Jump to content

Hefe weizen pytanie


rudy102

Recommended Posts

Witam serdecznie. Planuję uwarzyc weizena z receptury Anteksa z wiki, ale nie 22 a koło 40 litrów. Pierwszy raz będę warzyl na nowym sprzęcie (do tej pory garnek) i na drozdzach płynnych (wlp300). Nigdy wcześniej nie używałem drożdzy płynnych i stąd moje pytanie czy jeśli zrobię litrowy starter to wystarczy to na fermentacje pszeniczniaka w 2 wiadrach po 20 litrów czy lepiej zadać to do 1 wiadra a do drugiego dać druga taka sama porcje drożdzy? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam serdecznie. Planuję uwarzyc weizena z receptury Anteksa z wiki, ale nie 22 a koło 40 litrów. Pierwszy raz będę warzyl na nowym sprzęcie (do tej pory garnek) i na drozdzach płynnych (wlp300). Nigdy wcześniej nie używałem drożdzy płynnych i stąd moje pytanie czy jeśli zrobię litrowy starter to wystarczy to na fermentacje pszeniczniaka w 2 wiadrach po 20 litrów czy lepiej zadać to do 1 wiadra a do drugiego dać druga taka sama porcje drożdzy? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

 

 

Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg.

 

http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

Link to comment
Share on other sites

Ogranicza mnie litrowa kolba. Mam jeszcze saszetke wb-06 w zapasie. Olsnilo mnie ze przecież mogę to zrobić niekoniecznie w kolbie, ale np w większym słoiku. Człowiek to czasami mało myślący...

Edited by rudy102
Link to comment
Share on other sites

 

Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą.

 

Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej?

 

 

Płaskie dno. Szukaj takiego słoika. Wypukłe może powodować wybijanie się magnesu podczas kręcenia.

Link to comment
Share on other sites

 

Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą.

 

Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej?

 

To chyba główna zaleta,nie wiem,używam tylko słoików i jest ok,raz tylko mi pękł przy wlewaniu brzeczki do niego,była za duża różnica temperatur.

Link to comment
Share on other sites

Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg.

Warto dodać, że chodzi o starter na mieszadle, bo w sumie autor nigdzie nie wspomniał jak chce go zrobić. Dla wstrząsanego wartości będą sporo wyższe.

 

Mrmalty swoją drogą podaje 2.88 litra i to dla drożdży kilka dni po produkcji. 

Link to comment
Share on other sites

 

Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg.

 

Warto dodać, że chodzi o starter na mieszadle, bo w sumie autor nigdzie nie wspomniał jak chce go zrobić. Dla wstrząsanego wartości będą sporo wyższe.

 

Mrmalty swoją drogą podaje 2.88 litra i to dla drożdży kilka dni po produkcji.

Na mieszadle ;-) dzięki wszystkim za podpowiedzi. Dam znać za jakiś czas co z tego wyszło

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.