macnow30 Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Cześć. Jestem świeżakiem na forum i w warzeniu (drugie podejście) z następującym problemem. Chciałem zrobić koźlaka z brewkita Gozdawy, wszystko według załączonej instrukcji i dziesiątek stron porad. Drożdże uwodnione w 26 stopniach, zadane do brzeczki w 20 stopniach. Minęło 6 dni od zadania i BLG stoi w miejscu niewzruszone. Trzymam to wszystko w 15 stopniach (wg instrukcji optymalna to 14-17). Teraz klasyczne pytanie - czy czekać jeszcze? Czy wpuszczenie drugiej porcji drożdży ma po takim czasie sens? Z góry dzięki za podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Podnieś temperaturę, możesz też blg zmierzyć czy na pewno nie ruszyło, nowych drożdży szkoda, duża szansa infekcji jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Czy drożdże ruszyły się po uwodnieniu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
macnow30 Posted December 13, 2016 Author Share Posted December 13, 2016 (edited) Podnieś temperaturę, możesz też blg zmierzyć czy na pewno nie ruszyło, nowych drożdży szkoda, duża szansa infekcji jest. BLG na pewno nie ruszyło, mierzyłem. Ani o stopień A jeśli podniesienie temperatury nic nie da - w kibel? Drożdże - ruszyły dość niemrawo. I to właśnie ich stan mam najbardziej na celowniku moich podejrzeń. Edited December 13, 2016 by macnow30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Jest na forum temat ,, poszukuję gęstwę''. Sprawdź, może masz kogoś w okolicy kto użyczy ci drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Coś musi tam wreszcie ruszyć, nie te drożdże to inne (dzikie) ocenisz później czy to nadawać się będzie do butelkowania i wtedy najwyżej wylejesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Probowalem raz jedyny drozdzy z Gozdawy... Nie ruszyly... Na szczescie mialem w lodowce gestwe ktora zadalem po czterech dniach od warzenia. Piwo wyszlo i szybko zniknęło. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 Macnow30, a takie techniczne pytanie - dałeś jedną saszetkę na tego Koźlaka z gozdawy? Ile litrów tego piwa jest i jakie blg? Jak około 16 blg i zadałeś jedną saszetkę drożdży lagerowych, którą proponują w zestawie czyli 7 g to wcale mnie to nie dziwi, że drożdże nie ruszyły Zauważ jedną rzecz - Gozdawa daje saszetki 7 g do puszek i uważa, że to dobra ilość nawet do lagerów (które potrzebują dwukrotnie więcej drożdży niż alesy), a standardowe drożdże fermentisa mają po 11,5 g w saszetce i tam piszą, że jest to idealna ilość na 20 litrów -12 blg. Więc jeżeli dałeś tak mało drożdży do lagera, to się nie dziw, że nie ruszyły nawet - może coś tam delikatnie się namnażają ale to potrwa i w tym czasie coś innego opanowało środowisko. Więc czym prędzej zadaj jeszcze jakieś drożdże... albo jeżeli już zaczyna nieciekawie pachnieć brzeczka to kibel. Jeżeli zapach brzeczki jest okej to bym dodatkowo zapakował takie piwo na 30 minut do gotowania, żeby ubić dodatkowo rozwijające się mikroby. Decyzja Twoja. A na przyszłość podpytaj się co do ilości drożdży bo Gozdawa twierdzi, że ich drożdżaki 7 g wystarczą na każdy typ piwa... Niestety rzeczywistość jest inna i nie jesteś pierwszą osobą, która się nadziała na taką politykę firmy tracąc kasę na ich produkty Dlatego też na gozdawie psy wieszają i krąży o nich dość negatywna opinia po forum. Poczytaj też o prawidłowej ilości drożdży do piw i liczeniu tego. sredstvom, dirk gently and macnow30 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 6 dni to długi lag... Jesteś pewien, że nic nie ruszyło? Jakaś piana? Osad na ściankach fermentora? Nic? Z tego co piszesz to wygląda na to, że zrobiłeś wszystko poprawnie. Wydaje się więc, że to wina drożdży. Kolejny minus dla marki Gozdawa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
macnow30 Posted December 14, 2016 Author Share Posted December 14, 2016 Oczywiście, że jedną! BLG dokładnie 16, a brzeczki niecałe 20L. No cóż, nauka kosztuje... Dzięki wszystkim za odpowiedzi i porady. Dla mnie temat zamknięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hotmas Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 Ja ostatnio też dałem tylko jedną saszetkę drożdży do ich portera 15 BLG. Wystartowały dopiero po czterech dobach i podniesieniu temperatury do 22 st. Co z niego wyjdzie zobaczymy. Na szczęście to ostatnia pucha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now