawdopodobnie zrobienie zbyt gęstego roztworu skutkowałoby złym rozmieszaniem z zielonym piwie w związku z czym jedno byłoby mało nagazowane a jedno przegazowane. W moim przypadku pewnie błąd w kapslowaniu, którego nie przyuważyłem, jak już wcześniej pisałem, również inni użytkownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się