karollom Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Witam, od momentu zadania drożdży w sobotę wieczorem do dziś wieczór s-04 zjadły milk stouta (0.5kg laktozy) łącznie 17,5 blg do ok. 6blg. temp w jakiej stoi fermentor to 18 w porywach 19 stopni. Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż tak? rozumiem, że jak poziom blg trochę się jeszcze zmieni pewnie nie wiele. Po kilku dniach pomiarów bez zmian mogę przelewać na cichą czy lepiej jeszcze mimo to zostawić na jakiś tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Witam, od momentu zadania drożdży w sobotę wieczorem do dziś wieczór s-04 zjadły milk stouta (0.5kg laktozy) łącznie 17,5 blg do ok. 6blg. temp w jakiej stoi fermentor to 18 w porywach 19 stopni. Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż tak? rozumiem, że jak poziom blg trochę się jeszcze zmieni pewnie nie wiele. Po kilku dniach pomiarów bez zmian mogę przelewać na cichą czy lepiej jeszcze mimo to zostawić na jakiś tydzień? a bulka? to ważne Bartek Śliwiński, darinho i dirk gently 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) 19 stopni otoczenia to pewnie 21-22 w piwie. Temperatura zdecydowanie za wysoka to i zjadły szybko. Ja bym zostawił jeszcze mimo wszystko. Edytowane 29 Listopada 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 19 stopni otoczenia to pewnie 21-22 w piwie. Temperatura zdecydowanie za wysoka to i zjadły szybko. Ja bym zostawił jeszcze mimo wszystko.To chyba trzeba pisac do producenta ze glupoty wypisuje na opakowaniu ? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 19 stopni otoczenia to pewnie 21-22 w piwie. Temperatura zdecydowanie za wysoka to i zjadły szybko. Ja bym zostawił jeszcze mimo wszystko. to najniższa stała jaką mogę osiągnąć. us-05 ladnie fermentowały ale s-04 mocno podobno podnoszą temp. fermentacji. Dobra zostawię niech sobie dojedzą jeszcze z tydzień. warto an ostatnie kilka dni np. z 2 dni podnieśc temp do ok 20? żeby posprzątały? czy ta temp już im wystarcza tzn. 18-19? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 To chyba trzeba pisac do producenta ze glupoty wypisuje na opakowaniu ?Jak masz ochotę to pisz. to najniższa stała jaką mogę osiągnąć. us-05 ladnie fermentowały ale s-04 mocno podobno podnoszą temp. fermentacji. Dobra zostawię niech sobie dojedzą jeszcze z tydzień. warto an ostatnie kilka dni np. z 2 dni podnieśc temp do ok 20? żeby posprzątały? czy ta temp już im wystarcza tzn. 18-19?Na pewno potrafią być gwałtowniejsze od US-05 i jak się rozszaleją to podnieść temperaturę sporo. Możesz podnieść, nie zaszkodzi już wtedy. karollom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż tak W niedzielę nastawiłem FES'a 17° na S-04 i pobrałem próbkę FFT. Z 17° zeszło do 5° w około 45 godzin od zadania drożdży pomimo, że próbka stała w niezbyt wysokiej temperaturze. W fermentorze nie wiem, ponieważ na razie nie otwieram, ale termometr naklejony na wiadrze pokazał 20-21°C, w pomieszczeniu gdzie jest 14-15°. Czyli drożdże podniosły temperaturę o prawie 6°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 ok dzięki dodam, że w trakcie fazy wysokich krążków piwo i otoczenie konkretnie waliło siarkowodorem (zapach nieświeżych jaj) ale już teraz, kiedy drożdże opadły i fermentacja ma sie ku końcowi zapach ten sporo osłabł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Wiem, że s-04 to szybkie drożdże ale, że aż takW niedzielę nastawiłem FES'a 17° na S-04 i pobrałem próbkę FFT. Z 17° zeszło do 5° w około 45 godzin od zadania drożdży pomimo, że próbka stała w niezbyt wysokiej temperaturze. W fermentorze nie wiem, ponieważ na razie nie otwieram, ale termometr naklejony na wiadrze pokazał 20-21°C, w pomieszczeniu gdzie jest 14-15°. Czyli drożdże podniosły temperaturę o prawie 6°C. Tym schematem sporo musiało być u mnie ale niekoniecznie u każdego jest tak samo. Na cichą dodaje płatki mocno opiekane moczone w whisky więc mam nadzieje, że to przykryje ewentualne wady wniesione wysoką temp. fermentacji. do tego była jeszcze kawa, no może coś z tego być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) S-04 mają szybki start i gwałtowny przebieg na początku ale one powoli dojadają końcówkę, podnieść temp na koniec i się nie spieszyć przy nich, to nie są woły robocze jak US-05. Edytowane 29 Listopada 2016 przez kantor karollom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmb Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) U mnie ostatnio S-04 zjadły z 12 blg do 