Jump to content

szybka fermenacja s-04


Recommended Posts

Witam, od momentu zadania drożdży w sobotę wieczorem do dziś wieczór s-04 zjadły milk stouta (0.5kg laktozy) łącznie 17,5 blg do ok. 6blg. temp w jakiej stoi fermentor to 18 w porywach 19 stopni. Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż tak? rozumiem, że jak poziom blg trochę się jeszcze zmieni pewnie nie wiele. Po kilku dniach pomiarów bez zmian mogę przelewać na cichą czy lepiej jeszcze mimo to zostawić na jakiś tydzień?

Link to comment
Share on other sites

Witam, od momentu zadania drożdży w sobotę wieczorem do dziś wieczór s-04 zjadły milk stouta (0.5kg laktozy) łącznie 17,5 blg do ok. 6blg. temp w jakiej stoi fermentor to 18 w porywach 19 stopni. Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż tak? rozumiem, że jak poziom blg trochę się jeszcze zmieni pewnie nie wiele. Po kilku dniach pomiarów bez zmian mogę przelewać na cichą czy lepiej jeszcze mimo to zostawić na jakiś tydzień?

a bulka? to ważne

Link to comment
Share on other sites

19 stopni otoczenia to pewnie 21-22 w piwie. Temperatura zdecydowanie za wysoka to i zjadły szybko. Ja bym zostawił jeszcze mimo wszystko. 

to najniższa stała jaką mogę osiągnąć. us-05 ladnie fermentowały ale s-04 mocno podobno podnoszą temp. fermentacji. Dobra zostawię niech sobie dojedzą jeszcze z tydzień. warto an ostatnie kilka dni np. z 2 dni podnieśc temp do ok 20? żeby posprzątały? czy ta temp już im wystarcza tzn. 18-19?

Link to comment
Share on other sites

To chyba trzeba pisac do producenta ze glupoty wypisuje na opakowaniu ?

Jak masz ochotę to pisz.

 

to najniższa stała jaką mogę osiągnąć. us-05 ladnie fermentowały ale s-04 mocno podobno podnoszą temp. fermentacji. Dobra zostawię niech sobie dojedzą jeszcze z tydzień. warto an ostatnie kilka dni np. z 2 dni podnieśc temp do ok 20? żeby posprzątały? czy ta temp już im wystarcza tzn. 18-19?

Na pewno potrafią być gwałtowniejsze od US-05 i jak się rozszaleją to podnieść temperaturę sporo. Możesz podnieść, nie zaszkodzi już wtedy.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż tak
W niedzielę nastawiłem FES'a 17° na S-04 i pobrałem próbkę FFT.  Z 17° zeszło do 5° w około 45 godzin od zadania drożdży pomimo, że próbka stała w niezbyt wysokiej temperaturze. W fermentorze nie wiem, ponieważ na razie nie otwieram, ale termometr naklejony na wiadrze pokazał 20-21°C, w pomieszczeniu gdzie jest 14-15°. Czyli drożdże podniosły temperaturę o prawie 6°C.
Link to comment
Share on other sites

ok dzięki ;) dodam, że w trakcie fazy wysokich krążków piwo i otoczenie konkretnie waliło siarkowodorem (zapach nieświeżych jaj) ale już teraz, kiedy drożdże opadły i fermentacja ma sie ku końcowi zapach ten sporo osłabł ;)

Link to comment
Share on other sites

 

Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż tak
W niedzielę nastawiłem FES'a 17° na S-04 i pobrałem próbkę FFT.  Z 17° zeszło do 5° w około 45 godzin od zadania drożdży pomimo, że próbka stała w niezbyt wysokiej temperaturze. W fermentorze nie wiem, ponieważ na razie nie otwieram, ale termometr naklejony na wiadrze pokazał 20-21°C, w pomieszczeniu gdzie jest 14-15°. Czyli drożdże podniosły temperaturę o prawie 6°C.

