rudy102 Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Witam serdecznie. Planuję uwarzyc weizena z receptury Anteksa z wiki, ale nie 22 a koło 40 litrów. Pierwszy raz będę warzyl na nowym sprzęcie (do tej pory garnek) i na drozdzach płynnych (wlp300). Nigdy wcześniej nie używałem drożdzy płynnych i stąd moje pytanie czy jeśli zrobię litrowy starter to wystarczy to na fermentacje pszeniczniaka w 2 wiadrach po 20 litrów czy lepiej zadać to do 1 wiadra a do drugiego dać druga taka sama porcje drożdzy? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Witam serdecznie. Planuję uwarzyc weizena z receptury Anteksa z wiki, ale nie 22 a koło 40 litrów. Pierwszy raz będę warzyl na nowym sprzęcie (do tej pory garnek) i na drozdzach płynnych (wlp300). Nigdy wcześniej nie używałem drożdzy płynnych i stąd moje pytanie czy jeśli zrobię litrowy starter to wystarczy to na fermentacje pszeniczniaka w 2 wiadrach po 20 litrów czy lepiej zadać to do 1 wiadra a do drugiego dać druga taka sama porcje drożdzy? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg. http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudy102 Posted November 16, 2016 Author Share Posted November 16, 2016 (edited) Ogranicza mnie litrowa kolba. Mam jeszcze saszetke wb-06 w zapasie. Olsnilo mnie ze przecież mogę to zrobić niekoniecznie w kolbie, ale np w większym słoiku. Człowiek to czasami mało myślący... Edited November 16, 2016 by rudy102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 A może jedno wiadro na płynnych, drugie na sucharach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej? Płaskie dno. Szukaj takiego słoika. Wypukłe może powodować wybijanie się magnesu podczas kręcenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 płaskie dno, bardziej sie nadaje na mieszadlo, bo na wypukłym rdzeń latwiej wypada Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej? To chyba główna zaleta,nie wiem,używam tylko słoików i jest ok,raz tylko mi pękł przy wlewaniu brzeczki do niego,była za duża różnica temperatur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg. Warto dodać, że chodzi o starter na mieszadle, bo w sumie autor nigdzie nie wspomniał jak chce go zrobić. Dla wstrząsanego wartości będą sporo wyższe. Mrmalty swoją drogą podaje 2.88 litra i to dla drożdży kilka dni po produkcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudy102 Posted November 16, 2016 Author Share Posted November 16, 2016 Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg. Warto dodać, że chodzi o starter na mieszadle, bo w sumie autor nigdzie nie wspomniał jak chce go zrobić. Dla wstrząsanego wartości będą sporo wyższe. Mrmalty swoją drogą podaje 2.88 litra i to dla drożdży kilka dni po produkcji. Na mieszadle ;-) dzięki wszystkim za podpowiedzi. Dam znać za jakiś czas co z tego wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now