rudy102 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam serdecznie. Planuję uwarzyc weizena z receptury Anteksa z wiki, ale nie 22 a koło 40 litrów. Pierwszy raz będę warzyl na nowym sprzęcie (do tej pory garnek) i na drozdzach płynnych (wlp300). Nigdy wcześniej nie używałem drożdzy płynnych i stąd moje pytanie czy jeśli zrobię litrowy starter to wystarczy to na fermentacje pszeniczniaka w 2 wiadrach po 20 litrów czy lepiej zadać to do 1 wiadra a do drugiego dać druga taka sama porcje drożdzy? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam serdecznie. Planuję uwarzyc weizena z receptury Anteksa z wiki, ale nie 22 a koło 40 litrów. Pierwszy raz będę warzyl na nowym sprzęcie (do tej pory garnek) i na drozdzach płynnych (wlp300). Nigdy wcześniej nie używałem drożdzy płynnych i stąd moje pytanie czy jeśli zrobię litrowy starter to wystarczy to na fermentacje pszeniczniaka w 2 wiadrach po 20 litrów czy lepiej zadać to do 1 wiadra a do drugiego dać druga taka sama porcje drożdzy? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg. http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy102 Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Ogranicza mnie litrowa kolba. Mam jeszcze saszetke wb-06 w zapasie. Olsnilo mnie ze przecież mogę to zrobić niekoniecznie w kolbie, ale np w większym słoiku. Człowiek to czasami mało myślący... Edytowane 16 Listopada 2016 przez rudy102 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 A może jedno wiadro na płynnych, drugie na sucharach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej? Płaskie dno. Szukaj takiego słoika. Wypukłe może powodować wybijanie się magnesu podczas kręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 płaskie dno, bardziej sie nadaje na mieszadlo, bo na wypukłym rdzeń latwiej wypada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Kup sobie słoik 3 l,nie będziesz ograniczony kolbą. Apropos, czy są jakieś inne plusy stosowania kolby, oprócz możliwości gotowania brzeczki bezpośrednio w niej? To chyba główna zaleta,nie wiem,używam tylko słoików i jest ok,raz tylko mi pękł przy wlewaniu brzeczki do niego,była za duża różnica temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg. Warto dodać, że chodzi o starter na mieszadle, bo w sumie autor nigdzie nie wspomniał jak chce go zrobić. Dla wstrząsanego wartości będą sporo wyższe. Mrmalty swoją drogą podaje 2.88 litra i to dla drożdży kilka dni po produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy102 Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Dla bezpiecznego startu powinieneś zrobić 2l starter na mieszadle dla 40l 12°Blg. Warto dodać, że chodzi o starter na mieszadle, bo w sumie autor nigdzie nie wspomniał jak chce go zrobić. Dla wstrząsanego wartości będą sporo wyższe. Mrmalty swoją drogą podaje 2.88 litra i to dla drożdży kilka dni po produkcji. Na mieszadle ;-) dzięki wszystkim za podpowiedzi. Dam znać za jakiś czas co z tego wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się