 

Tym schematem sporo musiało być u mnie ale niekoniecznie u każdego jest tak samo. Na cichą dodaje płatki mocno opiekane moczone w whisky więc mam nadzieje, że to przykryje ewentualne wady wniesione wysoką temp. fermentacji. do tego była jeszcze kawa, no może coś z tego być ;)

Link to comment
Share on other sites

S-04 mają szybki start i gwałtowny przebieg na początku ale one powoli dojadają końcówkę, podnieść temp na koniec i się nie spieszyć przy nich, to nie są woły robocze jak US-05.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

U mnie ostatnio S-04 zjadły z 12 blg do 4blg w 72h. Fermentacja wystartowała po 2h (1,5h trwała re-hydratacja drożdży w temp. 20 stopni). Temperatura wewnątrz fermentora 17 stopni. Bardzo żarłoczne, ważne aby pilnować temperatury to i potem piwko dobre wychodzi :) Ciekawostka, po 10 dniach nadal bulgotało. Na cichej 7 dni w temperaturze 20 stopni, to jeszcze lekko zeszło do 3.5 blg.

Edited by mmb
Link to comment
Share on other sites

U mnie ostatnio S-04 zjadły z 12 blg do 4blg w 72h. Fermentacja wystartowała po 2h (1,5h trwała re-hydratacja drożdży w temp. 20 stopni). Temperatura wewnątrz fermentora 17 stopni. Bardzo żarłoczne, ważne aby pilnować temperatury to i potem piwko dobre wychodzi :) Ciekawostka, po 10 dniach nadal bulgotało. Na cichej 7 dni w temperaturze 20 stopni, to jeszcze lekko zeszło do 3.5 blg.

rehydratacja chyba ciut za długo, A to ze bulgotało to wiesz ;p 

Link to comment
Share on other sites

Czyli drożdże podniosły temperaturę o prawie 6°C.

Z gęstwy? Jak podnoszą aż o tyle to przeważnie świadczy o tym, że jest ich za dużo.

 

Na cichą dodaje płatki mocno opiekane moczone w whisky więc mam nadzieje, że to przykryje ewentualne wady wniesione wysoką temp. fermentacji.

Niestety tak to nie działa. Jak będzie dużo fuzli i estrów to płatkami ich za bardzo nie przykryjesz.
Link to comment
Share on other sites

Termometr na fermentorze na pewno dobrze pokazuje?

Jest to jedyne czym mogę się sugerować. Jak wiadra stały puste, gdy robiłem piwo na termometrze było 21-22 stopnie, czyli mniej więcej temperatura jaką mam w mieszkaniu. I dwa pokazywały identycznie.

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

czyli do s-04 odpowiednia temperatura to będzie ok 14-15°C? zazwyczaj używałem us-05 i dla nich 18°C nie wytworzyła mi estrów ani alk. wyższych

Jeśli mówisz o temperaturze otoczenia to będzie w sam raz. No chyba, ze Ci podniosą o 6C jak koledze, ale to się raczej często nie zdarza ;)

 

US-05 są czystsze niż S-04 i przy tych samych temperaturach produkują mniej estrów.

Link to comment
Share on other sites

ale to się raczej często nie zdarza

to moja trzecia warka na tych drożdżach, ale pierwszy raz tak wzrosła temperatura i pierwszy raz jest tak obfita piana na powierzchni. Gdybym używał bulkatora, to pewnie by wyszły. 

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

S-04 potrafią być szybkie i potrafią wyjść z fermentatora.

Kiedyś zadałem w poniedziałek rano gęstwę i zajrzałem w czwartek wieczorem dopiero i jako, że to były moje początki wystraszyłem się że nie ruszyły a tu się okazało,że za 4 dni przefermentowały i nawet piana zeszła. Jedynie obwódka na wiadrze sugerowała, że coś się działo w wiadrze :)

Link to comment
Share on other sites

Dzień później nastawione US-05 w identycznych warunkach podniosły mi temperaturę do 18 stopni, czyli sporo mniej niż S-04, ale w brzeczce 15 Blg.

 

Wysłane z kalkulatora Casio

Link to comment
Share on other sites

 

Z ciekawości, jaka Twoim zdaniem jest odpowiednia temperatura fermentacji dla S-04?

Około 18C temperatury piwa.

 

To jest odpowiednia czy maksymalna przy której nie wystąpią żadne problemy ? Pytam bo ja piwa na s-04 robiłem ostatnio w 15-16 stopniach i nie zauważyłem problemów. Ale z drugiej strony może mi jeszcze brakować doświadczenia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.