primordial Opublikowano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 21.01.2023 o 18:27, Lulek napisał: Mam pytanko Znacie jakiś sposób na tego wytrawnego cydra moja Żona nie bardzo za tym przepada a szkoda wylać ?. I też wyszedł mi mętny kolor filtrowałem przez papierowy filtr do ekspresu bez zmian Nada się do drinków z cydrem, a jeśli nie pasuje jej tylko wytrawność, a nie ogólnie smak to można poeksperymentować z dosłodzeniem syropem cukrowym. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez primordial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 17 godzin temu, primordial napisał: Nada się do drinków z cydrem, a jeśli nie pasuje jej tylko wytrawność, a nie ogólnie smak to można poeksperymentować z dosłodzeniem syropem cukrowym. Jak chcesz dosłodzić niepasteryzowany cydr fermentowalnym cukrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 W szklance? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Tak, chodziło mi oczywiście o dosładzanie bezpośrednio przed spożyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Wstaw do lodówki na 1-2 tygodnie, zrobi się mniej kwaśny i powinien się bardziej wyklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Odkurze temat. Czy to możliwe, że z czasem zabutelkowany cydr staję się lekko słodszy? Dosładzałem ksylitolem, ale po paru tygodniach nadal był dosyć wytrawny, dzisiaj zauważyłem, że jakby staję się już pół słodki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia W dniu 11.08.2023 o 20:03, Igor Gorelord napisał(a): Odkurze temat. Czy to możliwe, że z czasem zabutelkowany cydr staję się lekko słodszy? Dosładzałem ksylitolem, ale po paru tygodniach nadal był dosyć wytrawny, dzisiaj zauważyłem, że jakby staję się już pół słodki... FJM kolego mogło zajść w butelkach, albo po prostu dojrzał - młode wino też jest ostre w smaku, a po roku pijesz wytrawne bez zająknięcia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limbus Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 12 godzin temu, Mikul napisał(a): FJM kolego mogło zajść w butelkach, albo po prostu dojrzał - młode wino też jest ostre w smaku, a po roku pijesz wytrawne bez zająknięcia:) Nawet niekoniecznie FJM, każde drożdże są w stanie zmetabolizować jakąś ilość kwasu jabłkowego. Jedne mniej, drugie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Sezon na jabłka się zbliża, ten nie będzie udany jednak jeśli ktoś będzie robić, to warto wybierać odmiany z możliwie małą ilością kwasu, oraz możliwie dużą ilością tanin. W Polsce uprawa się jabłka deserowe, które muszą być kwaskowe, żeby nie były mdłe (a gdy mają mało kwasów, mają też mało cukrów). Koledzy byli zadowoleni z Red Prince oraz cuvee cortlanda i boskoop (3 do 1). Jabłonie cydrowe można posadzić, jeśli ktoś ma kawałek swojego sadu. Wtedy można wybrać coś typowo na cukier, typowo na taniny, a na kwasy można dodać większość deserowych. Cydr, jak i wino czy piwo zależy od składników i drożdży, zbyt kwaśny można ratować czymś słodkim (ksylitol czy inne słodziki, ale one mają dziwny smak), bo cukier maskuje kwas w smaku, albo można (choć nie wolno!) przerobić na brandy jabłkową ("calvados"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Ja w tym roku polecę w strone mixu jabłek i gruszek. Mam nadzieję. Że troche zniwelują kwasowość i dodadzą tanin. Na podwórku rośnie mi konferencja, w 200% ekologiczna i przez to ma małe owoce, co jest atutem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Gruszki przez zawartość sorbitolu powinny wygładzić smak, ale na taniny z konferencji bym nie liczył. Lepiej szukać ulęgałki 😉 Jeszcze jedno, jabłka powinny być wysłodzone - niech sobie powiszą w przewiewnej siatce, albo skrzynce w jakimś w miarę chłodnym pomieszczeniu, aż skórka lekko zwiędnie. Same z siebie zredukują ilość kwasu, oczywiście będą miały trochę mniejszą wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 27 Lipca Udostępnij Opublikowano 27 Lipca W kwestii formalnej, najlepiej to się nadają odmiany cydrowe. Robią czasem cydry z różnych odmian, w tym deserowych. Ale to kwestia pozbycia się nadmiaru jabłek, albo braku dostępności właściwych. Dziwi mnie że polskie cydrownie, nie zakładają sadów produkcyjnych żeby mieć wysokiej klasy surowiec. Później słucham że ludzie mówią, że cydru nie lubią bo to taki ulep... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) Tak, jak cydr długo postoi w zimnym to w odczuciu robi się słodszy, ale raczej dlatego, że jest mniej kwaśny. Polskie cydrownie nie muszą zakładać własnych sadów bo kupują najtańsze jabłka odpadowe, nie 1 gatunek, tylko te najtańsze. Do masowej produkcji nie stosują jabłek najwyższej jakości tylko raczej najniższej. Takie nie mają smaki ani zapachu dlatego muszą później cydr zasypać cukrem albo słodzikiem żeby miał jakikolwiek smak. Edytowane 1 Sierpnia przez sokowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Osobiście dla mnie cydr z żadnych polskich jabłek sam w sobie nie jest dobry. Ja robię tylko z chmieleniem na zimno Polecam chmiel Citra. A jak z czystych jabłek to tylko jabłonie cydrowe angielskie lub francuskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 2 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia W dniu 1.08.2024 o 19:53, Mikul napisał(a): Ja robię tylko z chmieleniem na zimno Polecam chmiel Citra Ile dajesz tego chmielu? Podobnie jak przy chmieleniu na zimno piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 3 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 18 godzin temu, dzejkej napisał(a): Ile dajesz tego chmielu? Podobnie jak przy chmieleniu na zimno piwa? Zależy jak szybko chcesz spijać cydr:) w tym roku. 50g na 15l ale fajnie pijalny zrobił sie dopiero po 6 miesiącach jak wszystko sie ułożyło:) jak wcześniej chcesz go pić to tak 2g/l da fajny lekki aromat. Oczywiście moje cydry przed. Chmieleniem leżakują sobie w baniaku do wyklarowania tak z pół roku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia Trzeba pamiętać, że cydr nie ma podbudowy słodowej jak piwo, więc łatwo przesadzić z chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 4 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 16 godzin temu, Łachim napisał(a): Trzeba pamiętać, że cydr nie ma podbudowy słodowej jak piwo, więc łatwo przesadzić z chmielem. Zgadza sie. Pierwsze chmielenie jakie robiłem, robiłem uwzględniając rady z "Projekt Cydr", jest tam skarbnica wiedzy, w sprawie wytwarzania Cydru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się