4blg w 72h. Fermentacja wystartowała po 2h (1,5h trwała re-hydratacja drożdży w temp. 20 stopni). Temperatura wewnątrz fermentora 17 stopni. Bardzo żarłoczne, ważne aby pilnować temperatury to i potem piwko dobre wychodzi Ciekawostka, po 10 dniach nadal bulgotało. Na cichej 7 dni w temperaturze 20 stopni, to jeszcze lekko zeszło do 3.5 blg. Edytowane 29 Listopada 2016 przez mmb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 U mnie ostatnio S-04 zjadły z 12 blg do 4blg w 72h. Fermentacja wystartowała po 2h (1,5h trwała re-hydratacja drożdży w temp. 20 stopni). Temperatura wewnątrz fermentora 17 stopni. Bardzo żarłoczne, ważne aby pilnować temperatury to i potem piwko dobre wychodzi Ciekawostka, po 10 dniach nadal bulgotało. Na cichej 7 dni w temperaturze 20 stopni, to jeszcze lekko zeszło do 3.5 blg. rehydratacja chyba ciut za długo, A to ze bulgotało to wiesz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Czyli drożdże podniosły temperaturę o prawie 6°C.Z gęstwy? Jak podnoszą aż o tyle to przeważnie świadczy o tym, że jest ich za dużo. Na cichą dodaje płatki mocno opiekane moczone w whisky więc mam nadzieje, że to przykryje ewentualne wady wniesione wysoką temp. fermentacji.Niestety tak to nie działa. Jak będzie dużo fuzli i estrów to płatkami ich za bardzo nie przykryjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Z gęstwy? Jak podnoszą aż o tyle to przeważnie świadczy o tym, że jest ich za dużo. Nie. Uwodnione sucharki. Cała paczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 To ciekawa sytuacja. Termometr na fermentorze na pewno dobrze pokazuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 czyli do s-04 odpowiednia temperatura to będzie ok 14-15°C? zazwyczaj używałem us-05 i dla nich 18°C nie wytworzyła mi estrów ani alk. wyższych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Termometr na fermentorze na pewno dobrze pokazuje? Jest to jedyne czym mogę się sugerować. Jak wiadra stały puste, gdy robiłem piwo na termometrze było 21-22 stopnie, czyli mniej więcej temperatura jaką mam w mieszkaniu. I dwa pokazywały identycznie. Edytowane 29 Listopada 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 czyli do s-04 odpowiednia temperatura to będzie ok 14-15°C? zazwyczaj używałem us-05 i dla nich 18°C nie wytworzyła mi estrów ani alk. wyższychJeśli mówisz o temperaturze otoczenia to będzie w sam raz. No chyba, ze Ci podniosą o 6C jak koledze, ale to się raczej często nie zdarza US-05 są czystsze niż S-04 i przy tych samych temperaturach produkują mniej estrów. karollom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Jeśli mówisz o temperaturze otoczenia to będzie w sam raz. sugerowałem się opakowaniem, wezmę poprawkę przy następnym stoucie, bo do aipów apów itp jednak us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) ale to się raczej często nie zdarza to moja trzecia warka na tych drożdżach, ale pierwszy raz tak wzrosła temperatura i pierwszy raz jest tak obfita piana na powierzchni. Gdybym używał bulkatora, to pewnie by wyszły. Edytowane 29 Listopada 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 S-04 potrafią być szybkie i potrafią wyjść z fermentatora. Kiedyś zadałem w poniedziałek rano gęstwę i zajrzałem w czwartek wieczorem dopiero i jako, że to były moje początki wystraszyłem się że nie ruszyły a tu się okazało,że za 4 dni przefermentowały i nawet piana zeszła. Jedynie obwódka na wiadrze sugerowała, że coś się działo w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Dzień później nastawione US-05 w identycznych warunkach podniosły mi temperaturę do 18 stopni, czyli sporo mniej niż S-04, ale w brzeczce 15 Blg. Wysłane z kalkulatora Casio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 19 stopni otoczenia to pewnie 21-22 w piwie. Temperatura zdecydowanie za wysoka Z ciekawości, jaka Twoim zdaniem jest odpowiednia temperatura fermentacji dla S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Z ciekawości, jaka Twoim zdaniem jest odpowiednia temperatura fermentacji dla S-04? Około 18C temperatury piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Z ciekawości, jaka Twoim zdaniem jest odpowiednia temperatura fermentacji dla S-04? Około 18C temperatury piwa. To jest odpowiednia czy maksymalna przy której nie wystąpią żadne problemy ? Pytam bo ja piwa na s-04 robiłem ostatnio w 15-16 stopniach i nie zauważyłem problemów. Ale z drugiej strony może mi jeszcze brakować doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się