Skocz do zawartości

Najlepszy sposób na filtrowanie chmielin z chmielenia na zimno


Igorrodz

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Sitko Kolbiarz bardzo gęste, a jak chceta to dodatkowo wyścielić, je woalem. Pyłu chmielowego to nie odfiltruje, ale nic z jakichkolwiek zaproponowanych metod na forum go nie odfiltruje. Resztę spokojnie odfiltruje.

Natomiast można, zagrać inaczej: gdy już pył zaczyna się zaciągać to przestać przelewać do rozlewowego fermentora, a DOSŁOWNIE wszystko pozostałe, czyli jakieś 2litry (załóżmy) z dna fermentora przelać do sitka nad garem i niech spłynie do niego. Stamtąd można zdekantować znad tego pyłu co się da, a resztę ściągnąć strzykawką. Dosłodzić do refermentacji, zabutelkować osobno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.